Traži

Ovaj vikend je kao stvoren za kolač s jabukama i preljevom od karamele

Ovaj vikend je kao stvoren za kolač s jabukama i preljevom od karamele

S bloga Prstohvat soli


Fotografija: http://prstohvatsoli.com/

Prefini kolač kojem nećete moći odoljeti, a koji jednostavno miriše na jesen...

Ljeto smo već davno ostavili iza sebe, kao i sve ljetne mirise i okuse. Sada smo se fokusirali na one jesenske, pa smo tako ovaj vikend odlučili začiniti sočnim i prefinim kolačem s jabukama koji je dodatno obogaćen preljevom od karamele. Odličan recept pronašli smo na omiljenom gastro blogu Prstohvat soli, a koji ćete ovaj vikend sigurno lako savladati i potom zadovoljno uživati u svakom njegovom zalogaju. Pa krenimo odmah kako bi kolač bio što brže gotov...

 

Sastojci

3-4 jabuke srednje veličine
70 g oraha


za tijesto: 
250 g brašna
2 ravne žlice praška za pecivo
100 g šećera u prahu
prstohvat soli
1 žličica cimeta
2 jaja
80 ml mlijeka
125 g maslaca 


za preljev od karamele:
75 g maslaca
150 g smeđeg šećera


Postupak

Upaliti pećnicu na 180 °C, pripremiti okrugli kalup promjera 23 cm. Malo ga premazati maslacem. Napraviti preljev od karamele - maslac i šećer staviti u posudu i na laganoj vatri otopiti dok masa ne postane glatka. Dok se to topi, jabuke oguliti i narezati na šnite. Orahe usitniti nožem u grubo. Vruću karamelu izliti na dno kalupa, ravnomjerno posipati orahe pa u krug gusto poredati šnite jabuka. Paziti da se prsti ne umoče u vruću karamelu!

Za tijesto maslac otopiti na laganoj vatri i ostaviti da se prohladi. U veliku posudu staviti brašno, prašak za pecivo, sol, šećer u prahu i cimet pa promiješati. U dugoj posudi umutiti jaja s mlijekom pa izliti u posudu s ohlađenim maslacem. Dodati suhe sastojke i sjediniti. Preko jabuka izliti pripremljenu smjesu pa ravnomjerno rasporediti, pazeći da se jabuke ispod ne poremete. Staviti u pećnicu da se peče oko 35 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Kada se kolač ispekao, ostaviti ga u kalupu 10-ak minuta. Potom staviti tanjur preko kolača i brzo, ali pažljivo ga izvrnuti na tanjur. Ukoliko je neka jabuka ostala zalijepljena za dno kalupa, samo ju je potrebno odlijepiti i vratiti tamo gdje nedostaje. Poslužite toplo i uživajte!

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor