Search

Nepravedno zaboravljen rustikalni kolač s otoka Krka

Nepravedno zaboravljen rustikalni kolač s otoka Krka

Presnac


Image: Monika Topfer

Tradicionalni kolači pomalo su pali u zaborav. Tim povodom donosimo vam recept za rustikalni kolač imena presnac koji će vas vratiti u prošlost i svojim okusom pritom itekako oduševiti...

Smatramo da je vikend uvijek pravi trenutak za nove izazove, posebice one gastronomskog tipa. Ovaj put odlučili smo s vama podijeliti recept za prefini presnac. Riječ je o tradicionalnom kolaču otoka Krka od mladog ovčjeg sira, a iako je danas pomalo zaboravljen, iznimno je cijenjen, s razlogom. Recept smo pronašli na Instagram profilu Monice Töpfer.


Sastojci za tijesto:

250 g glatkog brašna
1 jaje
2 žlice šećera
prstohvat soli
2-3 žlice mlijeka

Neka svi sastojci budu sobne temperature. Zamijesiti tijesto od svih sastojaka do glatke teksture koja nije ljepljiva za prste. Podijeliti na 2 ili 3 kugle i ostaviti sa strane da se kratko odmori. U međuvremenu pripremite smjesu.

Nepravedno zaboravljen rustikalni kolač s otoka Krka (фото 1)
Sastojci za smjesu:
500 g mladog ovčjeg sira ili 500 g ovčje skute
130 g šećera
3 žutanjka
3-4 žlice brašna
1 veliki limun
šećer u prahu za dekoraciju

Ako koristite ovčji sir potrebno ga je prvo usitniti u multipraktiku, koristite li skutu kao alternativu dovoljno će biti izmiksati je kratko mikserom. Žutanjke izmiksati zajedno sa šećerom, dodati sir i brašno te limunov sok. Sjediniti sve sastojke u glatku kremu.

Nepravedno zaboravljen rustikalni kolač s otoka Krka (фото 2)
Postupak:
Razvaljajte svako tijesto u krug. Uzeti porculanske posudice, premazati ih maslacem i položiti svaku na jedno tijesto kako biste odredili potrebnu veličinu tijesta. Odrezati krug 2-3 cm šire od ruba posudice. Tijesto staviti u posudicu, staviti pola smjese na tijesto i preklopiti rubovima tijesta koji su izvan posudice. Uštipnuti krajeve tijesta kako smjesa ne bi iscurila prilikom pečenja. Peći na 180°C oko 50 min. Nakon što se kolač malo ohladio, posuti šećerom u prahu. Tradicionalno se kolač peče u metalnim tanjurima naših baka ispod peka naših djedova, ali kalupi za torte ili porculanske zdjelice iz naših urbanih kuhinja bit će odlična zamjena u pripremi ovog rustikalnog kolača s otoka Krka.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više