Traži

Ovo su najbolji biljni izvori proteina

Ovo su najbolji biljni izvori proteina

Proteini se ne nalaze samo u mesu


Ako ste vegetarijanac ili jednostavno ne želite proteine dobivati samo iz mesa, ne morate posegnuti za industrijskim prahovima i raznim prerađenim zamjenama. Kompletni proteini se mogu pronaći i u nekim sjemenkama i žitaricama

Kompletni proteini su oni koji sadrže svih devet aminokiselina koje naše tijelo ne može proizvesti samostalno. Svi životinjski proteini su kompletni, ali ako ste vegetarijanac ili pak ne želite često jesti meso iz ekoloških razloga, možete ih zamijeniti s ovih pet kompletnih proteina u obliku sjemenki i žitarica.

Sjemenke konoplje

Dvije žlice sjemenki konoplje sadrže čak 10 grama proteina. Možete ih kupiti u prahu i dodati u jutarnji smoothie što će mu dati i kremastu teksturu, ali i zdrave masti. Ove su sjemenke i odličan izbor za napraviti domaću zamjenu za mlijeko. Mlijeko ćete dobiti tako da na 3/4 šalice srca sjemenki konoplje dodate dvije šalice vode i prstohvat soli te sve izblendate i procijedite.

Ovo su najbolji biljni izvori proteina (фото 1)

Sjemenke bundeve

Četvrtina šalice sjemenki bundeve sadrži 10 grama proteina, a uz to ima i umirujući magnezij i cink koji je odličan za imunitet. I njih možete dodati u jutarnji smoothie, u salatu ili ih jednostavno jesti sirove. Osim toga, možete ih i pretvoriti u maslac tako da ih ubacite u multipraktik dok se ne pretvore u kremastu smjesu kojoj onda možete dodati kokosovo ulje, javorov sirup, cimet ili bilo što drugo što vam padne na pamet.

Amarant

Ova drevna žitarica sadrži 9 grama proteina na jednu šalicu. Idealan je za osobe koje su intolerantne na gluten jer ga ne sadrži, a uz to je blag za naš probavni sustav te je bogat vitaminima koji jačaju kosti. Možete ga koristiti umjesto riže i drugih žitarica, dodati u salate ili od njega čak skuhati kašu za doručak.

Kvinoja

Kvinoja je toliko popularna u svijetu zdrave prehrane danas da o njoj ne treba mnogo govoriti. Jedna šalica kvinoje sadrži 8 grama proteina, a kao i amarant može se koristiti u salatama, raznim jelima s povrćem ili bilo kojom drugom namirnicom, a i od nje možete skuhati kašu s voćem, bademovim mlijekom ili bilo kojim drugim dodatkom koji volite.

Ovo su najbolji biljni izvori proteina (фото 2)

Heljda

Ova je žitarica često zapostavljena u svijetu zdrave prehrane, a baš kao ni kvinoja ni amarant ne sadrži gluten i jedna šalica heljde sadrži 6 grama proteina. Njezin je okus puniji od onog kvinoje i amaranta, a baš kao i oni može se koristiti za slatka i slana i jela - kao žitarica u nekom glavnom jelu, kao glavni sastojak kaše za doručak, a možete je i samljeti u brašno i od nje raditi palačinke ili bilo što drugo. 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor