Search

(Po)etične zdrave čokolade pune kakaa i bez šećera

(Po)etične zdrave čokolade pune kakaa i bez šećera

Inspirirane sezonskim dodacima i pop kulturom


Image: Ivana Niskota

Priča koja se iza nje krije sažeta je u već u imenu – "Poeticacao" [poetikakao] = kakao + etika + poetika. "Poeticacao" je čokolada poetičnih okusa, etički proizvedena od sirovog kakaa. Nastala iz želje da, u skladu s jednostavnim načelima brige o Zemlji i ljudima te pravedne raspodjele obilja, svakome približi užitak konzumacije prave, iskrene čokolade

Zadnjih nekoliko mjeseci za svakog posjeta Facebook profilu rastu mi zazubice na fotografije Irene Bastijanić, kolegice s fakulteta, koja u kućnoj radinosti eksperimentira s čokoladicama od prirodnog kakaa s neobičnim sezonskim dodacima. Već na oko su me osvojili ti mali slatki zalogaji rustikalnog izgleda, a kad je nedavno objavila da ih nudi na kušanje krugu širem od najbližih prijatelja, kojima sam dotad pomalo zavidjela, bio mi je to njen najdraži post.

A onda sam otkrila da nije riječ tek o običnoj čokoladi. Priča koja se iza nje krije sažeta je u već u imenu – "Poeticacao" [poetikakao] = kakao + etika + poetika. "Poeticacao" je čokolada poetičnih okusa, etički proizvedena od sirovog kakaa. Nastala iz želje da, u skladu s jednostavnim načelima brige o Zemlji i ljudima te pravedne raspodjele obilja, svakome približi užitak konzumacije prave, iskrene čokolade. Čokolade koja podiže raspoloženje i blagotvorno utječe na um, tijelo i duh. Spravljena je ručno, od tradicionalno pripremljenih sastojaka kontroliranog porijekla. Onako kako je čokolada nastajala kod Asteka i Maja. Naime, u potrazi za izvorom čokolade vremeplov nas vodi oko 4000 godina unazad – u civilizaciju Asteka i Maja. Asteci, koji na svojim visoravnima nisu mogli uzgojiti kakaovac, svoj su božanski napitak od njegovih fermentiranih zrna pili hladan, dok su ga Maje, u čijim je dvorištima bujao, preferirale toplog. Po Europi se proširio iz Španjolske, nakon što su konkvistadori iscrpili bogatstvo autohtonih indijanskih civilizacija i otkrili njihovu opijenost tim magičnim bademolikim zrnom. U samo nekoliko stotinjaka godina Europljani su tisućljetnu indijansku tradiciju banalizirali dodavanjem šećera i inih dodataka kojima su božanski eliksir polako pretvarali u junk food te je zdravstveno stigmatizirali. Paralelno su kolonizatori kakaovac rasprostranili duž suptropskog pojasa, gdje je postao predmet izrabljivanja jeftine radne snage i manipulacije pesticidima u utrci za profitom. U posljednje vrijeme trend povratka prirodi i održivim zajednicama podiže svijest o potrebi za fairtrade, organskim kakaovcem, a primjeri dobre prakse potiču povratak izvornoj čokoladi. "Poeticacao" je svakako jedan od njih.

(Po)etične zdrave čokolade pune kakaa i bez šećera (фото 1)

Nije novost da naše kolege, osim arhitekture, pokazuju interes i za neke druge oblike kreativnog izražavanja. Kako si se ti odlučila za čokoladu?
Ideja iza "Poeticacao" čokoladica proizašla je iz vrlo osobnih potreba – kreativnog gurmana, strastvenog gastronauta, pustolovnog arhitekta, idealističnog edukatora, intuitivnog permakulturista – svih njih koji koegzistiraju u meni – za pravom čokoladom.

Empirijski sam, poklanajući odmalena pažnju zdravlju zbog čitavog niza sitnih boljki koje su me pratile, došla do zaključka da mi komercijalne čokolade, koliko god skupocjene i bogate kakaom bile, zbog tone šećera i drugih dodataka zapravo više štete nego koriste. Ipak, moja ljubav prema opojnom mirisu kakaa bila je, kako to već s ljubavi biva, veća od zabrane pa sam prije nekoliko godina otkrila sirova kakao zrna i usput počela istraživati izradu čokolade u kućnoj radinosti.

Tako sam jednom prilikom ponudila te svoje nekako neugledne, iako meni lijepe, lomljene eksperimentalne čokoladice prijateljima – i to je bio dan kad je moja čokolada prerasla okvire "samo za po doma". Malu, ali kritičnu publiku oduševila je "kakaastost" i punoća okusa koju je, uz sirove kakao sastojke, nadopunjavalo malo meda umjesto puno šećera, uz još neke sezonske dodatke. A mene je zagolicala ideja da je i drugima takva "gola čoksa" bolja od komercijalnih.

