Search

Novo mjesto u Zagrebu koje će vam se svidjeti na prvu

Novo mjesto u Zagrebu koje će vam se svidjeti na prvu

"MeetMia – brunch and cake bar"

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Zoran Zanze,
Marita Bonačić

Miju ćete imati prilike upoznati ovog petka, 4. prosinca, na adresi Vlaška 43, kada se otvaraju vrata novog mjesta koji će konceptom obogatiti gastro ponudu Zagreba

Mia Salman još je tijekom studija na Zagrebačkoj školi ekonomije i managamenta pokazivala interes za poduzetništvo. Na trećoj godini studija, za vrijeme međunarodne razmjene u Francuskoj na Neoma Business School, Mia je, upoznavajući francusku kulturu i kulinarsku tradiciju, kuhanje počela doživljavati puno ozbiljnije od samog hobija. Zaljubila se u koncept mjesta sa širokim izborom pažljivo uređenih kolača, a u kojem se može pojesti i mirisni kroasan za doručak ili savršeno pripremljeni sendvič za ručak – taj je trenutak bio začetak ove Mijine priče. Nastavak i obrazovanje Mia je stekla pohađajući kulinarski institut, Kul-In, koji ju je pripremio za sve izazove koji tek slijede. A "MeetMia – brunch and cake bar" jedan je od njih.

Novo mjesto u Zagrebu koje će vam se svidjeti na prvu (фото 1)
Fantastičan brending ove nove slastičarnice odradile su dvije dizajnerice, Marita Bonačić i Negra Nigoević, koje potpisuju dubrovačke restorane Pantarul i Barba. Kako kažu: "Meet Mia je brend nastao iz jednostavne priče o djevojčici i kolačima." Bajkovit motiv "djevojčice s kolačima" te finoća izrade kolača francuskih slastičarnica s početka 20-ih godina prošlog stoljeća poslužili su kao inspiracija za identitet brenda. 

Novo mjesto u Zagrebu koje će vam se svidjeti na prvu (фото 2)

"A cijela priča zapravo kreće od samog klijenta, u ovom slučaju 24-godišnje Mije, diplomirane ekonomistice koja strastveno voli slastičarstvo. No, ona je više od prosječnog foodieja, ona uživa u dekoriranju, osmišljavanju recepata, to radi pomno, precizno, slažući mrvu po mrvu dekora, vješto balansirajući okuse i arome – po uzoru na francuske slastičarnice. Projekt je uključivao osmišljavanje imena, vizuala i packaginga, kompletan interijer, styling i fotografiranje – i sve je to s nama pisalo ovu priču djevojčice i kolača.
Tako smo mi stvorili i upoznali Miu", 
objašnjavaju nam dizajnerice koncepta mjesta.

Novo mjesto u Zagrebu koje će vam se svidjeti na prvu (фото 3)
Ime brenda nastalo je kao igra riječi, ali i pozivna sintagma koja ne označava isključivo slastičarsku djelatnost nego brend koji nosi imaginarni lik – djevojčica Mia i njena zemlja čudesa. Parafraziranje elemenata "Alise u zemlji čudesa" i traženje čudnovatosti koja bi poslužila kao inspiracija vizualu, nametnula se karakteristična plava boja Alisine haljine koja je postala glavna boja brenda, a logotip je izveden od stiliziranih slova te je tako tipografsko rješenje dobilo ilustrativnu notu.

Novo mjesto u Zagrebu koje će vam se svidjeti na prvu (фото 4)

Novo mjesto u Zagrebu koje će vam se svidjeti na prvu (фото 5)
Razrađujući brend zajedno s klijentom, osim slastica u ponudu su uvršteni i slani zalogaji, tako da je MeetMia postao "MeetMia – brunch and cake bar". Slijedeći igre riječi iz naslova nastala je i serija fraza koji prate vizual; Sweet to meet you, Meet to sweet you, Meet and Eat, Sweet on Repeat, Meet me outside, Take me out, Let's meet again.

Novo mjesto u Zagrebu koje će vam se svidjeti na prvu (фото 6)
Prostor je u potpunosti podređen brendu i interpretaciji postavljenog koncepta. Sadržajno slijedeći pozivnu naslovnu sintagmu, interijer je osmišljen kao mjesto susreta/upoznavanja Mije i tako je prostor dobio svoj prvi element, tj. svoj potpis - veliki svjetleći pozdravni "Hey". Način izrade takve vrste svjetlećih slova (marquee letters) diktirao je i osnovnu rasvjetu interijera – mliječne okrugle žarulje postale su lajtmotiv, a montirane su izravno u strop i pravilno raspoređene po dvjema zonama prostora.

Novo mjesto u Zagrebu koje će vam se svidjeti na prvu (фото 7)
Kao ambijentalna rasvjeta uveden je element lampa visilica – predimenzioniranih filc lustera u obliku klobuka u jednoj zoni i bakrenih "svijećnjaka" u drugoj. Podloga prostora su sivi zidovi, hrastov parket i bijele keramičke pločice. Ono karakteristično za podove u ovom interijeru je to da je keramika odabrana kao dominantna tekstura te da ulazi u sve podne i zidne obrade s kojima graniči. Bijela šesterokutna keramika korištena je i kao obloga za vitrinu i kompletan pult, uključujući radnu površinu.

Novo mjesto u Zagrebu koje će vam se svidjeti na prvu (фото 8)
Plavi i sivi tekstili u različitim se nijansama i teksturama pojavljuju na tapeciranom namještaju – od fiksne klupe duž cijele jedne strane prostora, preko niskih i visokih sjedalica pa sve do statement lustera. Stolovi slijede kružne forme i tipologiju namještaja 50-ih godina prošlog stoljeća, oblikovno uparujući i tapecirane stolce. Kao akcent u boji i teksturi korišten je bakar. Bakar se pojavljuje se uglavnom u dekoru, ali i kao detalj u spoju klupe, kao luster i kao sjedalica. Bakrene su vodoinstalaterske cijevi korištene kao konstrukcije za vješanje vertikalnog vrta, role papira s dnevnom ponudom i kao nosači pulta u izlozima.

Upoznavajući Miu svatko će pronaći nešto za sebe. Bilo da ste obožavatelj kvalitetnih čokoladnih kolača i pralina ili ipak preferirate nešto slano, široka ponuda ovog mjesta oduševit će čak i najzahtjevnije. Otvoreni su od petka, 4. prosinca, i čekaju vas u Vlaškoj 43, a sve informacije pratite putem njihove Facebook stranice.

Novo mjesto u Zagrebu koje će vam se svidjeti na prvu (фото 9)

Novo mjesto u Zagrebu koje će vam se svidjeti na prvu (фото 10)

Novo mjesto u Zagrebu koje će vam se svidjeti na prvu (фото 11)

Novo mjesto u Zagrebu koje će vam se svidjeti na prvu (фото 12)

Novo mjesto u Zagrebu koje će vam se svidjeti na prvu (фото 13)

Novo mjesto u Zagrebu koje će vam se svidjeti na prvu (фото 14)

Novo mjesto u Zagrebu koje će vam se svidjeti na prvu (фото 15)

Novo mjesto u Zagrebu koje će vam se svidjeti na prvu (фото 16)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više