Search

Ovaj splitski restoran nam je jedan od najdražih na obali i ima odličnu priču

Ovaj splitski restoran nam je jedan od najdražih na obali i ima odličnu priču

Tekst: Ana Pavić

U Splitu se već dulje vrijeme nešto dobro kuha. Pritom mislim na niz novijih restorana koje odreda vode mladi ljudi s drugačijim pristupom i kuhinji i samom ugostiteljstvu. Na sceni se nametnulo nekoliko imena koja su svojim radom doista osvježila splitsku gastro ponudu i modernizirala je. Jedan od njih je moj sugovornik Marin Radić kojeg prijatelji i Splićani znaju pod nadimkom Maki Madafaki. Maki je prije svega iznimno vrijedan i ambiciozan čovjek u čijem se restoranu Artičok (osim turista) okupljaju stalni gosti koji prate promjene jelovnika kao da se radi o nekom novom naslovu koji svi trebaju pročitati. Prije svakog odlaska u Split uvijek zovem prijatelje i pitam što ima novog kod Makija znajući da me čeka neko fantastično složeno, a nepretenciozno jelo koje sigurno neću ostaviti na tanjuru.

U Artičoku je sve opušteno. Usluga im je vrhunska i to je nešto što stvarno mogu potvrditi iz vlastitog iskustva. Konobari su educirani, uvijek su tu negdje oko vas, a nisu nametljivi, raspoloženi su i ugodni. Kazat ću vam i da cijene nisu pretjerane i da razbijaju onu famu o preskupim restoranima na obali koji vas “oderu” za rižoto sa škampima iz leda. Marin je prije pandemije imao ambiciozne planove za svoj restoran o kojima nije previše pričao, ali dao je naslutiti da sprema nešto dobro i veliko. Kako nas je ova kriza sve bacila na koljena s naglaskom na ugostiteljsku i event industriju, nisam očekivala da će iz Splita doći dobre vijesti o preseljenju u veći prostor na adresi Ulica bana Josipa Jelačića 3 i napokon terasu dostojnu restorana kakav je Artičok. Dugo sam čekala da porazgovaram s njim i napokon sam dočekala i da vidim novi prostor i da saznam u kojem smjeru će sve ići.

Ovaj splitski restoran nam je jedan od najdražih na obali i ima odličnu priču (фото 1)
Ovaj splitski restoran nam je jedan od najdražih na obali i ima odličnu priču (фото 2)

Za sve čitatelje koji nisu upoznati s Artičokom možeš li ga sam predstaviti u nekoliko rečenica?

Artičok je zapravo “tradicionalna kuhinja s modernim twistom”, ljubav prema gastronomiji i cjelokupnom doživljaju odlaska u restoran. Smješten pored starih Splitskih Prokurativa, mjestu gdje su se odgojile mnoge generacije velikih splitskih umjetnika i sportaša.

Ovaj splitski restoran nam je jedan od najdražih na obali i ima odličnu priču (фото 3)
Ovaj splitski restoran nam je jedan od najdražih na obali i ima odličnu priču (фото 4)
Ovaj splitski restoran nam je jedan od najdražih na obali i ima odličnu priču (фото 5)

ART- moja ljubav prema umjetnosti te i sama kuhinja, muzika i interijer ulaze u taj koncept predznaka art tj. ručni rad

ČOK je dalmatinska rič za mali zalogaj, reklo bi se u nas doma ajde čokni nešto.

Ovaj splitski restoran nam je jedan od najdražih na obali i ima odličnu priču (фото 6)
Ovaj splitski restoran nam je jedan od najdražih na obali i ima odličnu priču (фото 7)

ARTIČOK je biljka mediteranskog podneblja, zastupljena također u velikom dijelu Dalmacije, jako kvalitetnih nutricionističkih svojstava te kažu i jaki afrodizijak.

Kako ste preživjeli ovaj covid? Jesi li morao otpuštati ljude?

Pa COVID smo poprilično teško podnijeli kao i ostatak naših kolega. Država je uvelike pomogla sa svojim mjerama prema zaposlenicima međutim nisu sve službe imale istih razumijevanja, a i poslodavci su tu bili u određenim stvarima zakinuti. Tome svemu je također pridonijelo i konstantno mijenjanje pravila s promjenama epidemioloških situacija, također i kolektivni strah i nepoznanica svih uposlenih za svoju budućnost u poslu. Na svu sreću nisam trebao otpuštati, ostali smo zajedno kao tim i dalje, al ne ponovilo se.

Ovaj splitski restoran nam je jedan od najdražih na obali i ima odličnu priču (фото 8)
Ovaj splitski restoran nam je jedan od najdražih na obali i ima odličnu priču (фото 9)

Posljednje dvije godine su bile blago reći katastrofalne za ugostiteljski sektor, ali ti si se odvažio na novi i veći prostor. Kako je došlo do toga?

Pa zapravo premještaj u novi prostor je bio produkt te katastrofalne godine. Kako smo mi u našoj prvoj ljubavi (stari ARTiČOK) imali samo unutarnje sjedenje poprilično sam se uplašio za našu budućnost i bacio sam se odmah na posao u potrazi za spašavanjem žive glave, te smo tako došli do novog prostora. Svakakvih priča je bilo, da možda neće ni otvarati unutarnje prostore, da hoće, ali s velikim razmacima u sjedenju, tako da s tim svim jednostavno ne bi preživjeli. Ali uspjeli smo na kraju naći svoje mjesto pod suncem.

Ovaj splitski restoran nam je jedan od najdražih na obali i ima odličnu priču (фото 10)

Što mi možeš kazati o uređenju prostora? Novom konceptu koji ćeš sigurno ovdje imati?

Kako smo ostavili ART-i-ČOK ime, tako smo i “ponijeli” i interijer, osat će isti onoliko koliko nam novi prostor to dozvoljava, ali boje i materijaši su jednaki. Želim zadržati taj industrijski stil s toplinom dnevnog boravka. I u novom prostoru je prijatelj grafiti artist Marko Svraka oslikao pročelje šanka, slike su djelo Petra Katavića, Dajane Dvornik i Stjepana Jukića. A kako sada u novom prostoru imamo i vanjsko sjedenje i takozvani rooftop, uskoro će početi i njegov redizajn pa će tako Andrea Resnar oslikati zid, imat ćemo svjetlosne instalacije light majstora Karla Ljubice, a i pripremamo još neka iznenađenja koncept umjetnika iz Hrvatske ali još ništa ne smijem kazati.

Ovaj splitski restoran nam je jedan od najdražih na obali i ima odličnu priču (фото 11)

Hoće li se koncept jelovnika mijenjati?

Neće, ideja i crta vodilja je ostala ista. Mislim da smo s tim našim konceptom i prepoznati od strane domaćih i stranih gostiju, te mislimo da mijenjanja ne bi bila pametna. Trebali bi ostati zapravo isti ili bolji. O onoj trećoj opciji i ne razmišljamo (hahahahah). Kapacitet novog restorana je kudikamo veći, međutim ostat ćemo u manjim kapacitetima iz razloga da nam ne bi patila kvaliteta hrane i usluge po kojoj smo i poznati.

Ovaj splitski restoran nam je jedan od najdražih na obali i ima odličnu priču (фото 12)
Ovaj splitski restoran nam je jedan od najdražih na obali i ima odličnu priču (фото 13)

Bi li nazvao Artičok konceptom koji okuplja određenu skupinu ljudi? Pokušavaš li kreirati taj society club istomišljenika unutar restorana?

Zapravo to i jest jedna od ideja. Ne bih je odredio kao da se radi o jednoj skupini ljudi, više kao skupina istomišljenika, zaljubljenika u hranu, piće, kvalitetu te glazbu, s akcentom na ART i moderno, ipak živimo u modernim vremenima s puno inovacija koje nam mijenjaju život svakodnevno, a opet taj ART u imenu nam daje za pravo da u to sve možemo ubaciti i malo klasike, a da se dobro uklopi u koncept. Mi naš prostor koristimo za sve zaljubljenike u ART , tako da je svatko tko želi pokazati svoj rad dobrodošao. Pogotovo oni koji možda za to nemaju šanse u nekim većim galerijama ili eventima. To je zapravo koncept koji želim progurati. I sam sam zaljubljenik u umjetnost i u sve što radimo kao pojedinci i time izražavamo svoje mišljenje i kreativnost, od kuhara, barmena do DJ-a.

