Search

Restoran Bevanda predstavio novog chefa i njegov meni

Restoran Bevanda predstavio novog chefa i njegov meni

Chef Damir Tomljanović


Bevanda u novu, 2017. godinu ulazi s novim chefom Damirom Tomljanovićem i novim jelovnikom te tzv. raw barom

Restoran Bevanda u Opatiji, ovjenčan nagradom za Najbolji hrvatski restoran na Danima hrvatskog turizma, u 2017. godinu ulazi s novim chefom Damirom Tomljanovićem. Povijest Bevande, koja već desetljećima slovi za predvodnika mediteranske kuhinje i ponajbolji hrvatski riblji restoran, za Tomljanovića je bila nit vodilja u stvaranju novog, uzbudljivog jelovnika. "Vodio sam se idejom balansa istinski kvalitetnih namirnica, koje se iznova dokazuju kao sastojci naših najboljih jela, a moguće ih je svježe svakodnevno nabaviti, tijekom cijele godine. Uz vrhunski tim u kuhinji, profesionalce koje iznimno cijenim, vjerujem da ću uspješno iznova polagati onaj najvažniji test, da će naši gosti prepoznati kvalitetu i iznova nam se vraćati", pojasnio je novi chef Bevande.

Restoran Bevanda predstavio novog chefa i njegov meni (фото 1)

Vrhunska jadranska riba, dobavljena od domaćih ribara, pripremljena u tzv. raw baru, prvom u Hrvatskoj i ostale namirnice lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, u skladu s tzv. "zero kilometer" filozofijom u kojoj su jela pripravljena od lokalno uzgojenih i ubranih namirnica, okosnica su Tomljanovićeva menija za nagrađivani opatijski restoran. Istaknutim, vodećim novinarima u hrvatskoj gastronomiji svoj je novi jelovnik Tomljanović predstavio jučer, 14. prosinca na proslavi titule Najboljeg hrvatskog restorana i drugog najboljeg luksuznog hotela u Hrvatskoj.

Restoran Bevanda predstavio novog chefa i njegov meni (фото 2)

Okupljeni su gosti, među ostalim, imali priliku kušati sirove dondole, sirovi i marinirani škamp s mousseom od guščje jetre, kao i carpaccio i sashimi od svježe ulovljene jadranske ribe, spravljene pred njihovim očima na novom Bevandinom raw baru. Upravo će raw bar biti jedna od ključnih sastavnica nove ponude u Bevandi, sve najsvježije namirnice iz Jadranskog mora pripremaju se pred gostima. Jela koja su gosti kušali bila su sljubljena s vrhunskim hrvatskim vinima, probranim od višestruko nagrađivanog sommeliera Bevande Klaudija Jurčića, koji je svojim iznenadio i najupućenije gastro-novinare.

Restoran Bevanda predstavio novog chefa i njegov meni (фото 3)

Tomljanović, koji je znanje stjecao od crikveničkog hotela Internacional preko berlinskih restorana, u Bevandu dolazi iz zadarske Foše gdje je proveo proteklih deset godina. Od svojih uzora, najradije ističe svoju majku, čiju kuhinju i danas smatra najčišćom i najboljom, a zatim svojeg prvog pravog šefa, kako kaže, gospodina Krunu Cara iz crikveničkog hotela Internacional. Prije Bevande, ističe kako je tijek njegove profesionalne karijere najviše obilježio i usmjerio vrsni kuhar, gospodin Zdravko Tomšić. Uz chefa Tomljanovića na čelu kuhinje i najveći vinski podrum u Hrvatskoj s više od 750 etiketa vina i privatnim sefovima za najveće vinoljupce među gostima, Bevanda će u 2017. svojim gostima ponuditi cijeli niz novosti.

Restoran Bevanda predstavio novog chefa i njegov meni (фото 4)

Opatijski restoran tako postaje ambasadorom najboljeg i najpoznatijeg svjetskog šampanjca Dom Perignona, u što su se već u srijedu imali uvjerili okupljeni gastro-novinari, koji su imali priliku kušati šampanjce iz berbe 2006. godine. Uz već spomenuti raw bar, zaljubljenici o najfinije cigare moći će uživati u sofisticiranim okusima u novom humidoru, a svoje će cigare moći pohraniti u privatnim sefovima Bevande. Kroz četiri desetljeća rada, Bevanda, koja nosi ime svojeg osnivača Branka Bevande, profilirala se kao vrhunski restoran s ponudom najbolje jadranske ribe.

Uz niz drugih priznanja koje je primila tijekom ranijih godina, 2016. bila je posebno uspješna za opatijski restoran. Na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma, Bevandi je dodijeljena nagrada za Najbolji restoran godine, kao i nagrada za 2. mjesto u kategoriji luksuznih hotela.  Bevanda je ove godine primljena u elitno društvo udruge Jeunes Restaurateurs D'Europe, čije se članice ističu vrhunskom vještinom u pripremi hrane i posvećenošću umjetnosti življenja. Udruga okuplja 350 vrhunskih europskih restorana i 160 hotela u više od 15 zemalja. Gospodin Miroslav Matić, glavni konobar Bevande primio je upravo ovih dana od Turističke zajednice Kvarnera nagradu Čovjek ključ uspjeha u turizmu, za Najboljeg konobara. Restoran i hotel Bevanda nastavlja u 2017. godini ispunjavati misiju podizanja ljestvice kvalitete cjelokupne hrvatske gastronomske i ugostiteljske ponude.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više