Search

Pravi ruski specijaliteti odsad imaju svoju zagrebačku adresu

Pravi ruski specijaliteti odsad imaju svoju zagrebačku adresu

"Pushkin's Office"

Tekst: Tina Kovačiček

Image: John Pavlish

Zagreb je prije nekoliko dana dobio ruski restoran, u samom centru grada... Saznajte što sve tamo možete probati...

Početak veljače u Zagrebu označio je i novu gastro adresu. Na redu su pravi ruski specijaliteti za sve ljubitelje majčice Rusije. "The Pushkin's Office" nalazi se u samom centru Zagreba, u ulici Josipa Ruđera Boškovića 11, u kući koja je sagrađena početkom prošlog stoljeća. Izvorni zidovi od cigle, koji su najupečatljiviji dio interijera, odražavaju upravo ono što su vlasnici priželjkivali. Duh nekih prošlih vremena koji će vam savršeno dočarati bogatu rusku kulturu i kuhinju. Svoje originalno iskustvo sa Zagrebom je poželjela podijeliti Ruskinja Jana Varga, vlasnica restorana, inače originalno sa sjevera Rusije. Pročitajte kako je došla na ideju da otvori ruski restoran u Zagrebu, što sve ovdje možete probati i koja je tajna prave ruske kuhinje...

Pravi ruski specijaliteti odsad imaju svoju zagrebačku adresu (фото 1)

Prvo ste otvorili "The Office Club" koji je od 1. veljače postao "The Pushkin's Office". Kako ste se odlučili na tu promjenu? 

Prvotna ideja bila je otvoriti whiskey bar po uzoru na slične u svijetu. S obzirom na probleme oko dobivanja minimalnih tehničkih uvjeta za bar u prostoru u kojem je ranije bio restoran, otvorili smo restoran s tematikom povezivanja jakih alkoholnih pića s hranom. Jedna od prvih informacija koja se pojavila u medijima o nama bila je u ruskim novinama, pod naslovom "Ruskinja otvorila restoran u Zagrebu". Zahvaljujući tome, od početka smo percipirani kao "ruski" restoran. Promjena imena logična je posljedica naše odluke da zaista postanemo ruski restoran. Ono što je glavna razlika je naš jelovnik, koji se sad sastoji od tradicionalnih "kućnih" ruskih jela. Nudimo hranu koja je poznata kao obiteljska hrana, od one svakodnevne pa do svečane. I naše cijene odražavaju tu filozofiju. Ponuda jakih alkoholnih pića, piva i vina, ostaje jednaka, s tim da dodajemo više ruskih.

Pravi ruski specijaliteti odsad imaju svoju zagrebačku adresu (фото 2)
Tko sve stoji iza restorana "The Pushkin's Office"? Tko brine o jelovniku?

Mi volimo reći da je "The Pushkin's Office" obiteljski biznis. Jana Varga i Slobodan "Bobo" Varga su okosnica, a tu je i naš chef, Drago Punjek "Gec", dugogodišnji Bobin prijatelj. Odnedavno je s nama i Tibor, Bobin stariji sin, koji je zadužen za klavirsku pozadinu subotom i u posebnim trenucima. Jelovnik je rezultat konzultacije među svima nama. Jana, s obzirom na to da je Ruskinja, predlaže jela, pogotovo zato što odlično poznaje kuhinju s područja bivšeg SSSR-a. Gec i Bobo prilagođavaju recepturu i tehnologiju, zadržavajući maksimum izvornosti. Sva se jela u potpunosti spravljaju u našim prostorima.

Pravi ruski specijaliteti odsad imaju svoju zagrebačku adresu (фото 3)
Kako ste se odlučili otvoriti ruski restoran u Zagrebu?

Cijeli sam život radila neke druge stvari, najviše sam se bavila veleprodajom ribe. Bobo je brodograditelj drvenih brodova. Otkad sam došla u Zagreb prije tri godine, zajedno razmišljamo o tome. Željeli smo napraviti iskorak u sferu koja nema nikakve veze s našim dosadašnjim poslovima. Bobo voli kuhati, ja komunicirati s ljudima, a oboje volimo restorane. Što je logičnije od otvaranja restorana?

Pravi ruski specijaliteti odsad imaju svoju zagrebačku adresu (фото 4)

Po čemu je ruska kuhinja najpoznatija i što se nalazi u ponudi restorana? 

Kad netko spomene rusku kuhinju, svi odmah kažu "boršč"! I u pravu su. Juha od cikle i raznog povrća, pripremljena na goveđem temeljcu i s govedinom koja se kuha oko 5 sati, boršč je definitivno najpoznatije rusko jelo. Zatim tu su sibirski peljmeni, odnosno mesne okruglice u tijestu, kuhane i poslužene s finim bijelim umakom, ražnjići, tj. šašlik, pa odrezak na način donskih Kozaka, carska šunka marinirana te pečena u komadu s posebnim umakom od senfa, pisanica na način Petra Velikog, "golubci" – jelo slično sarmi, ali u listovima svježeg kupusa, lovački gulaš od četiri vrste divljači... Ovo su neka od glavnih jela. No, i naša predjela su tipično ruska; palačinke s kavijarom, losos kojeg sami mariniramo, kuhani govedski jezik s umakom od hrena. Naravno, tu su i tipične slastice: palačinke s karamelom ili umakom od šumskog voća, kuhana krema od vrhnja, torta Puškin s bademima i šlagom...

Pravi ruski specijaliteti odsad imaju svoju zagrebačku adresu (фото 5)

A kako se samo uređenje restorana poklopilo s pojmom "ruski"?

Tople boje i prirodni materijali odišu vremenitošću. Pokušali smo se pozicionirati u nekom drugom, davno prošlom vremenu. Osim što se mi sami dobro osjećamo u takvom prostoru, vrlo nam je bitno da se gosti osjećaju kao kod kuće, da im je ugodno i da ostaju sjediti i razgovarati još dugo nakon što su ručak ili večera gotovi. Naša je ideja biti "slow food" restoran. Imamo puno gostiju koji dolaze samo na kavu ili čaj, ali zapravo na predah od vreve i užurbanosti.

Pravi ruski specijaliteti odsad imaju svoju zagrebačku adresu (фото 6)

Možete li povući sličnost hrvatske i ruske kuhinje?

Kuhinje su dosta slične. Najbitnija razlika je u pripremi i korištenju ribe i ikre, odnosno kavijara. U ruskoj kuhinji riba je češće servirana soljena (marinirana) ili dimljena, dok se kavijar koristi gotovo u svakom jelu. Druga bitna razlika su začini. U ruskoj se kuhinji koriste dva bitna začina koja u hrvatskoj nisu toliko zastupljena: korijander i kopar. U ruskoj kuhinji oni su nezaobilazni sastojci. U našem smo restoranu malo "smanjili doživljaj" okusa ovih začina, no nudimo ih po želji sa strane.

Pravi ruski specijaliteti odsad imaju svoju zagrebačku adresu (фото 7)

Što najviše volite kod Zagreba u kojem sada živite?

Zagreb je lijep grad. Zagrepčani su otvoreni, prijateljski nastrojeni i gostoljubivi. Klima mi se jako sviđa. Mi živimo izvan grada, na selu, u Adamovcu, usred zelenila i prirode. Ja dolazim s prostora gdje su zimske temperature do -40 Celzijusa normalne, gdje imamo samo jedan dan i jednu noć godišnje, svakih šest mjeseci.

Pravi ruski specijaliteti odsad imaju svoju zagrebačku adresu (фото 8)

Pravi ruski specijaliteti odsad imaju svoju zagrebačku adresu (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više