Ovaj splitski restoran nam je jedan od najdražih na obali i ima odličnu priču (фото 14)

Kada pričamo o ugostiteljima nove generacije u Splitu tu svakako pripada tvoje ime. Svi koji cijene dobru hranu i neki moderan i opušten ugođaj znaju da Split ima što za ponuditi. Kako bi se želio pozicionirati na gastro mapi grada?

Volio bih iskreno da ostane i dalje sve kao i do sada, sve što si i sama primijetila, moderno, kvalitetno, a opet opušteno i nepretenciozno mjesto za uživanje svih generacija, prigoda, dnevnih i noćnih druženja, raznih godišnjica, rođendana, slavljenja osobnih uspjeha, kao i poslovnih večera i evenata.

Ovaj splitski restoran nam je jedan od najdražih na obali i ima odličnu priču (фото 15)

Dolazimo do pitanja cijena. Domaći turisti se često znaju žaliti da su cijene u restoranima na obali previsoke za naše prilike. Smatraš li da je to istina?

Iskreno i složio bih bi se s tim, ali opet s druge strane velika je količina stvari koje utječu na tu finalnu cijenu, od struje i vode do cijene namirnica i tehničkih stvari tipa tanjura, čaša… Teško je ovo pitanje, ali evo probat ću to malo približiti sljedećim primjerom. Cijena goriva koja se konstantno mijenja i raste mnogo utječe na tu zadnju cijenu proizvoda koji mi prodajemo, jer našem opg dobavljaču je skokom cijene goriva odmah skočila cijena prerade svog proizvoda te samim time i nama se cijena mijenja, npr. ugostitelji imaju skuplju struju i vodu od kućanstava. Ima dosta čimbenika koji utječu na tu finalnu cijenu.

Ovaj splitski restoran nam je jedan od najdražih na obali i ima odličnu priču (фото 16)
Ovaj splitski restoran nam je jedan od najdražih na obali i ima odličnu priču (фото 17)

Koje su prednosti, a koji nedostaci splitske gastro ponude? I naravno ima li prostora za napredak?

Pa mislim da mjesta za napredak uvijek ima, ali ovo što je Split doživio u zadnjih nekoliko godina je za sve pohvale, uvelike osobno svih nas koji smo vezani za turizam općenito: charteri , agencije, klubovi, hoteli, apartmani, barovi,… Jako dobro funkcioniramo zajedno kao kolege, nema više onog old school razmišljanja o konkurenciji, sad postoji samo dobra konkurencija koja te tjera da budeš još bolji i da konstantno ulažeš u poboljšanje kvalitete svoga poslovanja. Jedno što bih mogao izdvojiti kao neki nedostatak, ali nema veze s gastro ponudom, je komunikacija s gradskom vlasti, ali mislim da će se i to promijeniti u skoro vrijeme i da će Split zasluženo zasjesti na sami vrh Hrvatske gastro scene.

Kakvu sezonu očekuješ?

Nadam se bar malo lošijom od 2019 . ali nikako ne smije biti kao 2020. Već sada su najave znatno bolje od prošlogodišnje, već se čuju po gradu kotačići kufera koji nam odmah izmame osmijehe. Mi kolege se zezamo da nam je to sad jedan od najdražih zvukova s naših ulica.

Ovaj splitski restoran nam je jedan od najdražih na obali i ima odličnu priču (фото 18)

Osmislili ste jednu super stvar koja me je osobno baš razveselila a to je kupovina obroka za potrebite po jako niskoj cijeni. Kupuju li ljudi za druge? Je li se pokazala ta humanitarna strana ljudi? Hoćete li imati istu priču i u novom prostoru?

Zapravo, to je u naš restoran donio naš prijatelj/kolega Duje Kanajet i naravno odmah smo to prihvatili. Gosti nas često nas pitaju na koji način to funkcionira i kako se može sudjelovati i sudjeluju. Lijep je to osjećaj kada znate da pomažete nekome, vole to naši sugrađani ali i turisti. Ta akcija je sada dio nas i to ćemo uvijek nositi sa sobom i već imamo tu ponudu u novom meniju. Naravno da pozivamo i ostale kolege da nam se pridruže u tome, za sve informacije stojim na raspolaganju.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više