Search

Rozulin - liker od ružinih latica iz dubrovačkih vrtova

Rozulin - liker od ružinih latica iz dubrovačkih vrtova

Recept vam donosi GoDubrovnik


Image: GoDubrovnik

Tradicionalni dubrovački liker Rozulin (ili Rozalin), liker od ružinih latica, dobro je poznat među starijim generacijama, a evo kako ga možete pripremiti

Sjećam se kad sam bila mlađa, moja baka je Rozulin pravila svako proljeće. Birala je najljepše ruže iz vrta te pripremala liker koji je u pripremi u staklenci izgledao magično, a mirisao božanski. Punila je najfinije boce koje je upotrebljavala samo za posebne prilike. Servirala ih je svojim "classy" prijateljima kad god bi je posjetili. Sjedali bi na prekrasnoj gradskoj terasi i uživali u pogledu ispijajući ovaj osvježavajući ljetni aperitiv. Puno je stvari koje možemo naučiti od dubrovačkih žena, a recept za ovaj liker definitivno je jedan od njih. 

Trebat će vam:

najmanje 12 ruža (najbolje starinska vrsta Centifolia)

1 kg šećera

1 l rakije

40 dana sunca

Rozulin - liker od ružinih latica iz dubrovačkih vrtova (фото 1)

Rozulin - liker od ružinih latica iz dubrovačkih vrtova (фото 2)

Postupak

Za izvrstan okus najvažnije su ove starinske, prirodne vrste ruže poput ruže Centofilie. To bi mogao biti izazov ako ne znate gdje se mogu pronaći. Nekada su krasile skoro svaki dubrovački vrt, ali danas ih je, nažalost, poprilično teško za pronaći. Moguće ih je pronaći ponegdje u Konavlima ili na otocima pokraj Dubrovnika. Operite ruže, protresite ostatak vode i očistite cvijeće od kukaca. A sad slijedi zanimljiv dio. Uzmite šaku ružinih latica i stavite ih u čistu staklenku. Dodajte šaku šećera, a zatim ponovno latice. Nastavite dok staklenka nije puna odnosno dok ne iskoristite sastojke. Dodajte rakiju i "voila"! 

Rozulin - liker od ružinih latica iz dubrovačkih vrtova (фото 3)

Rozulin - liker od ružinih latica iz dubrovačkih vrtova (фото 4)

Tekst: Lena Šutić

Related articles

Buro 24/7 Selection

više