Traži

Ova torta se zove "Začarana šuma" i nevjerojatno je ukusna

Ova torta se zove "Začarana šuma" i nevjerojatno je ukusna

Recept s bloga Uvijek gladna

Urednik: L.M.F.


Fotografija: Uvijek gladna

Produženi vikend, onaj kakav najviše volimo. Osim što imamo i malo više slobodnog vremena, možemo se upustiti u ovakve izazovne gastro avanture kao što je primjerice ova Začarana torta, čiji smo recept pronašli na gastro blogu Uvijek gladna, a koja i okusom i izgledom naprosto djeluje božanstveno. Ne dajte se obeshrabriti kada počnete čitati sastojke i proces pripreme, nego se samo jednostavno prepustite. Lako ćete je savladati i onda naposljetku zasluženo u njoj uživati. Pa, krenimo... 

Sastojci

Čokoladni biskvit
3 jaja
2 žlice brašna
60 g šećera
50 g mljevenih badema
25 g kakaa
1 burbon vanilin šećer
2 žlice maslinovog ulja

Premaz od malina
*možete koristiti i pekmez ako želite
250 g malina
1 žlica šećera
1 žličica gustina (i malo vode)

Mousse od kokosa
1 konzerva kokosovog mlijeka (min preko noći u hladnjaku)
250 g mascarponea
300 g slatkog vrhnja
2 žlice šećera u prahu
1 burbon vanilin šećer
1 žlica kokosovog brašna
5 listova želatine
200-250 g malina

Mousse od čokolade
280 g tamne čokolade (min 52% kakaa)
120 g mlijeka
350 g slatkog vrhnja
1 list želatine

Ganache
50 g tamne čokolade
50 g slatkog vrhnja

Ova torta se zove "Začarana šuma" i nevjerojatno je ukusna (фото 1)

Postupak

Biskvit
Pećnicu zagrijte na 180 C. Kalup 20-22cm obložite papirom za pečenje i premažite maslacem. Miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu gusti i pjenasti. Prosijte brašno, kakao i dodajte u žumanjke, miksajte dok se ne sjedini. Dodajte vaniliju u mljevene bademe i umiješajte ručno. Bjelanjke istucite u snijeg. Umiješajte ih ručno u smjesu i na kraju dodajte maslinovo ulje. Ulijte smjesu u kalup i pecite 20-30min. Ohlađeni biskvit prerežite da dobijete dvije kore.

Premaz od malina
Maline izblendajte u pire, po želji dodajte šećera i stavite na vatru. Gustin razmutite u malo vode i dodajte u maline. Kuhajte dok se ne zgusne. Ohladite.

Mousse od tamne čokolade
Čokoladu otopite na pari, mlijeko zagrijte, a u međuvremenu ostavite želatinu da nabubri u hladnoj vodi. U zagrijano mlijeko dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi. Umiješajte u rastopljenu čokoladu pjenjačom. Slatko vrhnje istucite u šlag, ali ne skroz čvrsto. Umiješajte vrhnje u čokoladu.

Mousse od kokosa
Konzervu kokosovog mlijeka dobro ohladite, tako da vam se odvoji tekući dio. Žlicom izvadite kokosovu kremu, vodu ostavite sa strane. U kokos kremu dodajte 200g slatkog vrhnja, mascarpone, šećer i vaniliju i miksajte dok se ne zgusne. Želatinu namočite u hladnoj vodi. Preostalo slatko vrhnje stavite na vatru i zagrijte, dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi. Dodajte smjesu želatine u kremu i miksajte dok se ne sjedini. Po želi dodajte žlicu kokosovog brašna u kremu.

Ganache
Čokoladu nasjeckajte, slatko vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade. Miješajte dok se ne sjedini i izradite štapnim mikserom kako bi vam ganache bio svilenkast.

Slaganje torte
Na pladanj za posluživanje stavite prvi biskvit, možete ga poškropiti s malo mlijeka ili likerom od kokosa. Preko stavite obruč za tortu, a s unutarnje strane acetatnu foliju ili ako nemate možete staviti grafofoliju ili one plastične savitljive trake u koje pakiraju grožđe u dućanima (treba se znati snaći). Preko biskvita premažite kremu od malina a zatim rasporedite mousse od čokolade, stavite tortu u hladnjak da vam se mousse malo stisne. Zatim preko stavite drugi biskvit, poslažite preko cijele površine maline i preko stavite mousse od kokosa. Stavite u hladnjak ili zamrzivač ako vam se žuri. Kada se torta dobro ohladila, izvadite kalup, odvojite foliju i prelijte ganache kremom. Ukrasite po želji.

Tips and tricks
Ganache uvijek izradite štapnim mikserom kako biste dobili svilenkastu i sjajnu strukturu.

Ova torta se zove "Začarana šuma" i nevjerojatno je ukusna (фото 2)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više