Traži

Pizzeria Park nudi upravo ono što je centru Zagreba trebalo – sjajne pizze, divan interijer i odličnu uslugu

Pizzeria Park nudi upravo ono što je centru Zagreba trebalo – sjajne pizze, divan interijer i odličnu uslugu

U Martićevoj se otvorila nova pizzeria, bili smo tamo i isprobali što nude

Tekst: Lidija Lončarić


Fotografija: Denis Butorac

Samo dan nakon Božića, a ipak prije ulaska u novu 2020. godinu, u Martićevoj, kraj omiljenih Bookse i Programa, a preko puta sjajnog Mr. Fogga, otvorila se nova pizzeria. Dok je cijela stvar još uvijek bila u nastajanju, zavirili smo u ogroman prostor sadašnjeg restorana i već na prvi pogled znali kako ovdje mora biti nešto posebno te kako o ovom mjestu želimo napraviti priču.

Pizzeria Park nudi upravo ono što je centru Zagreba trebalo – sjajne pizze, divan interijer i odličnu uslugu (фото 1)

Pizzeriju, koja je samo tri dana nakon otvaranja, između 11 i 14 sati u svakom trenutku bila gotovo u potpunosti popunjena, posjetili smo u subotu. Vlasnika Josipa Tomkića pitali smo nekoliko informativnih pitanja, a zatim, istovremeno diveći se fantastično uređenom interijeru, isprobali specijalitete pizzerije Park.

"Dugo se bavim ugostiteljstvom, ovdje u kvartu, u Bauerovoj, već 30-tak godina imam kafić, a kada nam se pružila prilika s ovim poslovnim prostorom, nakon kraćeg razmišljanja, shvatili smo kako u ovom dijelu grada fali dobre hrane, a i Martićeva je živnula u posljednje vrijeme pa je odluka pala na pizzeriju. Za sada sve dobro funkcionira i evo nas, uspješno radimo već  nekoliko dana", objasnio nam je Tomkić ideju o otvaranju svog prvog restorana.

Pizzeria Park nudi upravo ono što je centru Zagreba trebalo – sjajne pizze, divan interijer i odličnu uslugu (фото 2)

Pizzeria je opremljena s 45 sjedećih mjesta, ima svoj mali bar, a kuhinja je otvorena te svatko koga to zanima, može vidjeti na koji se način priprema njegova pizza. Kako nam je pri ulasku u pizzeriju Park u oko najprije upao zanimljiv interijer, ogroman grafit divno uklopljen u ideju industrijskog uređenja, logično, prvo pitanje bilo je vezano upravo za sam dizajn.

"Lunar je radio grafit, a za uređenje je zaslužan studio PULS-AR i arhitektica Mirta Štimac te Alan Leo Pleština. Htjeli smo nešto novo, da nije klasična pizzerija s ciglom i drvom, već da bude opušteno i drugačije. Htjeli smo nešto u živim bojama s obzirom na industrijski stil, dali smo Lunaru slobodne ruke i to je to. Tko god uđe, iznenadi se i to nam je baš drago."

Pizzeria Park nudi upravo ono što je centru Zagreba trebalo – sjajne pizze, divan interijer i odličnu uslugu (фото 3)

A onda, bez dodatnog odugovlačenja, krenula je priča o samim pizzama. Tomkić nam je rekao kako se sve pizze peku u krušnoj peći koja je stigla iz Italije, a isto je i s gotovo svim sastojcima. Tek voće i povrće, otkrio nam je, dolazi od domaćih proizvođača, dok su brašno, sirevi, mesni i ostali dodaci isključivo talijanskog podrijetla. Također, ovdje ne možete birati debljinu tijesta, ne postoje Romana i Napoletana, postoji samo jedna, naglašava Tomkić, prava talijanska vrsta pizze.

"U početku smo mislili krenuti na klasične talijanske vrste pizza, napoletanu i romanu, ali nismo bili zadovoljni dobivenim i zatim smo se odlučili u ponudu staviti samo klasičnu talijansku pizzu koja nije niti jedno od navedenog. Recept je jednostavan, a s kombinacijama smo se zaigrali. Imamo klasične pizze, gurmanske koje smo sami slagali te pizze Park koje smo nazvali po zagrebačkim parkovima tako da budu prepoznatljive", rekao je Josip Tomkić.

Pizzeria Park nudi upravo ono što je centru Zagreba trebalo – sjajne pizze, divan interijer i odličnu uslugu (фото 4)

Isprobali smo klasičnu Bufalinu, tankog tijesta, nešto debljeg ruba i izraženih okusa brojevno skromnih sastojaka. Ova se pizza, naime, priprema od tek umaka od rajčice, bufalo mozzarelle, svježeg bosiljka i maslinovog ulja, ali ljubiteljima klasike svakako donosi baš sve što treba. Lagana, aromatična, ali zasitna, ova je pizza jednostavnost u najboljem obliku.

Osim klasike, isprobali smo i, kako kaže Tomkić, jednu od popularnijih već od samog početka. Nosi naziv "Brijuni", a na njoj se nalazi bivolja mozzarella, talijanska mortadela, sir ricotta, bogati pesto, pistacija, listići Grana Padano sira te bosiljak. Potpuna suprotnost prvoj, ova je pizza stvorena za ljubitelje drugačijih okusa i kombinacija. Mortadela na vrućem tijestu poprima upravo onu formu u kojoj je najbolja, a lagani orašasti okusi pistacija stavljaju onu zadnju točku na i.

Pizzeria Park nudi upravo ono što je centru Zagreba trebalo – sjajne pizze, divan interijer i odličnu uslugu (фото 5)

Osim ovih, na meniju pizzerije Park pronaći ćete i već poznate kombinacije poput one koja spaja mozzarellu, pršut i rikolu te, primjerice, tunu i luk, ali i one nešto posebnije kao što je pizza "Kornati" koja spaja bivolju mozzarellu, ovčji sir pecorino, gorgonzolu, ricottu, Grana Padano sir i masline, pizzu "Plitvička Jezera" s bivoljom mozzarellom, salamom bresaola, šampinjonima i matovilcem ili pak onu na kojoj uz klasične dodatke možete pronaći i datulje, cherry rajčicu i ljubičasti radič. Osim pizza, tu su i focaccie s dodacima po želji, plate s talijanskim i domaćim specijalitetima te dvije vrste salate.

Na kraju, pitali smo Tomkića je li se pizza scena u Zagrebu sada napokon u potpunosti probudila, je li i on dio pizza revolucije koja ovo jelo promovira na način na koji ono to zaslužuje i, naravno, koji su planovi za dalje.

"U Zagrebu se u posljednje vrijeme počelo otvarati sve više pravih pizzerija, ne onih klasičnih starinskih gdje pizzu s dostavom platiš 30 kuna, već zbilja pravih i kvalitetnih. Iako većina ljudi još uvijek najviše voli miješanu pizzu, shvatili smo i da ljudi vole eksperimentirati i to nas dosta veseli jer i sami imamo, primjerice, pizzu s datuljama ili bresaolom koja nije toliko dostupna kod nas. I same nas je iznenadilo koliko je ovo sve dobro krenulo čak i bez ikakve reklame pa smatram da smo svi skupa krenuli u dobrom smjeru.

A dalje? Na proljeće ćemo izbaciti neke nove pizze s više sezonskog povrća, pojačat ćemo ponudu salata, meniju planiramo dodati i lazanje, a očekujemo i otvaranje terase koja će se super uklopiti u okolinu u kojoj se nalazimo", na kraju je rekao Tomkić, a mi bismo samo dodali kako jedva čekamo ručak na toplom proljetnom suncu u šarmantnoj Martićevoj. Jer, nekako nam se čini, upravo je to ono što je centru Zagreba nedostajalo.

Pizzeria Park nudi upravo ono što je centru Zagreba trebalo – sjajne pizze, divan interijer i odličnu uslugu (фото 6)

 

Pizzeria Park nudi upravo ono što je centru Zagreba trebalo – sjajne pizze, divan interijer i odličnu uslugu (фото 7)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar