Search

Počeo je odličan Ri Gastro festival

Počeo je odličan Ri Gastro festival

Srdele su IN!


Image: PR

Gastro scena se budi u Rijeci, a tema ovogodišnje manifestacije su srdele. Riječani pozivaju sve ljubitelje fine kuhinje na Ri Gastro degustaciju kvarnerskih delicija koja je svečano otvorena jučer u 18:30 sati ispred HNK Ivana pl. Zajca, a trajat će do 31. svibnja.

U prekrasnom ambijentu ispred zgrade riječkog kazališta, svima prisutnima ponudit će se cijeli niz finih, autohtonih, mirisnih gastro zalogaja. Njihova prodaja će, kao i do sada, biti humanitarnog karaktera, a sav je prihod namijenjen Socijalnoj samoposluzi. Za zvučnu podlogu zadužen je duo Alba&Leo, a nakon degustiranja kvarnerskih delicija, HNK Ivana pl. Zajca zove na premijeru predstave Gala balet - najljepši ulomci klasičnog i suvremenog repertoara.

Počeo je odličan Ri Gastro festival (фото 1)

Ove je godine sve u znaku malenih riba, srdela. Prema legendi, prvu je srdelu pojeo grčki bog Dioniz, ponudivši joj vječni život ako more zamijeni vinom u njegovu peharu, no ona ga je odbila rekavši: "More je moj dom, a ja pripadam ribarima i primorskom puku na svim obalama, otocima i lukama, te mi je dužnost tažiti glad riba i ljudi!"

Počeo je odličan Ri Gastro festival (фото 2)
Srdela je miljenica ribara, nazivaju je kraljicom mora, jer je othranila mnoge generacije. Namirnice ne moraju biti skupe da bi bile zdrave, to potvrđuje upravo skromna plava riba, poput prečesto podcijenjene srdele, kao navodno masne ribe, iako je riječ uglavnom o nezasićenim masnim kiselinama, kao što su omega-3, neophodnima za održavanje zdravlja, jer ih ljudski organizam ne može stvoriti sam, a riba iz otvorenog mora ima ih više od one iz uzgajališta. Tijekom Ri Gastra moći ćete tako uživati u hrani, ali ju naučiti i pripremati. Srdele, kojih ima mnogo zapravo je teško pripremiti na način da zadrže sva svoja zdrava svojstva. Tako će se u poznatim riječkim restoranima moći naučiti upravo to, a i uživati u finom vinu i ugodnom ambijentu. Plan i program ove zanimljive manifestacije možete pronaći ovdje i lagano pakirati stvari za dobar provod u Rijeci.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više