Search

Ovo su nove zbirke recepata restorana širom svijeta - zgrabite ih prvi

Ovo su nove zbirke recepata restorana širom svijeta - zgrabite ih prvi

Tekst: BURO.

Ako ste početak ove jeseni, usprkos tmurnom vremenu, dočekali raspoloženi da nešto popravite, naučite, dodate, završite...čestitamo. I savjetujemo vam da se grčevito uhvatite za taj osjećaj i nešto zaista učinite s njim. Satisfakcija završenog posla može se mjeriti s malo kojim osjećajem. Zato vam danas predlažemo gastro eksperimente, učenje novih specijaliteta i mijenjanje jelovnika koji je svakodnevno na snazi u vašoj kući. Igramo malo hrabrije i definitivno vrlo ambiciozno. Jer vam donosimo pregled novih zbirki recepata najboljih i najinteresantnijih restorana širom svijeta. Znamo da (vjerojatno) niste talentirani kuhar na putu ka svojoj prvoj zvjezdici, ali ako budete lagano i koncentrirano pratili ove recepte velike šanse su da ćete uspjeti rekreirati nešto na nivou restorana s Michelin liste (pa barem preporuka). Neka igre počnu!


Maman: The Cookbook


Ovo su nove zbirke recepata restorana širom svijeta - zgrabite ih prvi (фото 1)

Maman je francuski caffei pekara u New Yorku koji postoji od 2014. godine i za tih nekoliko godina nametnuo se kao jedno od omiljenih mjesta Njujorčana, ali i brojnih turista. Ne samo da je caffe super popularan nego su i dobitnici mnoštva kulinarskih nagrada. Koncept je prilično jednostavan, radi se o rustikalnom caffeu gdje možete pojesti fine kolače, torte, quicheve i kroasane. I to u stilu jedne mame (pod uvjetom da vam je mama završila tečaj naprednog francuskog slastičarstva). Elisa Marshall i Benjamin Sormonte su otvorili ovaj lokal jer su i sami željeli toplo prijateljsko mjesto u svom gradu. Igrali su se s klasičnim okusima što kao rezultat ima zbirku od preko 100 recepata. I tu nećete pronaći samo slatkiše u francuskom stilu, u knjizi su i recepti za slatkiše kao što su: vafli s bananom, lavandom i vanilija maskarpone kremom te čokoladni kolačići s lješnjakom. Naravno, tu su i jednostavni slani zalogaji za one dane kad nemate previše vremena. Realno, ova knjiga donosi pravu gozbu, kako u sadržaju, tako i vizualno.


Slippurinn: Recipes and Stories from Iceland


Ovo su nove zbirke recepata restorana širom svijeta - zgrabite ih prvi (фото 5)
Ovo su nove zbirke recepata restorana širom svijeta - zgrabite ih prvi (фото 6)

Ova zbirka recepata je prva iz pera kuhara u usponu Gíslija Matta iz restorana Slippurinn koji privlači turiste iz čitavog svijeta na Island. Gísli je otvorio restoran u starom brodogradilištu koje je pripadalo njegovoj obitelji. Kako je gradić 1973. godine pogodila erupcija vulkana, njegov izgled je zauvijek promijenjen. Sada su tu planine od lave prekrivene raznovrsnim biljem, Gísli je poštujući okolinu kreirao jelovnik za svoj restoran koji je spojio lokalne namirnice i trendove koje nameće suvremena gastronomija. U knjizi čitaoce vodi kroz svoj postupak istraživanja i otkrivanja tradicionalnih islandskih specijaliteta, uz twist koji je osmislio koristeći moderni pristup pripremi hrane. Ako ste spremni za nešto potpuno drugačije, naručite ovu knjigu koja izlazi 10. studenog.


Septime, la Cave, Clamato, D'une Île


Ovo su nove zbirke recepata restorana širom svijeta - zgrabite ih prvi (фото 7)
Ovo su nove zbirke recepata restorana širom svijeta - zgrabite ih prvi (фото 8)

Bertrand Grébaut i Théophile Pourriat su prije deset godina započeli priču s restoranom Septime, za to vrijeme on se nametnuo kao nezaobilazna destinacija za sve istinske gurmane u Parizu. Oni su 2014. godine dobili Michelin zvjezdicu i to ih nije uspavalo, naprotiv svake godine šire svoj biznis i polje djelovanja, zadržavajući fanove u stalnom osjećanju iščekivanja. Kao proslavu desetljeća poslovanja i uspjeha nastala je ova zbirka koja donosi velik broj recepata uz prateće fotografije koje su snimljene analognim fotoaparatom, kao i brojne zanimljive priče o vinu, maceraciji i hrani. Kako je Bertrand, prije nego što je postao vrhunski kuhar, radio kao grafički dizajner i same stranice knjige su uzbudljive koliko i mogućnost da rekreirate te specijalitete. Zaista, zbirka za čuvanje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više