Search

Proljetni omlet za dobar početak dana

Proljetni omlet za dobar početak dana

Što ćete doručkovati?


Image: Naturally Ella

Kaže se kako je vrhunskog kuhara najlakše prepoznati po njegovom umijeću spravljanja omleta

Mnogo ljudi voli započeti dan proteinima. Jedan klasičan doručak podrazumijeva omlet. Prvi zapis o jelu zvanom koje danas poznajemo po imenu omlet datira iz srednjeg vijeka. Danas se omlet smatra jednim od najjednostavnijih jela, a nalazimo ga na jelovniku od najskromnijih gastronomskih objekata pa do najluksuznijih svjetskih restorana.

Varijacija omleta danas je mnogo. A za njegovu pripremu zapravo postoji samo jedan neizostavan preduvjet – dobro i svježe jaje. Pravilo nalaže da je za jedan omlet najbolje koristiti dva jaja, a ako pripremate omlet za dvije osobe možete ih upotrijebiti četiri. Proljeće je osobito zahvalna sezona za omlete. Stoga, ako dosad niste ovladali umijećem pripreme ovog jednostavnog jela, sad je pravo vrijeme da savladate tehniku. Odličan recept za povrtni omlet za dvoje donosimo vam u nastavku. Dobar tek.

Omlet sa šparogama, pršutom i šampinjonima:

4 svježa jaja
1 manja tikvica
2 mlada luka
300 g šparoga
100 g šampinjona
6 cherry rajčica
½ crvene paprike
½ zelene paprike
50 g pršuta
prstohvat soli
prstohvat papra
15 g maslaca
10 dag Mozzarelle
5 dag parmezana

U posudu stavite jaja i mlijeko s malo soli i papra i sve dobro umutite vilicom. Povrće očistite, ogulite i nasjeckajte na sitne komadiće. Maslac stavite na ugrijanu tavu i pustite da se otopi. Na maslacu pirjajte luk, tikvicu, šparoge, jaja i šampinjone. Kad povrće omekša dodajte sjeckane rajčice i pršut. Pecite sve dok se pršut ne zarumeni. Tad dodajte umućena jaja i promiješajte da se sve namirnice ravnomjerno sjedine po tavi. Kad se omlet počne peći, prekrijte ga narezanom mozzarellom i parmezanom. Lopaticom odvojite rubove omleta od tave i presavinite ga na pola. Zlatno-smeđa boja na dnu znači da je omlet gotov. Omlet poslužite na tanjuru uz malo salate.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više