Traži

Savršena integralna galetta s breskvama

Savršena integralna galetta s breskvama

Recept s gastro bloga Cukar

Tekst: L.M.F.


Fotografija: Cukar.com.hr

Na blogu Cukar pronašli smo odličan recept za zdraviju varijantu famozne galette s breskvama. Možda biste ju trebali napraviti već ovaj vikend?

Breskve su još uvijek u opticaju. Iako ih najviše volimo svježe, postoji još načina da ih uklopite u svoje obroke i proširite gastro vidike. Tako smo na omiljenom gastro blogu Cukar pronašli jedan sjajan recept i to zdravije verzije galette s breskvama. Autorica navodi kako je za tijesto koristila integralno pirovo i raženo brašno, umjesto maslaca ED kokosovo ulje, a sve je zasladila kokosovim šećerom i javorovim sirupom. U nastavku pročitajte što vi sve trebate napraviti po tom pitanju...


Sastojci
   
Za koru
200 g integralnog pirovog brašna
50 g integralnog raženog brašna
prstohvat soli
½ žličice cimeta
3 žlice kokosovog šećera
80 g hladnog kokosovog ulja
1 - 2 žlice ledene vode, po potrebi

Za nadjev
500 g bresaka
30 g malina
3 žlice javorovog sirupa
50 g badema
1 žlica pinjola za posipanje
1 žlica bademovog mlijeka za premazivanje

Savršena integralna galetta s breskvama (фото 1)

Priprema

Za tijesto
Pomiješajte u posudi obje vrste brašna, dodajte sol, cimet i kokosov šećer pa sve dobro izmiješajte. Kokosovo ulje odmjerite i stavite u hladnjak da se stisne. Stisnuto ulje narežite na sitne komadiće te ga, ako je potrebno, ponovno ohladite. Hladne komadiće kokosovog ulja dodajte mješavini brašna pa zamijesite tijesto. Ovo tijesto je najbolje zamijesiti s mikserom ili u multipraktiku kako ne biste rukama prebrzo otopili ulje. Ako nemate stroj u kojem to možete napraviti onda radite rukama, ali budite brzi. Kada dobijete mrvičastu smjesu od ulja i brašna prebacite je na radnu površinu i brzo rukama spojite u tijesto, po potrebi dodajte jednu ili dvije žlice hladne vode.

Dok se tijesto hladi pripremite nadjev
Breskve operite i narežite na kriške, maline samo operite. Stavite svo pripremljeno voće u zdjelu, dodajte javorov sirup i dobro promiješajte. Ostavite tako desetak minuta. Bademe sitno sameljite.

Savršena integralna galetta s breskvama (фото 2)

Složite galette
Tijesto formirajte u disk, omotajte prozirnom folijom i odložite u hladnjaku na pola sata. Ohlađeno tijesto prebacite na list papir za pečenje pa ga valjkom za tijesto rastanjite u disk debljine 3-4 mm. Na sredinu diska rasporedite mljevene bademe u tankom sloju. Na bademe složite breskve, maline i ostatke sokova od mariniranja, vodeći računa da ostavite prostora 3 – 4 cm do ruba tijesta. Pažljivo, pomoću papira za pečenje preklopite rubove tijesta preko voća. Rubove tijesta premažite s malo bademovog mlijeka i posipajte s pinjolima. Prebacite galettu zajedno s papirom za pečenje na pleh te pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Pečenu galettu ohladite i po želji je poslužite uz sladoled ili tučeno vrhnje.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više