
Ove kikiriki kuglice ćete obožavati!
Recept s bloga Cukar
Riječ je o jednostavnim energetskim kikiriki kuglicama od samo četiri sastojka. One su i poprilično zdrave jer u njima nema dodanog rafiniranog šećera, nema glutena, jaja niti mliječnih proizvoda. Za njih ne trebate ni paliti pećnicu jer bi gotovo mogle ići u kategoriju raw deserta. Zapravo, oko njih ima toliko malo posla da ih mogu napraviti i djeca. Ove kikiriki kuglice podsjećaju malo i na slavni Snickers, a zahvaljujući ekspandiranom amarantu lijepo i hrskaju… Kako ih pripremiti doznali smo iz recepta s bloga Cukar, a mi ga prenosimo u nastavku…
Sastojci
10 - 12 svježih datulja
250 g kikiriki maslaca
30 g ekspandiranog amaranta
prstohvat soli
Za glazuru
200 g kvalitetne tamne čokolade
1 žlica ED kokosovog ulja
Postupak
Datulje ubacite u blender i sameljite ih u glatku smjesu. U zdjeli pomiješajte glatku smjesu od datulja i kikiriki maslac. Dodajte amarant i prstohvat soli te žlicom dobro sve pomiješajte. Trebate dobiti gustu i čvrstu smjesu, ako je smjesa jako ljepljiva odložite sve u hladnjaku na pola sata. Od ohlađene smjese žličicom uzimajte grudice i među dlanovima ih oblikujte u kuglice. Kuglice posložite na pladanj i dobro ih ohladite prije umakanja u glazuru.
Za glazuru
Čokoladu i kokosovo ulje otopite nad parom. Ohlađene kuglice umačite u otopljenu čokoladu i odložite ih na rešetki kako bi se višak čokolade ocijedio. Na kraju ih, po želji, prošarajte s još čokolade. Čuvajte ih u hladnjaku.
Napomene
Ako koristite suhe datulje obavezno ih sat vremena ranije namočite u vrućoj vodi kako bi se rehidrirale. Prije korištenja ih ocijedite. U ovom receptu koristite isključivo 100% čisti kikiriki maslac bez dodanih šećera ili aroma. Za glazuru koristite kvalitetnu tamnu čokoladu s najmanje 75% kakaa.