(Po)etične zdrave čokolade pune kakaa i bez šećera (фото 2)

Okusi tvojih čokoladica baziraju se na lokalnim sezonskim dodacima poput lavande, trešanja, borovnica, ruže... Kako se u taj niz "iz bakinog vrta" uklapa kakao koji baš i nije lokalna namirnica?
Cijela priča s "Poeticacaom" upravo je i krenula od pitanja ima li u nekakvim idealnim prehrambenim navikama koje biraju samo lokalne i sezonske namirnice uopće mjesta za kakao, odnosno čokoladu, pa makar i sirovu, ogoljenu od svih suvišnih dodataka? Naposljetku sam došla do zaključka da bi bilo radikalno u ime lokalne i sezonske hrane zagovarati ignoriranje čokolade. Uzbudljiv miris kakaa odavno je prešao granicu tog nutricionističkog i zdravorazumskog ideala. On je za mene ambasador poetične tradicije američkih Indijanaca u čijim se kulturama koristio tisućama godina i smatrao božanskim eliksirom. Naime, tek je nakon velikih geografskih otkrića i to tek iz drugog(!) pokušaja konkvistadora pao na plodno tlo i u Europi i tu je počeo njegov vrtoglavi uspon na tron slatkiša, ali i njegov strmoglavi pad. Otad je petstotinjak godina degradiran dodavanjem sve većom i većom količinom šećera i raznih stabilizatora koje inicijalno nije trebao.

Moja je ideja vratiti tom divnom ambasadoru, kakau, poetično mjesto na tronu božanske hrane koje zaslužuje. U tom smislu biram isključivo organski fairtrade kakao uzgojen po permakulturnim principima brige o Zemlji, brige o ljudima koji sudjeluju u tom procesu i pravedne raspodjele resursa. Iako pratim nekoliko osnovnih receptura, svaka čokoladica, odnosno svaka serija zapravo je na neki način unikatna. Zbog toga što je i priroda koja daje danas "ovo" sutra "ono" – svaki dan unikatna.

(Po)etične zdrave čokolade pune kakaa i bez šećera (фото 3)

"Poeticacao" čokoladice prodaju se na gram u raznim formama – pralina, lomljenih tabli, rebara..., a posebnost im je i sama ambalaža...
Kod ambalaže otpočetka inzistiram na reciklaži. I to ne onoj koja uključuje niz posrednika i iziskuje veliku energiju, nego na minimalnom reciklažnom krugu koji doista iziskuje minimalnu energiju uz ponešto svijesti i dobre volje. Svaku vašu "Poeticacao" staklenku možete koristiti do mile volje, ponovo napuniti "Poeticacaom" ili pak za tri vraćene prazne "Poeticacao" staklenke bilo koje veličine (XS, S, M, L, XL) dobiti jednu XS punu po izboru. "Poeticacao" čokoladice možete pokloniti sebi, ljubav(nic)ima, prijateljima, roditeljima, bližoj i daljoj familiji, uzvanicima na vjenčanju, gostima izdaleka, poslovnim partnerima...

Otkrij nam za kraj svoj omiljeni način konzumacije "Poeticacaa" u ove vruće ljetne dane.
Budući da u njemu nema stabilizatora koji bi to spriječili, možete očekivati da vam se "Poeticacao" pod visokim temperaturama otopi i pretvori u "poetikakaastu kremu". No, promjena agregatnog stanja neće umanjiti njegovu hranjivu vrijednost te ga tako rastopljenog odmah možete poslužiti kao preljev za zdravi instant sladoled od zamrznutih banana koji ste sami napravili. Ili ga pak u (polu)tekućem stanju popiti / polizati / pojesti na žlicu.

(Po)etične zdrave čokolade pune kakaa i bez šećera (фото 4)

Prijedlog  za posluživanje poetikakaaste kreme

Lijeni ljetni Poetikakao

1. Ovisno o željenoj formi – izlijte poetikakaastu smjesu:

- u plitke silikonske kalupe za čokoladnu tablu
- na neizbijeljeni papir za pečenje, uvrnut na uglovima kako biste spriječili izlijevanje smjese, a sami eksperimentirajte s debljinama table
- u silikonske kalupe za praline (srcolike, okrugle, štapičaste, zvjezdaste...)
- u papirnate košarice za kolačiće za male okrugle čokoladice

2. Kalupe ostavite u hladnjaku ili zamrzivaču dok se čokolada ne stvrdne. Što je tanja, to će joj trebati manje vremena. Izvadite je netom prije posluživanja. Ako se uspijete suzdržati da ne pojedete sve odjednom, čuvajte je u hladnjaku.

(Po)etične zdrave čokolade pune kakaa i bez šećera (фото 5)

Poetikakaasti preljev za sladoled 

Komadiće čokolade poslužite uz monodijetalni sladoled od banane – nažalost nije u domeni lokalnog, ali možete koristiti organske fairtrade banane koje dospiju na sniženje taman kad dozriju ili otopljenu smjesu prelijte preko sladoleda pa promiješajte, što će u trenu stvrdnuti vaš poetikakaasti preljev.

(Po)etične zdrave čokolade pune kakaa i bez šećera (фото 6)

Recept za monodijetalni sladoled od banane u tri lagana koraka:

1. Zamrznite manje komadiće zrelih banana
2. Izvadite ih iz zamrzivača neposredno prije nego se zaželite sladoleda
3. Miksajte ih odmah, bez čekanja da omekšaju. Prirodni šećer u zrelim bananama spriječit će da se pretvore u sante leda

(Po)etične zdrave čokolade pune kakaa i bez šećera (фото 7)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više