Traži

Sočna bezglutenska torta od čokolade i naranče savršena je za vikend

Sočna bezglutenska torta od čokolade i naranče savršena je za vikend

Recept s gastro bloga Domaćica

Urednik: L.M.F.


Fotografija: Sanja Mijac

Ako vam je pripremanje torte oduvijek bio sinonim za veliki izazov, ovaj vikend je idealan da se u to upustite i konačno pripremite jednu sjajnu i to bezglutensku čoko tortu s narančom

Sočna, bezglutenska torta s okusom čokolade i naranče idealna je slastica za vikend. Osim što je jednostavna za pripremu, budući da se svi sastojci samo spoje mikserom, izliju i peku, recept je ovo koji ćete brzo savladati i u konačnici mu više nećete moći odoljeti. Donosi nam ga Sanja Mijac s dragog nam gastro bloga Domaćica.

 

Sastojci za tortu
400 g naranči (2 veće)
6 jaja
1,5 žličica praška za pecivo
200 g mljevenih badema
250 g šećera
50 g tamnog kakaa

Sastojci za preljev/ganache
3,5 dcl slatkog vrhnja za šlag
200 g tamne čokolade

Postupak
Cijelu naranču s korom staviti u lonac i preliti s otprilike 2 l hladne vode. Staviti  kuhati. Nakon što voda zakuha, poklopiti lonac i kuhati naranču dok ne omekša. Otprilike 30-60 minuta - probosti nožem, ako prolazi, kuhana je. Izmiksati naranču u pire uz pomoć štapnog miksera ili blendera. Prohladiti ju. Pećnicu upaliti na 180 C i ostaviti da se grije. Kalupu promjera 24 ili 26 cm dno obložiti papirom za pečenje, a stranice namastiti. Izmiksati pire od naranče sa svim ostalim sastojcima - oko 1 minute, da se sve lijepo poveže. Smjesu izliti u kalup i staviti peći oko 30-45 minuta (zavisi od pećnice). Nakon nekog vremena na tortu tijekom pečenja staviti komad papira za pečenje kako ne bi izgorjela. Provjeriti tortu čačkalicom ili nožem - ako nema tragova biskvita, gotova je (svakako paziti da ju ne presušite kako bi ostala sočna). Tortu ukrasiti čokoladnim ganacheom.

Ganache
Nasjeckati ili nalomiti čokoladu. Slatko vrhnje za šlag zakuhati u lončiću. Vrhnje skinuti s vatre, dodati mu čokoladu. Ostaviti da odstoji pola minute pa tek onda pjenjačom spojiti. Miješati dok se ne dobije glatka krema. Ostaviti da malo odstoji - oko minutu, dvije pa tek zatim preliti tortu. Tortu ostaviti u kalupu dok se prelijeva ganacheom kako bi on gore bio ravan. Ohladiti i čuvati na sobnoj temperaturi (eventualno ju preko noći ili ako su vani velike vrućine staviti u hladnjak). Također tortu obavezno poslužiti sa sobne temperature - nikako ne iz hladnjaka.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više