Traži

Probali smo novi meni bistroa "Pod Zidom". Jako je dobar!

Probali smo novi meni bistroa "Pod Zidom". Jako je dobar!

Chef Jurica Jantolek nije razočarao

Urednik: E.G.


Fotografija: PR

Među mjestima koja su značajno oplemenila zagrebačku gastronomsku scenu se svakako nalazi i "Pod Zidom Bistro & Wine Bar". Iako su često mijenjali chefove, kvaliteta im je uglavnom uvijek bila na zadovoljavajućoj razini. Nedavno su otvorili još jedno novo poglavlje, ono s mladim chefom Juricom Jantolekom, koji je godinama radio u šibenskom Pelegriniju, a koji je već sada vrlo dobar, s potencijalom da postane odličan. Povodom rođendana, restoran je, pod vodstvom Borne Janeša, predstavnicima medija odlučio predstaviti novitete s jelovnika i otkriti neke od konkretnih planova za budućnost.

Probali smo novi meni bistroa "Pod Zidom". Jako je dobar! (фото 1)

"Približavamo se našem 5. rođendanu i pripremamo puno novih stvari, no vratimo se nakratko u prošlost. Otvorili smo 2014. godine kao Wine Bar iako smo tada o vinu znali jako malo. Restoranske ambicije smo imali od početka, ali zbog nedostatnih financijskih sredstava, investicija u kuhinju morala je pričekati. Prvu vinsku kartu osmislio nam je Hrvoje Petrić, te uz njega počinjemo konstantnim edukacijama ulaziti u svijet vina i skupljati znanja. Već početkom 2015. godine, uz pomoć Dragana Dragojlovića Gage i Tomislav Škunce Škufa, objavili smo naš prvi jelovnik koji se sastojao od kreativne barske hrane uz vino. Nedugo zatim, počinjemo i s dnevnom ponudom jela pod nazivom "ručak s Dolca", a krajem 2016. godine proširujemo kuhinju i objavljujemo naš prvi a la carte menu. Svaki sljedeći meni sve je bolji, sadržajniji i tehnički kompleksniji, ali od glavnih smjernica ne odstupamo niti danas, a to su namirnica, lokalnost, okusi, teksture i prezentacija.

Probali smo novi meni bistroa "Pod Zidom". Jako je dobar! (фото 2)

Koristimo najsvježije lokalne sezonske namirnice koje kupujemo od malih lokalnih proizvođača na tržnici Dolac, a svaku komponentu s tanjura radimo sami u kuhinji od nule (umake, tjestenine, kruh...). Inspiraciju za nova jela nalazimo na obiteljskom stolu, u tradiciji i nasljeđu, u okusima djetinjstva, a zadatak nam je da priču koju ta jela pričaju očuvamo, te je što jasnije prezentiramo na tanjuru. Konstantno se usavršavamo, napredujemo i podižemo ljestvicu, kompromise u kvaliteti ne radimo, ali na tom putu težimo očuvati poruku koju šaljemo mi, naš meni, vinska karta i naši tanjuri - energija, strast, toplina i pristupačnost. Transformacija iz jednostavnog Wine Bara danas je dosegla u jedan (po struci i gostima) hvalevrijedan Bistro & Wine Bar koji nastoji što intenzivnije promicati hrvatsku gastronomiju i hrvatska vina koja s ponosom prezentiramo brojnim stranim gostima koji učestalo dolaze."

Probali smo novi meni bistroa "Pod Zidom". Jako je dobar! (фото 3)

Novi meni inspiriran je hranom koja se godinama poslužuje u starim zagrebačkim gostionicama, kao što su goveđa juha s lešadom, krvavice, buncek, sarma... Zimski meni bogat je punim i intenzivnim zimskim okusima koji će ugrijati svakoga bez obzira na temperaturu zraka vani. Osim toga, tu su i bistro klasici (tartar biftek, goveđi obrazi...), zatim tjestenine koje sve ručno rade koristeći Petra brašno iz kamenog mlina, te rižoto koji rade s posebnom pažnjom, od nule, za čiju pripremu treba oko 30 minuta. Ovoga puta to je pravi zimski rižoto s kremom od maslaca i telećih jetrica. Sljedeće godine, neposredno pred njihov 5. rođendan, iznad Bistroa otvaraju i luksuzne smještajne jedinice koje će zaokružiti "Pod Zidom B&B" koncept. Početkom godine će preurediti i osvježiti servisni prostor, a prije prvih proljetnih zraka sunca stiže i nova, proširena terasa.

Probali smo novi meni bistroa "Pod Zidom". Jako je dobar! (фото 4)

Isto tako, nova vinska karta rezultat je kontinuiranog istraživanja, putovanja po vinskim regijama, edukacija i degustacija. Kako raste njihovo znanje, tako raste i vinska karta. Gotovo svako vino koje se na njoj nalazi ima priču zbog koje je uvršteno, a zbog toga je ona lokalna te obuhvaća vinske regije koje su obilazili i koje su istražili. Vinska karta predstavlja svu raznolikost vinskih regija, sorti i filozofija vinara u proizvodnji vina, ali je još uvijek vrlo kompaktna, s optimalnim brojem etiketa. Na njoj su zastupljena najznačajnija hrvatska vina i vinari, ali i oni manji, tzv. garažišti. U svakom slučaju, "Pod Zidom" nastavlja dokazivati kako se trud i želja za usavršavanjem uvijek isplate, zbog čega ostaju mjesto koje uvijek rado preporučujemo za odlazak na ručak, večeru ili čašu odličnog vina uz manji zalogaj.

Probali smo novi meni bistroa "Pod Zidom". Jako je dobar! (фото 5)

Probali smo novi meni bistroa "Pod Zidom". Jako je dobar! (фото 6)

Probali smo novi meni bistroa "Pod Zidom". Jako je dobar! (фото 7)


Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više