
Slatko slane pogačice savršene su za početak dana
Recept s bloga Hleb i lale
Recept za ovu verziju pogačica pronašli smo na gastro blogu Hleb i lale koji redovito pratimo. Realno, tko ne voli pogačice, bilo da je riječ o slatkoj ili slanoj verziji? Osim toga, savršene su za početak dana, ali ih isto tako možete poslužiti kao kakav popodnevni snack nakon kojeg će svi polizati prste. Autorica bloga ističe i kako ih možete podgrijati, što neće utjecati na njihovu izdašnost i ukus. Ono najvažnije, pripremaju se vrlo jednostavno, a kako, doznajte sami u nastavku...
Sastojci
250 g bijelog pirovog brašna (integralno pirovo brašno će dati vlažnije tijesto tako da ćete možda morati dodati još brašna da ne bude suviše ljepljivo) + malo brašna za posipanje po radnoj površini
1 žličica praška za pecivo
50 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
25 g sitno naribanog parmezana
125 ml slatkog vrhnja
1 jaje
prstohvat soli
1 jaje za premazivanje
kim
Postupak
Uključite pećnicu na 200°C. U posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Promiješajte. Dodajte maslac narezan na kockice. Zgnječite maslac vilicom, ne u potpunosti već da ostane nekoliko grumena koji se nisu pomiješali za suhim sastojcima. Dodajte parmezan i samo lagano promiješajte. U sredini tijesta napravite rupu i ulijte slatko vrhnje. Nježno i kratko izmiješajte i ostavite da odstoji 2-3 minute. Stavite tijesto na blago pobrašnjenu površinu i umijesite glatko i meko tijesto što brže možete. Ono treba biti mekano, ali da se ne lijepi za prste. Razvaljajte tijesto na debljinu 2,5-3 cm. Kalupom za pogačice formirajte pogačice i prebacite ih na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Umutite jaje pa četkicom premažite površinu pogačica. Pospite s kimom i pecite oko 15 minuta, odnosno dok se nisu lijepo zarumenili, da budu zlatno žute boje.