Search

Rožata s kavom - kako vam se to čini?

Rožata s kavom - kako vam se to čini?

Recept s bloga Cukar


Image: Cukar.com.hr

Recept smo pronašli na blogu Cukar, a autorica ga je navela kao idealnom slasticom za početak jeseni...

Ako ste u nedoumici s čime otvoriti svoju kućnu slastičarsku jesensku sezonu, autorica inspirativnog bloga Cukar predlaže rožatu s kavom. Kako ju pripremiti i da je pritom izgledom i okusom savršena, doznajte u nastavku...

Sastojci

Za kremu:
550 ml punomasnog mlijeka
50 ml skuhane espresso kave
4 žumanjka
3 cijela jaja
75 g šećera
prstohvat soli

Za karamel:
150 g šećera
60 ml vode
maslac, za premazivanje ramekina (mala glazirana keramička zdjela otporna na visoke temperature)

Rožata s kavom - kako vam se to čini? (фото 1)

Postupak

Za kremu
Pomiješajte mlijeko i kavu u lončiću pa ih zagrijte do vrenja. Ostavite ih sa strane da se malo prohlade. Žumanjke, cijela jaja, šećer i sol pjenasto umutite. Lagano dolijte mješavinu mlijeka i kave jajima. Prvo dodajte manju količinu kako bi se jaja temperirala, a onda i ostatak. Dobro sve promiješajte.

Pripremite ramekine
Zagrijte pećnicu na 160°C. Šest ramekina (zapremnine 150 ml) na kratko u pećnicu kako bi se zagrijali.

Pripremite karamel
U loncu debljeg dna pomiješate šećer i vodu. Zagrijavate sve na srednje jakoj vatri, ne miješajte. Kada prokuha i stvore se mjehuru pojačajte vatru i kuhajte do svijetle zlatne boje. Odmah maknite s vatre i pažljivo nalijte po malo karamela na dno svake zagrijane posudice. Kada se posudice malo ohlade premažite rubove s maslacem.

Pripremite rožatu
Kroz sitno sito nalijte skuhanu kremu od jaja i mlijeka u ramekine. Sito koristimo kako bi izbjegli nastajanje grudica. Složite napunjene posudice u veću i dublju posudu za pečenje. U posudu nalijte kipuću vodu i pažljivo sve stavite peći u pećnicu koju ste zagrijali na 160°C. Kreme pecite oko 40 minuta ili dok ne primijetite da su se stisnule. Izvadite ih iz pećnice i iz parne kupelji, te ih ohladite. Svaki ohlađeni ramekin okružite nožem kako bi odvojili kremu od ruba posude te ih pažljivo preokrenite na tanjurić. Servirajte uz koje zrno kave, tučeno vrhnje ili još karamela.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više