Traži

Čokoladna torta s višnjama koju ćete obožavati!

Čokoladna torta s višnjama koju ćete obožavati!

Recept s gastro bloga Prostohvat soli


Fotografija: Prstohvatsoli.com

Ako volite višnje i čokoladu u kombinaciji onda je ova torta idealan izbor za vas. Osim što je prava senzacija jednostavno se i priprema...

Iako smo svi u nekoj ljetnoj fazi, točnije rečeno, pazimo što jedemo, ovakav tip nagrade jednom tjedno možemo si priuštiti - svi. Stoga vam donosimo sjajan recept za čoko višnja tortu koja osim što se jednostavno priprema, izgleda senzacionalno i vrlo je ukusna i sočna. Iako su svježe višnje u ovoj izvedbi više kao dekoracija, glavnu riječ vodi džem s cjelovitim višnjama koje zaista osiguravaju izvorni okus koji se želi postići. I naravno, složit ćemo se svi, nema ništa slađe od kombinacije čokolade i višanja. Kako ju pripremiti provjerite u nastavku jer recept nam donosi autorica bloga Prstohvat soli…

 

Sastojci

6 jaja
200 g čokolade za kuhanje
200 g maslaca, plus oko 10 g za podmazivanje kalupa
1 žlica kave
150 g smeđeg šećera
50 g kakao praha
100 g pečenih lješnjaka, mljevenih

1 teglica džema od višanja
100 g čokolade sa 70% kakao udjela
75 ml vrhnja za kuhanje

Priprema

Dno kalupa obložite papirom za pečenje, premažite i dno i rubove s maslacem. Pećnicu upalite da se grije na 170°C. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke pomoću miksera umutite u čvrst snijeg, a žumanjke samo blago umutite sa žlicom. Pripremite posudu (staklenu ili bilo koju drugu koja podnosi visoke temperature) i lonac u koju ta posuda može stati. Ulijte vodu u lonac i stavite da se grije na vatri. Čokoladu izlomite i stavite je u staklenu posudu, dodajte maslac izrezan na kockice i dodajte kavu, stavite je na posudu, ali da ne dodiruje vodu, poanta je da se sastojci otapaju na pari.

Kada se otope, dodajte šećer, promiješajte i pričekajte koju minutu da se šećer otopi (ne mora skroz). Zatim, dodajte kakao i mljevene lješnjake, promiješajte pa izvadite staklenu posudu iz lonca. Ostavite da se rastopljena čokolada prohladi pa dodajte žumanjke. U ovu smjesu dodajte par žličica umućenih bjelanjaka, pa žlicom dobro sjedinite, kako bi se čokoladna smjesa razrijedila. Potom, dodajte ostatak bjelanjaka, u nekoliko navrata, ali lagano miješajući žlicom, kako ne biste "razbili" bjelanjke.

Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 45 minuta, ali najbolje je da oko 40-e minute napravite test s čačkalicom, zabodite je u sredinu pa ako izađe suha, gotovo je. Izvadite iz pećnice i ostavite da se u potpunosti ohladi.



Za to vrijeme pripremite ganaš (čokoladnu krema). Čokoladu izlomite na sitne komadiće u dublju posudu. Slatko vrhnje zagrijte na laganoj vatri, pa kada počne kipjeti prelijte ga preko čokolade. Ostavite minutu pa dobro sjedinite kako biste dobili gustu čokoladnu kremu. Stavite u hladnjak da se stisne tek toliko da ju možete istisnuti iz vrećice za ukrašavanje slastica.

Kada se biskvit ohladi, prebacite ga na tanjur na kojem ćete servirati tortu. Na vrh stavite džem, razmažite ga po površini, ali nemojte ići skroz do rubova. Preko džema nanesite čokoladni ganaš pomoću vrećice za dekoriranje slastica sa zvjezdastim nastavkom, ako želite da izgleda dekorativno. Ako nemate spomenutu vrećicu, ganaš možete staviti preko pekmeza dok je još u tekućem stanju (što znači da preskačete korak hlađenjem ganaša u hladnjaku). Dekorirajte po želji. Čuvajte tortu u hladnjaku, poslužite na sobnoj temperaturi, tada je najukusnija.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više