Traži

Neodoljiva proljetna torta od limuna

Recept Donala Skehana

Tekst: N.B.


Fotografija: Donal Skehan

Ako još ne znate koju slasticu pripremiti za Uskrs ova neodoljiva torta od limuna mogla bi biti odličan izbor

Recept koji vam donosimo osmislio je Donal Skehan, simpatičan irski chef koji kaže da mu je upravo ova torta jedna od najdražih uskršnjih slastica koje rado priprema za svoju obitelj. Torta se sastoji od sočnog biskvita s limunom, kreme od maslaca i vanilije i neodoljivog lemon curda. U nastavku pročitajte kako pripremiti tortu, a iznad pogledajte video.

Sastojci

Za biskvit:
225 g maslaca
225 g šećera
4 velika jaja
3 žličice ekstrakta vanilije
210 g brašna
1 žličica praška za pecivo
korica i sok jednog limuna
oko 3 žlice mlijeka ako je smjesa pregusta

Za kremu od maslaca:
300 g omekšalog maslaca
1/2 žličice ekstrakta vanilije
520 g šećera u prahu

Za lemon curd:
300 g šećera
50 g kukuruznog škroba (gustina)
120 ml soka od limuna (2-3 limuna)
4 velika žumanjka
prstohvat soli
tanko ribana korica dva limuna
60 g maslaca

Postupak

Za lemon curd stavite šećer, škrob i 450 ml vode u veliki lonac ili široku tavu i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu pa umiješajte i sok limuna, žumanjke i sol. Stavite posudu na srednje jaku vatru i miješajte dok smjesa ne proključa, 10-12 minuta. Zatim umiješajte koricu limuna i maslac te miješajte dok se maslac ne rastopi pa maknite s vatre i pustite da se curd ohladi.

Pećnicu zagrijte na 180ºC. Dva kalupa od 21 cm namastite i na dno stavite papir za pečenje. Izmiksajte maslac, šećer i koricu limuna dok ne postanu blijedi i prozračni. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i istucite ih pa dodajte ekstrakt vanilije i sok limuna. Špatulom promiješajte smjesu dok ne postane glatka i dodajte malo mlijeka ako nije dovoljno glatka i tečna. Zatim je podijelite na dva dijela i ulijte u kalupe, izravnajte špatulom i stavite peći na 20 minuta. Biskviti su gotovi kad dobiju nježno zlatno boju. Kad ih izvadite iz pećnice pustite ih da se lagano ohlade prije nego ih izvadite iz kalupa.

Sada pripremite i kremu od maslaca tako da zajedno istučete maslac i ekstrakt vanilije dok ne postanu nježni i prozračni pa onda polako dodajte šećer u prahu i miješajte dok smjesa ne postane jednolična i glatka. I na kraju složite tortu tako da prvo stavite biskvit pa kremu od maslaca i onda lemon curd i još jednom ponovite postupak. Na vrh još možete dodati malo limunove korice ili šećera u prahu.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više