Traži

Okus ove pite od šljiva vraća nas u djetinjstvo

Okus ove pite od šljiva vraća nas u djetinjstvo

Recept s bloga Cukar


Fotografija: Cukar.com.hr

"Vremena se mijenjaju, sada mi je puno toga dostupno, ali ja sam nekako nostalgična i u snovima mi je sada samo ovakva starinska pita od šljiva. Baš tako čupava i jednostavna." poručila je autorica bloga Cukar na kojem smo i pronašli ovaj prekrasan recept koji nam je odmah zapeo za oko zbog svoje autentičnosti. U nastavku doznajte kako pripremiti ovaj sočni kolač od šljiva…  

Sastojci

Za nadjev

700 g šljiva, prepolovljenih bez koštica
100 g smeđeg šećera
2 žlice ruma

Za tijesto
400 g brašna
100 g šećera
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
180 g maslaca
1 jaje
3 – 4 žlice hladne vode ili mlijeka

Okus ove pite od šljiva vraća nas u djetinjstvo (фото 1)

Postupak

Za nadjev

Polovice šljiva pomiješajte sa šećerom i rumom. Pirjajte ih na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi, a šljive malo ne omekšaju. Nemojte ih pirjati predugo jer je ne želimo da se potpuno raspadnu. Skuhani nadjev ostavite sa strane dok pripremite tijesto.

Za tijesto

Pripremite dublji lim za pečenje (oko 30x20 cm) i obložite ga papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodajte maslac narezan na listiće pa ga prstima brzo utrljajte u brašno kako bi dobili mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i 3 - 4 žlice hladne vode pa umijesite mekano tijesto. Tijesto formirajte u kuglu pa odrežite 1/3 i ostavite je u hladnjaku. Veći dio tijesta razvaljajte na veličinu plitice za pečenje te ga pažljivo prebacite u pripremljenu lim. Nabodite tijesto vilicom i prekrijte ga kuhanim nadjevom od šljiva. Preostalu trećinu tijesta naribajte po nadjevu i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C. Pecite 35 – 40 minuta. Pečenu pitu izvadite iz pećnice te je ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja.

Okus ove pite od šljiva vraća nas u djetinjstvo (фото 2)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar