Traži

Postoje li neki novi luksuzni restorani koji nas mogu iznenaditi svojom ponudom?

Postoje li neki novi luksuzni restorani koji nas mogu iznenaditi svojom ponudom?

Donosimo vam globalni gastronomski vodič

Tekst: BURO.


Fotografija: Quintessentially

Nakon večeri provedenih u restoranima koji nude bankete od 30 sljedova ili koji svojim interijerom oponašaju kultne filmove, možda se pitate: postoje li neki novi luksuzni restorani koji nas mogu iznenaditi svojom ponudom? Odgovor je: naravno da postoje. U suradnji s našim partnerom Quintessentially, donosimo vam najtraženije svjetske restorane.

KERRIDGE'S BAR & GRILL, London

Najbolji za: novu britansku kuhinju s jedinstvenim twistom.

Glavni kuhar: Tom Kerridge je tipični britanski foodie koji, za razliku od mnogih, kuhanju ne prilazi s ekstravagantne, već s minimalističke strane. Njegov gastropub The Hand and the Flowers prva je gostionica ovjenčana s dvije Michelinove zvjezdice, no Kerridge za sebe tvrdi da ''nije Michelin tip čovjeka''. Također, radi na BBC-u kao voditelj kulinarske emisije Food and Drink, a njegova je specijalnost carsko meso.

Jelovnik: Kerridge je zaposlio članove tima iz svojih žanrovskih gastropubova na novoj lokaciji na Aveniji Northumberland, unutar hotela Corinthia u Londonu. Jelovnik daje novi život tradicionalnim britanskim kulinarskim favoritima, osobito prženom bakalaru s krumpirom i umakom od graška, tartarom i začinjenim umakom Matson, kao i kremi od banane posluženoj s datuljama, pčelinjim saćama i pistacijom.

Ambijent: U restoranu ima mnogo toga za doživjeti, uključujući i središnju zlatnu skulpturu muškog odijela, čija je autorica Beth Cullen, kiparica restorana Kerridge's. Skulptura baca sjenu na londonske financijaše koji ondje objeduju, ali i na hladnjake sa staklenim vratima iza kojih su vidljive hrpe sirovog mesa. Nije ni čudo što je Grace Dent, kritičarka hrane u časopisu The Guardian, opisala Kerridge's kao "monumentalan restoran, idealan kada se želite počastiti za rođendan."

DIN TAI FUNG, London

Najbolji za: ovisnike o knedlama

Glavni kuhar: Ono što je osvježavajuće kod ovog restorana, jest to što u njemu ne postoji glavni kuhar. Knedle kuhaju tehničari koji nose laboratorijske kute i higijenske maske.

Jelovnik: Din Tai Fung knedlama pristupa gotovo znanstveno, u stilu slavnog britanskog kuhara Hestona Blumenthala. Njegov autentični lo-fi pristup je ono što ga je polako, ali sigurno proslavilo među američkom A-listom. Svakako probajte Xiao Long Bao, poznato jelo s knedlama, a za desert možete naručiti čak i čokoladnu verziju istog jela. Osim toga, ako vaš nadobudni partner "ne voli knedle", postoji mnogo alternativa na bazi mesa i tjestenine.

Ambijent: Din Tai Fung je neobično moderan restoran. Dio je lanca od preko 150 restorana i – vjerovali ili ne – nema Michelinovih zvijezda (iako je restoran u Hong Kongu nevoljko primio jednu 2010. godine). Čaše su iz Ikee, a pristup udobnosti i rezervacijama je kao u Londonu (da, stajat ćete u redu za čekanje). Dobra vijest je da se ove godine otvara novi restoran u londonskom neboderu Centre Point.

BENOIT, Pariz

Najbolji za: besprijekornu parišku gostoljubivost i standardnu hranu s Michelinovim zvjezdicama.

Glavni kuhar: Fabienne Eymard je na čelu restorana od 2015. godine, a blisko surađuje s Brunom Jousseaumeom koji nadzire rad u blagovaonici kao maitre d'hote. Alen Ducasse ponosni je nositelj Michelinove zvijezde - prve za jedan pariški bistro, dok se vinski podrum može pohvaliti s oko 512 naljepnica koje je odabrala glavna sommelierka, Elisa Combrouze.

Jelovnik: Očekujte vrhunske pariške klasike začinjene do savršenstva, kao što su puževi u maslacu od češnjaka, kriške goveđeg obraza tako nježne da se tope na tanjuru, pačja i guščja jetra, krvavice u kremastom umaku od jabuke i profiterole punjene šlagom i čokoladnim umakom. U ovom restoranu nema modernih interpretacija, odstupanja ili suvišnih detalja. Porcije su iznimno velikodušne, a okusi su intenzivni. Ako planirate posjetiti Benoit, preskočite doručak tog dana.

Ambijent: Benoit je utjelovljenje zlatnog doba pariških blagovaonica. Iako je eksterijer restorana prilično neprimjetan, samo je nekoliko koraka udaljen od Hôtel de Ville, na rubovima četvrti Marais. Međutim, čarolija počinje u interijeru: obratite pozornost na sjajnu mjed, polirano drvo, crvene baršunaste klupe i nebeskoplavi svod s raspršenim paperjastim bijelim oblacima. Ovaj stoljetni bistro je pariška institucija.

FRENCHETTE, New York

Najbolji za: francusku kuhinju nove generacije

Glavni kuhar: Postoje dvojica: Riad Nasr i Lee Hanson. Dvojac je najprije zajedno radio u kultnom Balthazaru, tako da se može sa sigurnošću reći da su pioniri kad je riječ o zadovoljavanju gastronomskih zahtjeva Njujorčana (koje je već dovoljno teško zadovoljiti francuskom kuhinjom).

Jelovnik: Francuska kuhinja za sljedeću generaciju već je neko vrijeme mega-trend, a Frenchette, u središtu četvrti TriBeCa, je mjesto koje je taj trend prihvatilo. Ono što će potaknuti frankofile da glasno uzviknu 'mon dieu!' je vinska karta koja sadrži samo 'prirodna vina', ali smatramo da ona čini upečatljivu, suvremenu dopunu tradicionalnoj bistro kuhinji.

Ambijent: Veličanstven. Prostor je nekadašnji lokalitet francuskog restorana Le Cercle Rouge, tako da je svakako autentičan. Društvena scena u New Yorku okretala se oko bistroa s tematskim preokretom, a Frenchette ima koristi od nove njujorške etike koja je također obnovila i zgradu Soho Housea. Dekor je starinski pariški spoj modernizma i art decoa, od bogato uglačane drvene građe do starih svjetala. Popijte piće ili ručajte za dugačkim barom ili se uvucite u separe u jednoj od dvije blagovaonice. Dobivanje stola može biti nezgodno, stoga rezervirajte unaprijed.

FOUR SEASONS, New York

Najbolje za: klasičnu američku kuhinju

Glavni kuhar: Ovaj poznati restoran u New Yorku otvorio je put novoj eri elegantnog, sezonskog objedovanja kada je otvoren 1959. Nedavno je ponovno otvoren na novoj adresi na Park Avenue. Ostavština se nastavlja: nakon obnove vrijedne 30 milijuna dolara, izvršni kuhar Diego Garcia - koji je zaradio Michelinovu zvijezdu kao šef kuhinje na Manhattanu – udružio je snage s Billom Yossesom, bivšim šefom slastičarnice Bijele kuće za vrijeme predsjednika Obame koji vjeruje da je "zabava bez kolača samo sastanak".

Jelovnik: Svježi potpis američke klasike uključuje juhu od školjaka iz Nove Engleske, filet bizona i deserte od lješnjaka. Rani život šefa Garcije kod Cortezovog mora u Meksiku i kasnije u dolini Napa u Kaliforniji, učinio ga je stručnjakom u promišljenom pristupu održivim, ponekad zaboravljenim morskim plodovima, koje poslužuje s jedinstvenim umacima i ukrasima.

Ambijent: Restoran Four Seasons odavno je dom "ručka s potpisom" - Martha Stewart i Henry Kissinger ubrajaju se među redovite goste. Što se tiče interijera, modernizam se susreće s udobnošću i senzualnim materijalima i detaljima. Detalji su upečatljivi i uključuju potopljeno staklo i zlato, ručno oslikane ukrase na prozorima nabavljene u malom selu u Češkoj, talijanski vapnenac, namještaj Edwarda Wormleya i zapanjujuću kolekciju skulptura. Mjesto zasigurno neće razočarati, premda se restoran silno želi svidjeti i mlađoj generaciji, tako da ćete popis vina čitati na iPadu.

ÉLEPHANTE, Santa Monica

Najbolje za: mediteransku kuhinju i Instagram

Glavni kuhar: Thomas Linn je opušteni Australac s odličnim smislom za prostor; on dizajnira svoje restorane oko klijenata, a ne obrnuto. Inspiriran svojim položajem s pogledom na Pacifik, interijer restorana se oslanja na prirodno drvo, kamen, bakrene naglaske i dizajnerske dijelove iz sjeverne Afrike i južne Italije.

Jelovnik: Poput položaja i interijera, jelovnik je neformalan s mnogo malih jela i predjela za dijeljenje. Inspirirani južnjačkim talijanskim specijalitetima, Linnovi domaći spaghetti od jastoga su iznimni, iako su riba na žaru s kalabrijskim umakom od čilija i teleći odrezak u bliskoj konkurenciji. Za jednostavnije ponude, izbor je također velik: menu salata nudi divne kombinacije, kao što su salata od lubenice i rotkvica.

Ambijent: Prekrasno mjesto za prekrasne ljude u Santa Monici. Opuštajući, ali ukusni interijer i pogled na ocean čine ovaj restoran gotovo pa oazom u kojoj se možete odvojiti od svijeta uz dugi ručak ili možda promatrati zalazak sunca uz čašu koktela.

SWAN & BAR BEVY, Miami

Najbolji za: vegansku kuhinju i promatranje slavnih osoba

Glavni kuhar: Jean Imbert, službeno glavni kuhar u Europi, također je jedan od najintrigantnijih na svijetu. Gotovo pa magnet za bogate i slavne u rodnom Parizu, gdje je njegov prvi restoran Mahogany bio it-mjesto, on je ami priznatih uličnih umjetnika JR i Nourry Plum, au slobodno vrijeme se bavi animacijom. Također, on otvoreno podržava vegansku kuhinju, koja bi u Francuskoj lako mogla završiti na giljotini.

Jelovnik: Jelovnik je inspiriran svjetskim okusima i jelima na kojima je Imbert odrastao. Jela poput  Caesar salate s mrvicama cvijeta ružmarina ili burrate sa smokvama svježa su i lagana, ali ako tražite nešto malo bogatije, probajte spaghette s kavijarom. Ili samo sjednite u koktel bar kako biste se divili interijeru i uočili poznato lice ili dva, dok pijuckate pića s potpisom poput koktela "The Fresh", prožetog sivom vodkom, krastavcem, ličijem i grožđem.

Ambijent: Hip-hop zvijezda Pharrell Williams - za kojeg je Imbert također kuhao tijekom godina - i lider glazbene i hospitality scene u Miamiju David Grutman, stoje iza ovog novog restorana koji među redovne goste broji Lennyja Kravitza i DJ Khaleda, zajedno s mnogim drugim slavnim osobama. Novi dvokatni restoran u dizajnerskom okrugu u Miamiju, ukrašen mekim nijansama i tropskom paletom, podsjećajući na grad 1920-ih, dizajnirao je Ken Fulk.


Tekst: Maja Marković / Quintessentially

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više