Traži

Novi val craft pekarnica u Hrvatskoj

Novi val craft pekarnica u Hrvatskoj

Umijeće spravljanja kruha

Tekst: Ema Glavina


Fotografija: Facebook,
arhiva,
Olenka Kotyk,
Ben Garrett

Kruh je jedna od osnovnih hranidbenih namirnica koju konzumiramo svakodnevno. No, koliko god zvučalo nevjerojatno, do nedavno je u Hrvatskoj bilo gotovo nemoguće pronaći pravi domaći kruh bez dodataka i spravljen prema tradicionalnoj recepturi

Ako je ikada postojalo vrijeme u kojem su ljudi gotovo opsesivno pazili na hranu koju unose u organizam, onda je to upravo ovo u kojem živimo. Sveprisutni trend zdravog života uzima sve više maha i ne izgleda kao da će tako skoro prestati, a postaje sve manje jasno je li ultimativni cilj samo dobar izgled ili cjelokupno zdravlje. Društvene mreže su nametnule neke svoje imperative pa tako sada već po automatizmu fotografiramo svoje obroke u restoranu ili još bolje, one koje pripremimo u kućnoj radinosti. Ako se na vašoj fotografiji nalazi i kakva "it" zdrava namirnica sezone, poput chia sjemenki ili kvinoje, možete očekivati more lajkova. U tom smislu, sve se više pažnje počelo pridavati i kruhu te pekarskim proizvodima koje redovito konzumiramo. Ili smo konzumirali, dok nismo saznali da nam je on najveći neprijatelj, neovisno o tome radite li na fit tijelu ili samo brinete o zdravlju.

Novi val craft pekarnica u Hrvatskoj (фото 1)

Da situacija ne mora biti tako crna, dokazuje novi val hrvatskih craft pekarnica koje postaju sve popularnije. Osnovna zamisao većine vlasnika koji su ulazili u otvaranje takvog projekta je bila ponuditi klijentima iskustvo kruha kakav je nekad bio. Poprilično je paradoksalno da kruh gotovo svi jedemo otkako znamo za sebe, više puta dnevno, a u isto vrijeme on ima vrlo malo veze s onim što bi trebao biti. Sve do unazad par godina, rijetki entuzijasti u potrazi za domaćim kruhom i pekarskim proizvodima koji nisu industrijski, uglavnom su shvaćali da ili moraju sami preuzeti stvar u svoje ruke ili pak obaviti opsežno terensko istraživanje manjih dućana koji prodaju zdrave namirnice. Uz to, vrijeme u kojem živimo postaje sve ubrzanije, zahtijeva konzumaciju tzv. brze hrane spravljene u uvjetima masovne proizvodnje koja cilja na kvantitetu umjesto kvalitete. Svježina je produljena, sastojci upitne kvalitete, a krajnji je korisnik uglavnom nezadovoljan

U svijetu takve masovne proizvodnje sadržaja osrednje kvalitete, bilo da se radilo o hrani, tehnologiji ili odjeći, sve se više počinju cijeniti ljudi koji ne pristaju na takve uvjete i svoj proizvod žele izdvojiti iz gomile te ga učiniti vrhunskim. Svjedočimo pravom boomu craft pivovara, ručno rađene odjeće, ali i restorana i pekarnica koje služe samo kvalitetnu hranu. Zagreb se u posljednjih nekoliko godina pokušava pozicionirati kao prava urbana metropola koja može privući i turiste koji tradicionalno ne bi dolazili u Hrvatsku, a jedan od načina je svakako i procvat gastronomske scene kojoj se pridaje sve više pažnje. Tome u prilog govori i nekoliko otvorenih craft pekarnica koje izazivaju veliki interes javnosti i nerijetko rasprodaju svoje proizvode i prije zatvaranja. Za početak, treba objasniti i što podrazumijevamo pod pojmom craft ili artisan pekarnice. Precizna definicija ne postoji, no svi se slažu da je naglasak na ručno spravljenim proizvodima koji poštuju tradicionalnu recepturu (koju mogu nadograđivati) i ne koriste industrijske sastojke poput aditiva.

Novi val craft pekarnica u Hrvatskoj (фото 2)

"Korica" (Preradovićeva 29) je jedna od zagrebačkih craft pekarnica koju je publika zavoljela u rekordnom roku. Ponuda se ne razlikuje previše od uobičajenog asortimana pekarnica, no naglasak je ovdje stavljen na kvalitetu proizvoda koji se nude. Vlasnica "Korice", Ivana Urem Marohnić, dodatno ističe: "Ono što je još specifično jest da će Korica osim majstorskog i superfinog proizvoda, uz činjenicu da se i sama proizvodnja odvija na spomenutoj lokaciji gdje će se i prodavati, biti i uslužni segment u kojem će se uz dobru kavu proizvodi u ugodnom ambijentu moći i konzumirati." Još jedno zanimljivo ime na zagrebačkoj sceni craft pekarnica je i "Kroštula" (Britanski i Cvjetni trg), specifična po tome što konstantno radi na unapređenju asortimana i ne boji se eksperimentirati s ponudom. Radi se o obiteljskom poslu koji ne pristaje na kompromise kad su pitanje namirnice koje ne dolaze iz lokalnog uzgoja.

Novi val craft pekarnica u Hrvatskoj (фото 3)

"Kruh & Putar" je posljednja u nizu zagrebačkih craft pekarnica, smještena u Nehajskoj ulici na Trešnjevci. Projekt su pokrenuli bivši zaposlenici jednog velikog lanaca pekarskih proizvoda te višegodišnje iskustvo odlučili pretočiti u vlastiti posao u kojem će sami diktirati pravila proizvodnje. Uz odličnu ponudu hrane, ovdje ćete moći uživati i u šalici vrhunske kave u pažljivo osmišljenom interijeru. Kako se ne bi činilo da je tradicionalni kruh i pekarske proizvode moguće pronaći samo u Zagrebu, pobrinuli su se supružnici Silvana Matić i Anando Štambuk, koji već neko vrijeme u pekarnici "Kruščić" nude vjerojatno najbolje pekarske proizvode koje možete pronaći u Splitu. Nakon života u inozemstvu i redovite konzumacije vrhunskih craft proizvoda, odlučili su da Splitu takvo nešto kronično nedostaje. 

Novi val craft pekarnica u Hrvatskoj (фото 4)

Neupitno je da se radi o aktualnom trendu čiji pravi značaj i potencijal možda niti ne shvaćaju svi koji konzumiraju tako pripravljene proizvode, no to u konačnici nije niti toliko bitno. Prva faza, u kojoj se nesigurnu i zahtjevnu klijentelu treba "usmjeriti" na nešto drugačiji koncept je u svakom slučaju prošla, i to vrlo dobro. Ljudi su sada spremni dati i koju kunu više za pecivo ili kruh, budući da vjeruju da ono što plaćaju doista i vrijedi. Ako već značajnu količinu obroka konzumiramo "s nogu", veseli vijest da oni sada ne trebaju biti prezasićeni šećerima i aditivima. Umjesto toga, kao sve prave metropole, sada nudimo i autentične proizvode vrhunske kvalitete koji se u svakom slučaju izdvajaju iz mase.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor