
Pita od bundeve pravi je klasik jesenskog stola
Ili popularno zvana "Pumpkin pie"
Ako još niste imali prilike kušati pitu od bundeve, sada je idealno vrijeme da to i učinite. Iako mnogi bundevu doživljavaju kao namirnicu stvorenu isključivo za slana jela, ona je idealna i za spremanje ovog ukusnog jesenskog deserta. U nastavku vam zato donosimo sjajan recept za pitu od bundeve, koji smo pronašli kod našeg omiljenog Chef Darko's Foodstyling…
Tijesto:
200 g glatkog brašna
50 g šećera u prahu
½ žlice soli
1/8 žlice praška za pecivo
4 žlice vode
100 g maslaca
Nadjev:
450 g pirea od buče
1 jaje
2 žutanjka
50 g šećera
100 g smeđeg šećera
2 žlice glatkog brašna
½ žlice soli
1 čajna žlica cimeta
½ čajne žlice muškatnog oraščića
1/8 čajna žlice mljevenog crnog papra
180 ml mlijeka
180 ml vrhnja za šlag
Izrada tijesta
Pećnicu zagrijati na 180 °C. U posudi pomiješati suhe sastojke te dodati maslac i prstima spojiti u jednu smjesu. Lagano napraviti loptu, zamotati u foliju, staviti u hladnjak najmanje 30 minuta. Vatrostalnu ili keramičku posudu za pite premazati maslacem, razvaljati tijesto na debljinu nekih 5-6 mm, staviti u zamrzivač na pola sata. Izvaditi iz zamrzivača, sa štapićem ili vilicom napraviti rupice na tijestu te ga peći 180 °C nekih 30-tak minuta.
Nadjev
Možete koristiti gotovi pire od buče ili napraviti svoj, tako što ćete buču prerezati na kriške, odstraniti sjemenke, malo zaliti s uljem i peći dok ne postane mekana, oko sat vremena na temperaturi od 190 °C. Kad je gotova, odstraniti unutrašnjost i napraviti pire.
U posudi izmiješati jaja, šećer, smeđi šećer, sol, cimet, muškatni oraščić, papar, dodati pire od buče i na kraju dodati mlijeko i vrhnje za šlag, izmiješati i posuti po pečenom tijestu, te peći na 180 °C oko 40 minuta. Poslužiti uz šlag s cimetom.