Traži

Posjetile smo Savica Eatery i isprobale nekoliko jela sa zimskog menija. Evo naših dojmova...

Posjetile smo Savica Eatery i isprobale nekoliko jela sa zimskog menija. Evo naših dojmova...

Mjesto na kojem domaća kuhinja susreće moderni način pripremanja hrane


Fotografija: Facebook

Ako dosad nište čuli za Savica Eatery, sada je krajnje vrijeme za ispravak. Naime, kako i sam naziv sugerira mjesto je to na zagrebačkoj Savici gdje domaća kuhinja susreće moderni način pripremanja hrane. Kako ističu iz ovog urbanog kvartovskog restorana, koji je u vrijeme naše posjete bio dupkom pun što nam je odmah bio dobar znak, mjesto je to i na kojem domaće namirnice susreću kreativnost, odnosno nepretenciozni lokal gdje ćete moći pojesti odličnu klopu i osjećati se ugodno. 

Kako mi kažu iz restorana, jelovnik stvaraju u skladu sa sezonskim namirnicama, a začinske mješavine rade sami, a cilj im je furati dobru gastro priču u opuštenoj atmosferi. Svaki radni dan tako nude drugačija dnevna jela po pristupačnim cijenama, a uvijek možete zaviriti i u njihov zanimljivi à la carte meni. Ono što smo mi imale prilike ovu subotu jest probati nekoliko jela po vlastitom izboru sa zimskog menija. 

Prvi, zajednički izbor pao je na tuna tartar (43 kn) kao predjelo koje smo podijelile, jer, nažalost, nismo došle dovoljno gladne, a željele smo probati čim više stvari s menija za konkretniji opći dojam. U pitanju je bila ručno rezana tuna u kombinaciji s ukiseljenim kupusom, aioli i soja umakom i sezamom. Ono što nas se posebno dojmilo, kako ukusom tako i mirisom jest domaći kruh narezan na šnite poslužen uz spomenuto tuna tartar predjelo. Na kraju se dogodilo da smo kruh pojele do zadnje šnite, a da je tune tartar ostalo, ne zato jer nije bila ukusna, dapače, nego zato jer je kruh stvarno bio odličan i zamaman. Možda ipak nismo baš bile toliko site koliko smo mislile (smijeh). 

Nakon kratke pauze, konačno je pala odluka za glavno jelo. Ema je nekako naginjala prema tjestenini, pa je logično odabrala tagilattele (66 kn). Na tanjuru je dobila mariniranu piletinu u umaku od gljiva i taleggio sira te čips od Grana Padano sira. Dinin izbor je već pri prvom pogledu na meni pao na tuna tataki (89 kn). U pitanju je bila lagano zapečena tuna u sezamu. Na tanjuru se našao i ponzu umak od rižinog octa i citrusa, kremasta palenta s maslacem, grilani kineski kupus te aioli umak. Moja odluka išla je u sličnom smjeru tako da je odabir bio losos (93 kn). Na tanjuru je dominirao file pečenog lososa na podlozi od tri kvinoje, krema od batata, aromatizirani cijeđeni jogurt te furikake japanska mješavina začina. Sve tri smo zaključile kako su nam odabiri bili i više nego zadovoljavajući te kako su porcije i više nego izdašne, a namirnice fino kombinirane. Malo je reći da smo bile zadovoljne. 

Iako smo već bile iznimno site, nismo mogle otići, a ne probati barem jedan desert. Jednoglasno smo odlučile kako će to biti cheesecake od bundeve (22 kn). Iako smo ga jele zadnjim snagama, konstatirale smo da je slastica zapravo ugodno iznenađenje. Svježa, kremasta, ne previše zaslađena. Ono čega smo se bojale jest dominacija bundeve, ali strah je već prvim zalogajem bio otklonjen jer je cijela stvar bila fino izbalansirana. 

Na kraju samo mogu reći da smo iz Savica Eateryja izašle s osmijehom na licu, site i zadovoljne, i da je riječ o vrlo simpatičnom i ugodnom mjestu kojem u prilog ide iznimno ljubazno osoblje te da ćemo se svakako uskoro vratiti bilo na ručak ili večeru. Pa, ako ste u potrazi za nekim casual restoranom gdje ćete se fino najesti i otići zadovoljni, onda pravac na Savicu.  

Napišite komentar