Traži

Probali smo novi meni bistroa "Pod Zidom". Jako je dobar!

Probali smo novi meni bistroa "Pod Zidom". Jako je dobar!

Chef Jurica Jantolek nije razočarao

Urednik: E.G.


Fotografija: PR

Među mjestima koja su značajno oplemenila zagrebačku gastronomsku scenu se svakako nalazi i "Pod Zidom Bistro & Wine Bar". Iako su često mijenjali chefove, kvaliteta im je uglavnom uvijek bila na zadovoljavajućoj razini. Nedavno su otvorili još jedno novo poglavlje, ono s mladim chefom Juricom Jantolekom, koji je godinama radio u šibenskom Pelegriniju, a koji je već sada vrlo dobar, s potencijalom da postane odličan. Povodom rođendana, restoran je, pod vodstvom Borne Janeša, predstavnicima medija odlučio predstaviti novitete s jelovnika i otkriti neke od konkretnih planova za budućnost.

"Približavamo se našem 5. rođendanu i pripremamo puno novih stvari, no vratimo se nakratko u prošlost. Otvorili smo 2014. godine kao Wine Bar iako smo tada o vinu znali jako malo. Restoranske ambicije smo imali od početka, ali zbog nedostatnih financijskih sredstava, investicija u kuhinju morala je pričekati. Prvu vinsku kartu osmislio nam je Hrvoje Petrić, te uz njega počinjemo konstantnim edukacijama ulaziti u svijet vina i skupljati znanja. Već početkom 2015. godine, uz pomoć Dragana Dragojlovića Gage i Tomislav Škunce Škufa, objavili smo naš prvi jelovnik koji se sastojao od kreativne barske hrane uz vino. Nedugo zatim, počinjemo i s dnevnom ponudom jela pod nazivom "ručak s Dolca", a krajem 2016. godine proširujemo kuhinju i objavljujemo naš prvi a la carte menu. Svaki sljedeći meni sve je bolji, sadržajniji i tehnički kompleksniji, ali od glavnih smjernica ne odstupamo niti danas, a to su namirnica, lokalnost, okusi, teksture i prezentacija.

Koristimo najsvježije lokalne sezonske namirnice koje kupujemo od malih lokalnih proizvođača na tržnici Dolac, a svaku komponentu s tanjura radimo sami u kuhinji od nule (umake, tjestenine, kruh...). Inspiraciju za nova jela nalazimo na obiteljskom stolu, u tradiciji i nasljeđu, u okusima djetinjstva, a zadatak nam je da priču koju ta jela pričaju očuvamo, te je što jasnije prezentiramo na tanjuru. Konstantno se usavršavamo, napredujemo i podižemo ljestvicu, kompromise u kvaliteti ne radimo, ali na tom putu težimo očuvati poruku koju šaljemo mi, naš meni, vinska karta i naši tanjuri - energija, strast, toplina i pristupačnost. Transformacija iz jednostavnog Wine Bara danas je dosegla u jedan (po struci i gostima) hvalevrijedan Bistro & Wine Bar koji nastoji što intenzivnije promicati hrvatsku gastronomiju i hrvatska vina koja s ponosom prezentiramo brojnim stranim gostima koji učestalo dolaze."

Novi meni inspiriran je hranom koja se godinama poslužuje u starim zagrebačkim gostionicama, kao što su goveđa juha s lešadom, krvavice, buncek, sarma... Zimski meni bogat je punim i intenzivnim zimskim okusima koji će ugrijati svakoga bez obzira na temperaturu zraka vani. Osim toga, tu su i bistro klasici (tartar biftek, goveđi obrazi...), zatim tjestenine koje sve ručno rade koristeći Petra brašno iz kamenog mlina, te rižoto koji rade s posebnom pažnjom, od nule, za čiju pripremu treba oko 30 minuta. Ovoga puta to je pravi zimski rižoto s kremom od maslaca i telećih jetrica. Sljedeće godine, neposredno pred njihov 5. rođendan, iznad Bistroa otvaraju i luksuzne smještajne jedinice koje će zaokružiti "Pod Zidom B&B" koncept. Početkom godine će preurediti i osvježiti servisni prostor, a prije prvih proljetnih zraka sunca stiže i nova, proširena terasa.

Isto tako, nova vinska karta rezultat je kontinuiranog istraživanja, putovanja po vinskim regijama, edukacija i degustacija. Kako raste njihovo znanje, tako raste i vinska karta. Gotovo svako vino koje se na njoj nalazi ima priču zbog koje je uvršteno, a zbog toga je ona lokalna te obuhvaća vinske regije koje su obilazili i koje su istražili. Vinska karta predstavlja svu raznolikost vinskih regija, sorti i filozofija vinara u proizvodnji vina, ali je još uvijek vrlo kompaktna, s optimalnim brojem etiketa. Na njoj su zastupljena najznačajnija hrvatska vina i vinari, ali i oni manji, tzv. garažišti. U svakom slučaju, "Pod Zidom" nastavlja dokazivati kako se trud i želja za usavršavanjem uvijek isplate, zbog čega ostaju mjesto koje uvijek rado preporučujemo za odlazak na ručak, večeru ili čašu odličnog vina uz manji zalogaj.


Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više