Search

Čokoladni tart kojem nećete odoljeti

Čokoladni tart kojem nećete odoljeti

S dodatkom karamele, čokolade i usitnjenih lješnjaka


Image: prstohvatsoli.com

Nakon recepta za krafne vrijeme je za nove slastice, jer veljača je vrijeme kada još uvijek bez grižnje savjesti možete uživati u ukusnim desertima

Blog Prstohvat soli mjesto je neiscrpne inspiracije gastronomskim zaljubljenicima, pa smo vam ovog vikenda pripremili recept preuzet od vlasnice bloga Ane. Što je bolje od čokoladnog tarta s karamelom i usitnjenim lješnjacima? Pa jedino - mini tartovi, naravno! Točnije, sami odlučite hoćete li pripraviti jedan tart promjera 23 centimetra, ili ćete radije odabrati manje kalupe za pripremu kolača od oko 10 centimetara. Na prvi pogled kompliciran recept, zapravo je vrlo jednostavan, a pogledajte i zašto...

Sastojci za tijesto: 

160 g brašna

30 g kokosa

70 g šećera u prahu

85 g margarina

prstohvat soli

1 jaje

Sastojci za umak od karamele:

70 g šećera

50 ml slatkog vrhnja

2 žlice margarina

prstohvat morske soli

Čokoladni ganache:

200 ml slatke pavlake

150 g čokolade sa 70% udjelom kakaa

l

Priprema:

Pomiješajte brašno, kakao, šećer u prahu i sol, pa sve zajedno prosijajte. Dodati kockice hladnog margarina, dodati jaje i zamijesiti tijesto. Zamotati prozirnom folijom i ostaviti na hlađenju 30 minuta. Za to vrijeme pripremiti kalupe, obložiti ih margarinom i posipati kakaom, a višak odstraniti. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva Celzija. Ohlađeno tijesto razvaljati na debljinu od pola cm, te staviti u kapute, s tim da rubovi ostanu malo izvan kalupa. Staviti 15 minuta u pećnicu i izvaditi da se ohladi. Pripremite umak od karamele na najjačoj vatri. Nakon što se karamela otopi, smanji vatru i pričekati da dobije smeđu boju. Odmaknite posudu s vatre  i u smjesu dodajte vrhnje i margarin, te opet vratite na vatru uz velik oprez jer sastojci brzo ključaju.

Umak od karamele rasporediti na tartove, posipati sjeckanim lješnjacima i ostaviti da se karamela stegne. Čokoladu usitniti na srednje male dijelove, staviti maslac da se ugrije, te skinuti s vatre tik prije nego počne ključati. Dodati čokoladu smjesi i miješati sastojke da postanu jednolična masa. Prelijte preko tartova i karamele, ostavite da se ohladi, i na kraju dekorirajte po želji slatkim vrhnjem. Dobar tek!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više