Search

Sirup od bazge i mente najbolje je moguće osvježenje

Sirup od bazge i mente najbolje je moguće osvježenje

Recept s bloga Domaćica


Image: Domacica.com.hr

Sirup od bazge nam je skoro svima najomiljeniji ljetni sok i većinu nas vraća u neke bezbrižne ljetne dane kad smo kao djeca njime znali utažiti žeđ nakon igre...

"Ove godine sam se odlučila poigrati tradicionalnim receptom, od kojeg se ne odvajam jer mi je najbolji, tako što sam ubacila i mentu. Bazga i menta su odlična kombinacija za ljeto. U zadnje vrijeme ovaj sok uvijek pijem uz dodatak puno leda s dodatkom limuna i limete te svježih listića mente." poručila je Sanja Mijac, autorica bloga Domaćica na kojem smo i pronašli ovaj stvarno odličan recept za omiljeni osvježavajući napitak... 

 

Sastojci:
40 većih rascvjetanih cvjetova bazge
5 šaka svježih listova mente (količinu možete smanjiti ili povećati)
3 l vode
3 kg smeđeg ili bijelog šećera
30 g limunske kiseline

Sirup od bazge i mente najbolje je moguće osvježenje (фото 1)

Priprema:

Prvo ćete nabrati bazgu. Bitno je da cvjetove berete za sunčanih dana, da su cvjetovi skroz rascvjetani i da su veći, ukoliko su cvjetovi mali, tada umjesto 1 cvijeta koji zahtjeva recept uberite dva manja. Također, obratite pozornost da iza cvijeta nemate sitne crne bubice, jer njih sigurno ne želite u soku, a jako se teško peru pa bolje odmah dok berete izaberite one cvjetove koji su čisti. Operite bazgu i svježe listove mente. U velikom loncu pomiješajte vodu i šećer, stavite na vatru i kuhajte dok se šećer ne otopi, nekoliko minuta. Malo prohladite pa u mlako umiješajte limunsku kiselinu, zatim dodajte i oprane cvjetove bazge i mentu. Ostavite da odstoji 24 sata. Nakon 24 sata sok procijedite kroz sito i gazu. Ja uvijek sok od bazge cijedim kroz gazu kako mi u soku ne bi ostalo njenih latica i ostalog. Sok lijevajte u čiste i sterilizirane boce.

Sterilizacija boca:

Pećnicu upalite na 100 °C i ostavite da se grije. Rešetku od pećnice spustite na najnižu razinu. U veću tepsiju ulijte vode da prekrije dno, u tepsiju s vodom naslažite oprane boce pa sve skupa stavite u pećnicu na rešetku. Sušite u zatvorenoj pećnici dok na bocama više nećete vidjeti kapljice vode - oko 10 minuta.

Napomena:
Sok je nakon otvaranja najbolje držati u frižideru kako se ne bi pokvario.

(*Domaćica u suradnji s WECK® Hrvatska)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više