Traži

\"Šlag na kraju\" ili kako je jedna arhitektica osvojila Instagram svojim nevjerojatno lijepim slasticama

"Šlag na kraju" ili kako je jedna arhitektica osvojila Instagram svojim nevjerojatno lijepim slasticama

Upoznajte Ivu Erić

Tekst: Lidija Lončarić


Fotografija: Iva Erić,
privatni album

Kada smo prvi puta zavirili u njezino slatko carstvo koje je, znakovito, nazvala "Šlag na kraju", očekivali smo kako se iza genijalnih slastičarskih kreacija krije netko s dugogodišnjim iskustvom i znanjem, netko tko je godinama izučavao slastičarstvo da bi došao do kreacija kakve Iva Erić radi danas. Ne moramo ni govoriti koliko nas je iznenadilo kada smo otkrili kako iza brenda "Šlag na kraju" zapravo stoji 25-godišnja svježe diplomirana arhitektica, zaljubljena u umjetnost i kulinarstvo, što ju je, na kraju krajeva, i natjeralo da pokrene svoj posao te se u potpunosti prebaci u stvaranje svih tih slatkih čuda.

"Šlag na kraju" ili kako je jedna arhitektica osvojila Instagram svojim nevjerojatno lijepim slasticama (фото 1)

Kako smo se već na prvi pogled zaljubili u njezine kreacije, kontaktirali smo Ivu i pitali je nekoliko slatkih pitanja. Otkrila nam je kako, iako sebe smatra potpuno normalnom 25-godišnjakinjom, većinu vremena ipak provodi okupirana nekim neobičnijim, mrvicu zanimljivijim poslovima. Naime, vodi svoju tvrtku, dizajnira slastice i izrađuje torte, a nedavno je svoj obrt i službeno proglasila tvrtkom specijaliziranom za izradu unikatnih torti i slastica za razne životne događaje. Na njezinoj stranici "Šlag na kraju" možete pronaći ponudu koja se uglavnom sastoji od nekoliko vrsta torti, macaronsa i cupcakesa.

"Tijekom studiranja počela sam raditi torte za rođendane prijatelja, a ni na kraj pameti mi nije bilo da ću se time jednom baviti. S obzirom na to da sve što radim želim raditi najbolje, te torte su postajale sve bolje i zanimljivije dekorirane, a jednom prilikom na rođendanu je netko pitao može li se torta kupiti. Tada, prije dvije godine, se rodila ideja 'Šlaga na kraju', a tjedan nakon spomenutog rođendana spontano sam otvorila Instagram profil", započela je Iva Erić svoju priču.

"Šlag na kraju" ili kako je jedna arhitektica osvojila Instagram svojim nevjerojatno lijepim slasticama (фото 2)

Iako kaže kako još uvijek nije u potpunosti promijenila karijeru i, uz sve to, još se uvijek bavi i arhitekturom, piše projekte i prijavljuje se na natječaje, priprema slastica naprosto je nešto u što se zaljubila i smjer u kojem vidi svoja buduća kretanja. Još uvijek ne razmišlja o otvaranju slastičarnice no do sada je već stekla povjerenje svojih klijenata koji vjeruju u njezine procjene i ukus, a zauzvrat dobivaju jedinstveni proizvod kakav se, doslovno, viđa i jede samo jednom.

"Moje torte su visoko personalizirani i unikatni proizvod. Što bi značilo da ne postoje dvije iste. Klijent ne naručuje samo tortu već, iz moje perspektive, jestivo umjetničko djelo. Nikada ne bih kopirala neku tortu, pa niti svoju koja je nekada prije napravljena. Osoba koja dobije tortu, zna da je ona napravljena taj dan baš za nju. A tu je i jedan bitan faktor okusa – ne koristim fondant kao većina slastičarnica i klasične pokrivke, nego kreme, tako da okus ne pati zbog izgleda kao što je to često slučaj", rekla je Iva pa dodala kako je uvjerena da radi kvalitetan posao jer bi i sama rado pojela svaku tortu koja izađe iz njezine kuhinje.

"Šlag na kraju" ili kako je jedna arhitektica osvojila Instagram svojim nevjerojatno lijepim slasticama (фото 3)

Otkrila nam je i kako se u početku svoje slastičarske karijere potrudila osmisliti recepte sa što kvalitetnijim sastojcima pa ih tako nabavlja u specijaliziranim trgovinama, a rado posjećuje i tržnicu kako bi uvijek imala najsvježije dodatke u svojim tortama i kolačima. Kaže kako priprema jedne slastice ponekad traje i danima upravo zato što kod kreiranja torte postoji puno "praznog hoda", misleći pritom na procese pečenja i hlađenja. Uz dekoraciju i višestruko otvaranje hladnjaka, za jednu slasticu potrebno joj je i do sedam sati, preračunali smo, jedan radni dan. Najzahtjevniji su joj dio posla torte na kat te stabilizacija istih. No, kroz smijeh dodaje Iva, velika je sreća što je na faksu položila nosive konstrukcije pa joj čak ni to ne predstavlja prevelik problem.

Proučavajući njezinu web stranicu, posebno nam se svidjela opcija Make your own cake, pa tako uz osam okusa torti, postoji i deveti kod kojeg je klijentima pružena apsolutna sloboda.

"Prepustila sam klijentu da si tortu složi kao palačinku – bira između okusa biskvita, krema i dodataka. Htjela sam da ona bude maksimalno personalizirana i da kupci sudjeluju u kreiranju. Nakon nekog vremena isfiltrirale su se najpopularnije kombinacije, a ljudi su i sve češće tražili preporuke, pogotovo ako se ne razumiju u slastice."

"Šlag na kraju" ili kako je jedna arhitektica osvojila Instagram svojim nevjerojatno lijepim slasticama (фото 4)

Pretpostavili smo da jedna slastičarka teško odabire omiljenu među svim onima koje je do sada napravila no nismo mogli odoljeti da je ne pitamo i to pitanje. Iva nam je dala zanimljiv odgovor, a dodala je i kako najviše uživa u onim tortama pri izradi kojih joj klijenti daju potpunu slobodu dekoriranja. Kaže kako je sigurna da uvijek opravda to povjerenje jer nema ograničenja te na taj način ispušta svu ljubav i ideje iz sebe.

"Često ljudi pitaju koja mi je najdraža torta i odgovor je uvijek isti – svaki prvi pokušaj nečega. Prvi puta kada isprobam novu vrstu dekoracije, prvi put kad iskoristim neku metalik boju koju sam dugo tražila, prvi puta kada složim jedan kat više nego što sam do tada...I tako dalje."

Ipak, priznaje, kako svoje torte rijetko jede, sama najviše voli onu od lješnjaka i karamele njezine kume, no ne bi se žalila niti protiv dobro pripremljene mađarice. Na kraju, pitali smo je gdje "Šlag na kraju" vidi u budućnosti.

"Sve intenzivnije razmišljam o web shopu koji bi olakšao proces narudžbe. Voljela bi imati neku vrstu showrooma i tasting rooma. Naprijed mali lokal s izlogom za doći preuzeti narudžbu, par različitih torti i vrsta dekoracije u vitrinama, mali stolić za sastanke i organizirano kušanje s klijentima, a iza vrata velika kuhinja, odnosno proizvodni pogon. Sva sreća pa ne moram arhitekta zaposliti”, kroz smijeh dodaje Iva.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar