Search

Ovo zaista zvuči ukusno! Predlažemo vam da se ove nedjelje uključite u zabavan svijet podcasta o hrani

Ovo zaista zvuči ukusno! Predlažemo vam da se ove nedjelje uključite u zabavan svijet podcasta o hrani

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Do sada ste vjerojatno prihvatili neki od naših prijedloga i uvrstili pokoji podcast kao zvučnu podlogu dok spremate kuću, kuhate, ili samo zurite u strop* u nedostatku bolje ideje. Zato je sada vrijeme za onu vrstu podcasta za koje pod a) najčešće nemate vremena, a pod b) sada će vas garantirano inspirirati da uđete u kuhinju, pa bilo da samo nešro prigrizete. Dakle, podcasti o hrani. Ako mislite da je za hranu jedini pravi format video ili, eventualno, niz prekrasnih fotografija praćen detaljnim receptom, varate se. Hrana je veliki dio naše svakodnevice (i veći nego što mislimo) i stvarno joj se može pristupiti iz više kuteva, a podcasti i intervjui su forma koja je nepravedno zapostavljena. Zato ćemo vam predložiti nekoliko da se uključite u ovu temu, ne previše, nego dovoljno da svakome od njih date šansu, a možda neke zadržite i u regularnoj svakodnevici.

*jedan od najboljih načina za slušanje podcasta je ležanje i zurenje u strop, dodajte u tu formulu i sheet masku na licu i riječ je o win-win situaciji!

The Sporkful

Ovo zaista zvuči ukusno! Predlažemo vam da se ove nedjelje uključite u zabavan svijet podcasta o hrani (фото 1)

Ovo je podcast koji vam ne smije proći ispod radara! Spisatelj Dan Pashman ga je osnovao prije 10 godina u trenutku kad je shvatio da je u osam godina otpušten sa šest različitih radio stanica. Očigledno, njegovi tadašnji šefovi nisu imali pojma jer je njegov podcast do sada osvojio većinu nagrada za tu formu: James Beard Award, Webby Award i Saveur Award za najbolji podcast posvećen hrani. I ne samo da je osvojio laskava priznanja, osvojio je i slušatelje diljem svijeta! Svake nedjelje on na zabavan način otvara novo pitanje, i to iz kategorije onih o kojima niste puno razmišljali, primjerice, zašto ljudi satima čekaju da bi kupili komad pizze iz bruklinške Di Fara pizzerije ili što je potrebno kako bi napisali kvalitetan recept (prema riječima njegove gošće u toj epizodi, chefice Chandre Ram, to je teže nego što se čini).

Stil: Lagano i pitko, zamislite da ste se na nedjeljnom roštilju sreli s poznanikom kojeg poznajete sto godina i ima super priče, ali nikako da se vidite... E, pa to je ovaj podcast, samo što imate i opciju pauze i lako se možete vratiti temi kada završite s obavezama koje su vas omele u slušanju.

CherryBombe

Ovo zaista zvuči ukusno! Predlažemo vam da se ove nedjelje uključite u zabavan svijet podcasta o hrani (фото 2)

Omiljena adresa svih foodija na planeti je definitivno magazin CherryBombe, odnosno platforma koja osim print izdanja u svom portfelju krije i godišnju konferenciju, kuharicu, ali i radio stanicu. Radio je zapravo kategorija na njihovoj web stranici, na kojem možete pronaći tri različita podcasta i mini serijala - Follow the Leader, Food for Thought i Radio CherryBombe. Svaki od njih se bavi hranom na svoj način, a mi vam predlažemo da krenete od CherryBombe radio sadržaja, na kojem ćete pronaći intervjue sa zabavnim, inovativnim i cool ženama koje mijenjaju današnju gastro scenu. Otkrit ćete nova imena, sve se žene bave se poslovima o kojima se ne priča previše - od filmskih food stilistica preko sommelierki, do slastičarki i pekarica, a dijele crtice iz svojih inspirativnih života, kao i odlične poslovne savjete.

Stil: Kako bi zvučao jedan super dizajniran glossy magazin kada bi se pretvorio u podcast – upravo ovako! Skoro svaki intervju će vas nadahnuti i inspirirati da budete bolji i potpuno je nevažno kojim poslom se bavite, njihove priče o uspjehu su univerzalne.

A Taste of Past

Ovo zaista zvuči ukusno! Predlažemo vam da se ove nedjelje uključite u zabavan svijet podcasta o hrani (фото 3)

Budimo realni, velike su šanse da u normalnim uvjetima nemate dovoljno vremena da ovaj podcast uvrstite među obavezne, ali u karanteni? Samo dajte! Linda Pelaccio je povjesničarka koja se bavi hranom i njezin je koncept prilično jednostavan: svaka od epizoda počinje monologom na izabranu temu, a zatim u priču uvodi i gosta koji ima svašta za dodati. Možda se niste pitali što se jelo u Starom Rimu, kako su se hranili za vrijeme edvardijanskog doba i što se po tom pitanju događalo u New Yorku 19. stoljeća ili, primjerice, kako je najstariji fine-dining restoran u Sjedinjenim Američkim Državama - Delmonico, započeo s radom.

Stil: Ozbiljno i pomalo old school. U pitanju su povijesni podaci pa stil odgovara temi.

The Splendid Table

Ovo zaista zvuči ukusno! Predlažemo vam da se ove nedjelje uključite u zabavan svijet podcasta o hrani (фото 4)

Prije nego što je dobio oblik podcasta, The Splendid Table je bio radio emisija čiji koncept se bazirao na tome da su se sa slušateljima razmjenjivali recepti, uz priče o ulozi hrane u modernom životu. Emisija se originalno emitirala na radiju Minnesota Public, a kasnije se prenosila na čak 400 radio stanica diljem SAD-a. I sada, dva desetljeća nakon osnivanja, u podcast obliku, stvari su još uvijek slične. Novinar Francis Lam preuzeo je ulogu voditelja od Lynne Rossetto prije nešto više od dvije godine te je fokus blago prebacio na razgovor o stanju u društvu i vezom s hranom, dok je dio sa savjetima za pripremu specijaliteta i dalje zadržao.

Stil: S obzirom na to da radi o renomiranim autorima koji zaista mnogo znaju o temi koju obrađuju, sadržaj je izuzetno zanimljiv (među intervjuima možete naći i onaj sa suvlasnikom Nome, Renéom Redzepijem te autoricom serijala i knjige "Salt Fat Acid Heat" Samin Nosrat). Ne želimo vas prepasti, ali na raspolaganju vam je čak 706 epizoda. Wow!

Leave a comment

više