Search

Riječka ribarnica na jedan je dan pretvorena u spektakularnu kuhinju s najboljim domaćim chefovima

Riječka ribarnica na jedan je dan pretvorena u spektakularnu kuhinju s najboljim domaćim chefovima

Morate vidjeti kako izgleda

Tekst: Lidija Lončarić

Image: JRE

Kao i protekle dvije, i ove je godine održana ekskluzivna večer Jeunes restaurateurs d´Europe, udruženja najkreativnijih chefova i gastronomski najambioznijih restorana Hrvatske, jedna od posebnijih takve vrste, a koja se svake godine održava na posebno neobičnim mjestima i s plemenitim ciljem – u svrhu opremanja praktikuma Ugostiteljske škole u Opatiji.

Humanitarno druženje "Pick your fish and dish", nakon Muzeja prekinutih veza i La Grme proteklih godina, ovog se puta održalo u secesijskom paviljonu ribarnice u Rijeci i, malo je reći, svakoga tko je u subotu 16. studenog zavirio u ogroman prostor u sklopu riječke tržnice, zatekao je spektakl za baš sva osjetila.

Riječka ribarnica na jedan je dan pretvorena u spektakularnu kuhinju s najboljim domaćim chefovima (фото 1)

Na trećem humanitarnom okupljanju ovakve vrste kuhali su najbolji domaći chefovi pa su tako na štandovima na kojima se inače svakodnevno prodaje svježa riba, svoja gastronomska umijeća pokazali chefovi Danijel Dado Đekić iz rovinjskog restorana Monte, chef Rudi Štefan iz šibenskog Pelegrinija i chef Deni Srdoč iz restorana Draga di Lovrana, svi redom dobitnici Michelinove zvjezdice u protekloj godini. Uz njih, kuhali su i sjajna chefica Marina Gaši iz novigradske Marine, chef Vjeko Bašić iz konobe Boba te chefovi iz najcjenjenijih domaćih restorana poput Pergole, Badija, San Rocca, Plavog Podruma, Ville Ariston, Boškinca i Foše.

Riječka ribarnica na jedan je dan pretvorena u spektakularnu kuhinju s najboljim domaćim chefovima (фото 2)

Chefovi su za okupljene pripremali jela od svježe ribe, sve do jednog fantastičnih, divno balansiranih okusa, kremasta, hrskava, svježa, nevjerojatno aromatična. Bilo je tu tekstura i okusa kakve posebno volimo u omiljenim comfort food kombinacijama, koje su se potom savršeno složile uz kišnu riječku večer, a kroz predstavljena jela chefovi su prezentirali i zavidno znanje u tehnikama i spajanju neobičnih okusa na upravo savršen način. Tako su posjetitelji mogli isprobati ribu u elegantnoj kombinaciji s vanilijom ili pak doživjeti tanjure prepoznatljivih okusa koji spajaju pržene riblje zalogaje s, primjerice, grah salatom na nekoj novoj razini. Da bi stvar bila još malo bolja pobrinula se akademska kiparica Ida Blažičko, čijim je zadivljujućim radovima od papira i svile ukrašen prostor secesijske ribarnice.

Riječka ribarnica na jedan je dan pretvorena u spektakularnu kuhinju s najboljim domaćim chefovima (фото 3)

Vidjeti prostor nečeg svakodnevnog poput ribarnice u jednom ovakvom, ekskluzivnom i elegantnom ruhu zbilja je poseban doživljaj. Isprobati hranu 15 najboljih chefova te ponajblja domaća vina, maslinova ulja i sireve na istom tom mjestu stvar čini još malo genijalnijom, a činjenica da se iza svega krije i humanitarna nota cijeli projekt podiže na razinu koju bismo, bez ikakve zadrške, mogli prozvati i jednim od najznačajnijih gastronomskih događaja u zemlji. Jedva čekamo novu lokaciju i novo, vjerujemo, još mrvicu spektakularnije izdanje humanitarnog JRE druženja. Naravno, ako je to uopće moguće.

Riječka ribarnica na jedan je dan pretvorena u spektakularnu kuhinju s najboljim domaćim chefovima (фото 4)

 

Riječka ribarnica na jedan je dan pretvorena u spektakularnu kuhinju s najboljim domaćim chefovima (фото 5)

 

Riječka ribarnica na jedan je dan pretvorena u spektakularnu kuhinju s najboljim domaćim chefovima (фото 6)

 

Riječka ribarnica na jedan je dan pretvorena u spektakularnu kuhinju s najboljim domaćim chefovima (фото 7)

 

Riječka ribarnica na jedan je dan pretvorena u spektakularnu kuhinju s najboljim domaćim chefovima (фото 8)

 

Riječka ribarnica na jedan je dan pretvorena u spektakularnu kuhinju s najboljim domaćim chefovima (фото 9)

 

Riječka ribarnica na jedan je dan pretvorena u spektakularnu kuhinju s najboljim domaćim chefovima (фото 10)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više