Search

Posjetili smo \"Nav\", prvi restoran Tvrtka Šakote u kojem se već traži mjesto više

Posjetili smo "Nav", prvi restoran Tvrtka Šakote u kojem se već traži mjesto više

Kratki razgovor s chefom i vlasnikom

Tekst: E.G.


Image: Denis Butorac,
PR

Tvrtko Šakota je u nekoliko navrata revolucionarizirao zagrebačku gastronomsku scenu; kuhao je sjajna vegetarijanska jela prije nego što su mnogi vegetarijansku prehranu uopće smatrali ozbiljnom opcijom, kasnije je publiku upoznao sa street foodom u pravom smislu te riječi, da bi na koncu ponudio i posve ozbiljne gastronomske formate čiju kulminaciju možemo ovih dana gledati iz prvih redova, na adresi Masarykova 11. Upravo je ondje Šakota otvorio prvi restoran čiji je vlasnik i chef, a nosi jednostavno ime "Nav". Restoran je otvoren tek nešto više od tjedan dana, ali neki su se gosti već imali prilike uvjeriti u to da ćete bez rezervacije u njemu teško pronaći mjesto. Jednostavno, ime chefa Šakote nosi određenu reputaciju i sasvim je jasno da svi oni koji cijene kvalitetno kuhanje ovih dana imaju samo jedan naum - otići probati njegove nove kreacije. Naravno, u takve se ubrajamo i mi, osim što smo sa Šakotom odlučili i kratko porazgovarati o njegovom novom projektu i doznati konkretne informacije. Jednom kad smo zakoračili u prostor, primijetili smo da je on uređen vrlo jednostavno i nepretenciozno, i lako se možemo zamisliti kako ondje ostajemo satima i uživamo u sljedovima hrane i vina.

Posjetili smo "Nav", prvi restoran Tvrtka Šakote u kojem se već traži mjesto više (фото 1)

Ono što nas je prvo zanimalo jest zašto se na otvaranje vlastitog restorana odlučio baš sad, na što smo dobili jasan odgovor; bilo je sad ili nikad, odnosno, bilo je ili otvoriti svoj restoran ili otići iz Hrvatske. Pronašao je prostor koji je odgovarao njegovim potrebama, što je u Zagrebu dosta teško, i sve je nekako moglo krenuti. Na pitanje o prvom problemu s kojim se susreću svi novi restorani, a tiče se pronalaska dovoljno kvalitetnog kadra, ponovno spremno odgovara kako je takvo što izazovno u velikim sustavima, dok "Nav" funkcionira kao mikrosistem, i to je sistem u kojem se on najbolje snalazi. U tom smislu, važno je naglasiti i kako ovdje nikad nećete zateći nikog drugog da vam kuha, osim njega. Zanimalo nas je doznati i ponešto o samom konceptu restorana, kao i originalnoj zamisli, na što je rekao kako im je glavna ideja jednostavno kuhati.

Posjetili smo "Nav", prvi restoran Tvrtka Šakote u kojem se već traži mjesto više (фото 2)

Htio je zadržati svoje osnovne postulate, poput kuhanja u mikro sezoni i korištenja namirnica koje su mu trenutno dostupne, i to doslovno. Oslanjanje na namirnicu je apsolutni imperativ, i tu dodaje kako bismo trebali doista biti ponosni na ono što u Hrvatskoj imamo. Isto tako, važno je spomenuti osobni pristup koji će se ovdje njegovati; izlazi se pred svakog gosta i upoznaje se s njegovim afinitetima. Moći ćete birati želite li jesti uobičajeni ručak ili večeru od jednog do dva jela ili se pak prepustiti chefu kroz degustacijski jelovnik, koji dolazi i u kompletnoj vegetarijanskoj varijanti.

Posjetili smo "Nav", prvi restoran Tvrtka Šakote u kojem se već traži mjesto više (фото 3)

Upravo zato, nastavlja Šakota, "Nav" ne želi i ne može biti mjesto za velik broj ljudi. Kako bi se cijela priča održala na najvišoj mogućoj razini, ručak i večera su ograničeni na dvadesetak ljudi. Jelovnik se mijenja ovisno o dostupnosti namirnica, pa se tako, primjerice, prvi tjedan izmijenilo nekih šest jela. Naime, neki su gosti restoran posjetili već pet puta, i nijednom nisu morali jesti isto jelo. Ono što nam se činilo da Šakota najviše želi komunicirati prema van jest upravo to je da ovo restoran kojem je u glavnom fokusu kvaliteta hrane. Ne zanima ga fine dining, ne zanimaju ga gosti koji isključivo dolaze iz najviših društvenih slojeva, ne zanimaju ga kristalne čaše, odjeća za crvene tepihe kao ni dvorski maniri.

Posjetili smo "Nav", prvi restoran Tvrtka Šakote u kojem se već traži mjesto više (фото 4)

Ovdje je svatko dobrodošao, no za pretencioznost bilo kakve vrste jednostavno nema mjesta. Tome u prilog svjedoče i izrazito korektne cijene. Pet ćete sljedova tako platiti 290 kuna (neusporedivo lošiji restorani u centru će vam to naplatiti dvostruko), 7 sljedova 390 kuna, a freestyle od najmanje 10 sljedova 490 kuna. Pojedinačna se jela kreću između 60 i 195 kuna (trenutno najskuplje jelo u jelovniku). Imajte na umu da je doista riječ o jednom od najboljih hrvatskih chefova i jednoj od najbolje hrane koju ćete kod nas moći jesti. U tom smislu, cijene su fantastične i odlično održavaju najveću želju chefa - da goste ne viđa samo povodom proslave rođendana i godišnjica.

Posjetili smo "Nav", prvi restoran Tvrtka Šakote u kojem se već traži mjesto više (фото 5)

Posjetili smo "Nav", prvi restoran Tvrtka Šakote u kojem se već traži mjesto više (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više