Search

Posjetili smo Draga di Lovranu i uvjerili se da je Michelinova zvjezdica itekako zaslužena

Posjetili smo Draga di Lovranu i uvjerili se da je Michelinova zvjezdica itekako zaslužena

Predstavljanje novog jelovnika talentiranog mladog chefa

Tekst: E.G.

Image: Robert Pinchler

Da se hrvatska gastronomska ponuda počela rapidno razvijati, znali su svi oni koji su pratili događanja u posljednjih nekoliko godina. Otvara se sve veći broj inovativnih koncepata, i dobili smo konkretne opcije za kvalitetne ručkove i večere diljem zemlje. Isto tako, restorani koji su u poslu već godinama trudili su se postajati još bolji i još precizniji. Krunski dokaz toga bio je dolazak Michelina u Hrvatsku; uz cijeli niz restorana i bistroa koji su dobili preporuku, zvjezdicom su se mogli pohvaliti prvo rovinjski Monte, zatim šibenski Pelegrini, a otprije nekoliko tjedana su njome ovjenčani i zagrebački Noel te lovranski Draga di Lovrana. I dok smo u Noelu imali prilike jesti već više puta i znali smo zašto je zvjezdica pripala baš njima, Dragu di Lovranu smo po prvi put imali prilike posjetiti tek za vikend. Iako je i prije bilo poznato da se ondje dobro jede, tek su se rijetki domaći gastro entuzijasti tamo ciljano zaputili, dok su danas oni redovito potpuno bukirani i za ručak i za večeru. Upravo je u tome snaga Michelinove zvjezdice, pa koliko god se pričalo o tome da njen utjecaj slabi (danas više nikog ne čudi podatak da ju je dobio kakav neugledni street food objekt), konkretni podaci pričaju neku drugu priču. Ako govorimo o strategiji hrvatskog turizma, koja realno ne postoji, i koja se stalno svodi samo na naklapanja o tome kako imamo puno potencijala i najljepšu zemlju na svijetu, svaki se bod, odnosno svaki vid promocije, itekako računa.

Roberto Boštjančić, Deni Srdoč i Mario Štokić

Krenete li na internetu pretraživati Draga di Lovranu, odnosno hotel u sklopu kojeg se nalazi i restoran, vjerojatno ćete prvo primijetiti lokaciju. Hotel se nalazi desetak kilometara poviše centra Lovrana, smješten je na jednom od zavoja uz cestu, i doista ima jedan od najljepših pogleda uz koji se možete buditi (ili samo objedovati) u Hrvatskoj. Fotografije vam ga mogu dočarati tek jako ograničeno, dok pravi doživljaj slijedi jednom kad se ondje stvarno i nađete. Ne želimo otići previše u smjeru poetike, ali ako postoji pogled koji će vas natjerati da sve drugo stavite sa strane i samo se divite onome ispred vas, onda je to upravo pogled s terase Draga di Lovrane. Hotel je u vlasništvu obitelji još od 1978. godine, ali zbog raznih okolnosti prava renovacija nije završena do 2005. godine. Danas je to šarmantni boutique hotel koji vam nudi savršeni bijeg od užurbanih gradskih sredina, ali i hotel u kojem ćete moći kušati ponajbolja jela u Hrvatskoj. 

Posjetili smo Draga di Lovranu i uvjerili se da je Michelinova zvjezdica itekako zaslužena (фото 1)

Na čelu kuhinje restorana nalazi se mladi chef Deni Srdoč, čije je ime upravo nakon Michelina odjeknulo u svim hrvatskim medijima. Ipak, za Srdočev se talent znalo i prije; ima tek 27 godina, kuhanjem se ozbiljno počeo baviti tek prije 5 godina, a prethodno je već dobio priznanje prestižnog Gault&Millaua za najtalentiranijeg mladog chefa Hrvatske. Isto tako, iza sebe ima stažiranja poput onog u španjolskom restoranu Azurmendi kod Eneka Atxe, koji ima maksimalne 3 Michelinove zvjezdice, što je već samo po sebi dalo naslutiti Srdočevu ambicioznost. Svoju će kuhinju opisati kao tradicionalnu s dodatkom modernih osvježenja, a uspjeh uvijek naglašeno dijeliti sa svojim vrlo mladim timom. I doista, na večeri od 8 sljedova na kojoj smo imali čast prisustvovati, uvjerili smo se u njihovu profesionalnost, kao i profesionalnost apsolutno svih djelatnika sale. Ništa nije prepušteno slučaju i svaki je detalj servisa razrađen do najsitnijih detalja. Pogledavši degustacijski jelovnik, odmah smo uočili jednu specifičnost; umjesto klasičnog pairinga isključivo s vinima (iz motovunske vinarije Fakin), Srdočeva su jela dolazila i u kombinaciji s nekoliko Houblon craft piva, a onda i egzotičnih kava iz Etiopije i Meksika. Koliko god je ovakav izbor mnogima bio neobičan, a možda čak i nejasan, mi svesrdno pozdravljamo svako odstupanje od zadanih normi i povlađivanja masovnom ukusu; posebice kad znamo da to nije samo sebi svrha već se radi o elaboriranom konceptu.

Posjetili smo Draga di Lovranu i uvjerili se da je Michelinova zvjezdica itekako zaslužena (фото 2)

Večeru smo započeli tartarom od škampi s limunom, peršinom, rajčicom i salatom koje su mnogi proglasili favoritom cijele večere, nastavili sjajnim roast beefom s hrenom, bademom, parmezanom, jabukom i vlascem, a onda i doista odlično izvedenim krilima raže u tempuri s blitvom i krumpirom. Naš je favorit bio sljedeći slijed, odnosno tjestenina nadjevena kopunom s dodatkom rajčice, mrkve, mažurana i jusa; riječ o tanjuru koji donosi eksploziju različitih okusa u svakom zalogaju i koji ćete sigurno pamtiti. Isto tako, riječ je o tanjuru koji, po našem mišljenju, potvrđuje Michelinovu zvjezdicu. Nakon toga smo kušali sporo pečena teleća rebra s batatom, prokulicama, pistacijom i radičem, a prije deserta je stigao i tanjur s crnom slavonskom svinjom s divljim šparogama, pastrnjakom, korabicom, pancetom i jusom. Iako je odabir glavne namirnice pomalo neobičan za to podneblje, i ovaj nam je tanjur bio među boljima.

Kvarnerski škamp

Prvi desert je bio varijacija tradicionalnog recepta za bijelu kavu i keksić (Belo kafe i baškot) koji chefu evocira uspomene na bakinu kuhinju, dok se drugi zvao jednostavno Marun koji se sastojao od maruna, 32% dulecy čokolade, naranče i bretona. Ovaj nam je degustacijski jelovnik pokazao svu raskoš kuhanja Denija Srdoča i njegovog tima; na momente pomalo progresivan (podsjećamo i na pairing!), s jasnim naglaskom na tradicionalne recepte i namirnice, a na kraju lijepo zaokružen. Nedugo nakon osvajanja zvjezdice, Deni Srdoč izjavio je kako je presretan, ali i kako se na tome neće zaustaviti. Sad je i cilj i druga zvjezdica, što mu mi od srca i sami želimo. Potencijala svakako ima.

Junetina

Raža

Kopun

Teletina

Crna slavonska svinja

Belo kafe i baškot

Marun

Posjetili smo Draga di Lovranu i uvjerili se da je Michelinova zvjezdica itekako zaslužena (фото 3)

Posjetili smo Draga di Lovranu i uvjerili se da je Michelinova zvjezdica itekako zaslužena (фото 4)

Posjetili smo Draga di Lovranu i uvjerili se da je Michelinova zvjezdica itekako zaslužena (фото 5)

Posjetili smo Draga di Lovranu i uvjerili se da je Michelinova zvjezdica itekako zaslužena (фото 6)

Posjetili smo Draga di Lovranu i uvjerili se da je Michelinova zvjezdica itekako zaslužena (фото 7)

Posjetili smo Draga di Lovranu i uvjerili se da je Michelinova zvjezdica itekako zaslužena (фото 8)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više