Search

5 novih hit kuharica za kojima ćemo posegnuti ovih blagdana

5 novih hit kuharica za kojima ćemo posegnuti ovih blagdana

Provjerene opcije

Tekst: E.G.

Image: PR,
Dani Rendina,
Alexandra Golovac

Još nas jako malo dijeli od Božića i većina nas već ima na umu recepte koje će ove godine pripremati. Koliko god još uvijek nismo spremni zanemariti naša omiljena tradicionalna jela i slastice, toliko se uvijek veselimo otkrivanju nekih novih i uzbudljivih recepata. Za slučaj da ste u potrazi za novom kuharicom koja će upotpuniti vašu kolekciju ili samo želite pronaći originalni i praktični poklon za drage osobe, danas vam predstavljamo pet novih kuharica u kojima ćete pronaći sve što vam je potrebno za sezonu blagdana. Bit će tu recepata bez glutena, posve starinskih receptura, ali i nekih jela koja donose najbolje od moderne i tradicionalne kuhinje. O čemu se točno radi, provjerite u nastavku!

Kolači moje omame Vilme, Maroje Mihovilović

Ova knjiga je kuharica, zbirka recepata za kolače, i to za fine kolače iz austrougarskog doba. Svi su recepti autentični, zapisani prije mnogo desetljeća. U knjizi se mogu naći precizni recepti 35 kolača, popisani su sastojci i opisana procedura kako ih pripremiti, a svi su kolači divno fotografirani. No, ovo nije samo knjiga recepata, nego je i priča o kulturi pripremanja slastica u jednom vremenu kojeg više nema, o jednom važnom segmentu kulinarstva, ali i društvenog života tog bogatog davnog vremena. A ta knjiga je nastala uvelike slučajno.

Kada je autor ove knjige prije tri godine odlučio istražiti dramatičnu povijest svoje velike, svijetom raštrkane obitelji i o tome napisati knjigu proučio je ogroman broj javnih i osobnih dokumenata, memoarskih zapisa, osobnih pisama, fotografija, svjedočanstava iz ostavština njegovih predaka i rođaka. U tom moru dokumenata našao je i jedan neobičan, naoko povijesno nevažan, ali autoru ipak jako zanimljiv i drag dokument – staru bilježnicu a receptima kolača. Bila je to bilježnica njegove bake Vilme Vukelić, književnice i intelektualke, ali istodobno i stroge domaćice i vrsne kuharice, a ona je u tu teku zapisivala godinama recepte kolača koje je pekla svojim unucima. 

5 novih hit kuharica za kojima ćemo posegnuti ovih blagdana (фото 1)

Hrvatska kuharica, Mate Janković

Hrvatska kuharica nije samo knjiga recepata. Hrvatska kuharica je putovanje kroz tradicijsko kulinarstvo naše zemlje kojim se utiru putevi stvaranja identiteta cjelokupne hrvatske gastronomije. Ujedno ova kuharica obilježava i jednu od važnijih faza u povijesti hrvatske gastronomske i restoranske scene. Autor koncepta knjige je chef Mate Janković, art-direktorica projekta je Ana Marija Žužul, a autori recepata su trideset šestorica vodećih hrvatskih chefova koji znalački interpretiraju hrvatska tradicionalna jela i tradiciju kuhanja. Ideja je Hrvatske kuharice na suvremeniji način definirati što bi mogla biti autentična hrvatska kuhinja s obzirom na sve utjecaje pod kojima je ona nastajala.

U taj projekt uključeni su chefovi iz svih krajeva Hrvatske, podijeljene na četiri regije: Istru, Sjeverno Hrvatsko primorje i Gorski kotar, zatim Središnju Hrvatsku, Južno Hrvatsko primorje – Dalmaciju te Istočnu Hrvatsku. Svaki je chef za Hrvatsku kuharicu napisao četiri recepta iz bogate riznice hrvatske gastronomske tradicije prema kojima se pripremaju predjela, glavna jela i deserti isključivo od lokalnih namirnica. Takav je pristup pridonio različitosti receptura. Prema receptima mogu kuhati svi, i početnici i profesionalci, i to bez prevelikih komplikacija i primjene težih kuharskih tehnika i profesionalne opreme.

5 novih hit kuharica za kojima ćemo posegnuti ovih blagdana (фото 2)

Iz života Domaćice, Sanja Mijac

"Oduvijek sam sanjala o kuharici koja će u sebi kriti domaća jednostavna jela i deserte, kuharici koja će ljudima poslužiti kao inspiracija, ali i kao mjesto iz kojeg će izvući dobar i provjeren recept za sve prilike. Tako je nastala ova knjiga pred vama - kuharica na 320 stranica u kojoj se isprepliću godišnja doba jedne domaćice.", kaže Sanja Mijac. Neki recepti su u njoj pisani da vam promijene svakodnevicu i da na vaš stol donesu nova jela koja će se udomaćiti i postati dio vaših domova, dok su neki pisani samo da vas izgledom i mirisom podsjete na djetinjstvo u ove odrasle dane.

5 novih hit kuharica za kojima ćemo posegnuti ovih blagdana (фото 3)

Superhrana - Obiteljski klasici, Jamie Oliver

Superhrana – Obiteljski klasici počiva na superjednostavnoj pripremi zdravih jela koja su ujedno, naravno, i superukusna. Oliver je odabrao klasična ukusna jela i najomiljenije obiteljske recepte koje obožavate, koje je malo kuhao, mijenjao i dopisivao, kušao i još dotjerivao, kako bi se posve uklopili u njegovu filozofiju superhrane. Što to znači? Ovi vam recepti jamče ne samo da ćete jesti uzbudljiva jela koja će vam stimulirati okusne pupoljke, biti neopisivo ukusna i zasitna nego i da je svako od tih jela potpuno uravnoteženo i da će vam davati energiju, da ćete od nje živnuti, osjećati se kao novi i biti puni snage. U završnome dijelu knjige naići ćete na super poglavlje pod naslovom Zdravlje i sreća, prepuno korisnih informacija, preporuka i savjeta. 

5 novih hit kuharica za kojima ćemo posegnuti ovih blagdana (фото 4)

Zdravo i slasno bez glutena, Anita Šupe, Helena Jakoliš

Ova knjiga sadrži stotinu zdravih i slasnih recepata bez glutena, jaja i mliječnih proizvoda s prekrasnim rustikalnim fotografijama iz kamere same autorice, od recepata za osvježavajuće sokove i smoothieje i ideja za zdravi doručak, preko pečenih kolača, sirovih torti i slastica, do zdravih sladoleda. Svi koji su imali prilike isprobati Helenine delicije znaju da je prava majstorica i da su to nezaboravni zalogajčići. Recepti se uklapaju u Paleo način prehrane.

Osim recepata knjiga sadrži mnoge praktične savjete – vodič kroz zdrave namirnice, kako ih pravilno pripremati, kako u receptima zamijeniti namirnice koje ne koristimo, pregled korisnih kućanskih aparata i pomagala, tablicu raznih vrsta bezglutenskih brašna te informacije o glutenu i bezglutenskoj prehrani. Tu je i Helenina osobna priča u kojoj dijeli svoj put od neobjašnjivog propadanja zdravlja i različitih dijagnoza, do vlastitog istraživanja i pronalaska puta prema poboljšanju.

5 novih hit kuharica za kojima ćemo posegnuti ovih blagdana (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više