Traži

Ovaj vikend uživajte u aromatičnim keksićima i lopticama od sira

Ovaj vikend uživajte u aromatičnim keksićima i lopticama od sira

Recept s bloga "Hleb i lale"

Urednik: E.G.


Fotografija: Hleb i lale

Na blogu "Hleb i lale" smo pronašli neobičan recept za slasne zalogaje uz čašu vina...

Iako još uvijek dolazimo sebi od silne hrane koju smo konzumirali tijekom blagdana, mjesta za neke nove kulinarske avanture uvijek ima! Ako je riječ o neobičnoj kombinaciji okusa i namirnicama koje ne susrećemo toliko često, tim više. Ovaj vam vikend predlažemo da probate recept s jednog naših omiljenih blogova, "Hleb i lale". Riječ je o aromatičnim keksićima sa sezamom i lopticama od sira i šipka, a koji će vas, sigurni smo, osvojiti već na prvo kušanje.

Sastojci

Za kekse: 2 jaja, 125 ml maslinovog ulja, 60 ml meda, 2,5 šalice pirovog brašna, žličica praška za pecivo, 1 žličica soli, 1/8 žličica papra, 1/4 šalice miješanog crnog i običnog sezama, 1 žličica crvenog luka u granulama, cvijet soli za posipanje

Za loptice: 2 žličice maslaca (omekšao na sobnoj temperaturi), 250 g ricotte (ili krem sira po izboru), 120 g cheddara (ili ementalera, gaude), 75 g pečenih badema, jako sitno nasjeckanih, 1 žličica bijelog luka u granulama (ili 1/2 režnja mljevenog), 1/2 žličica soli, 2 očišćena šipka

Ovaj vikend uživajte u aromatičnim keksićima i lopticama od sira (фото 1)

Priprema

Pećnicu uključite na 200°C.

U posudi miksera pomiješajte jaja, ulje i med i te izmiksajte. Dodajte 1 šalicu brašna, sol, sezam, crveni luk u granulama, papar i prašak za pecivo, pa opet dobro sve izmiksajte. Dodajte još jednu šalicu brašna i kratko izmiksajte. Radnu površinu posipajte brašnom (preostalo od ukupne količine, 1/2 šalice) i prebacite tijesto na radnu površinu. Polako dodajte brašno dok sve ne potrošite i dok ne dobijete tijesto koje se ne raspada. Razvaljajte ga na debljinu oko 6 mm i modelom za kolače izrežite kružne oblike.

Protvan obložite papirom za pečenje i po njoj poredajte keksiće. Pecite u već zagrijanoj pećnici 12 minuta ili malo duže ako je potrebno da bi se zarumenili.

Dok se keksići peku, pripremite loptice.

Ricottu i maslac dobro izmiješajte. Dodajte nariban ili sitno narezani tvrdi sir. Izmiješajte pa dodajte bijeli luk, bademe i sol. Od te smjese formirajte loptice koje ćete uvaljati u šipak. Sjemenke šipka neće se lako zalijepiti za sir, ali polako ih rukama utisnite i ostat će zalijepljene. Prebacite loptice u frižider na minimum 1 sat prije serviranja.

Ispečene keksiće pospite listićima soli (cvijet soli) i ohladite do sobne temperature prije serviranja.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor