Search

Ovaj famozni lava kolač je sve što vam danas treba

Ovaj famozni lava kolač je sve što vam danas treba

Recept s bloga Chef Darko's Foodstyling


Image: Chef Darko's Foodstyling

Da, ova čokoladna fantazija zvana lava cake je ono što će vam defnitivno uljepšati vikend. Ovaj ultimativni kolač dolazi u raznim verzijama, a mi ovaj put donosimo jednu od njih koju smo pronašli na gastro blog chefa Darka. Kako pripremiti ovaj tzv. fondant au chocolat provjerite u nastavaku, a onda se bacite u akciju kako biste čim prije uživali... 

Sastojci
125 g čokolade za kuhanje
125 g maslaca
3 jaja
125 g šećera
40 g brašna

karamel 1

100 g šećera
30 g glukoze
2 žlice vode
prstohvat morske soli

ili

karamel 2

100 g šećera
30 ml vode
80 ml vrhnja za šlag
25 g maslaca (narezan na kockice)
prstohvat morske soli

Ovaj famozni lava kolač je sve što vam danas treba (фото 1)

Postupak

Karamel:

U prvoj varijanti, spojiti šećer, glukozu, i vodu te staviti da se rastopi, ne miješati, da zaustavimo kuhanje dodati malo vode, dodati morsku sol. U drugoj varijanti, vodu i šećer staviti da se rastopi, ne miješati. Kada se stvori karamel dodati vrhnje za šlag i na kraju maslac. Kada smo dobili smjesu dodati sol i izmiješati. Uzeti kalupe za led i napuniti s karamelom te staviti u zamrzivač da se zamrzne.

Čokoladni fondant:

Rastopimo čokoladu i u nju dodamo jaja te prije izmiješani maslac sa šećerom. Sve dobro izmiješamo te na kraju dodamo brašno. Dobivenu masu stavimo u špric vrećicu (ako ne želite odmah peći smjesu, možete je držati u frižideru do tri dana).

U keramičke posude namazane s maslacem i pobrašnjene napuniti smjesom do pola, zatim staviti jednu zamrznutu kocku karamela u sredinu i ponovno zatvoriti sa smjesom. Paziti, ne prekriti posudu do vrha jer tijekom pečenja volumen smjese će se povećati. Naravno, fondant možete raditi bez karamela, znači samo sa smjesom. U tom slučaju posudicu punite samo sa smjesom. U zagrijanoj pećnici na 180 C peći 10 minuta. Najbolje poslužiti uz sladoled od vanilije uz coulis od sezonskog voća.

Ovaj famozni lava kolač je sve što vam danas treba (фото 2)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više