Search

Sočni tacosi, foie gras s pistacijom i najukusnija patka: Evo što vas sve očekuje na novom meniju restorana Fidel Gastro

Sočni tacosi, foie gras s pistacijom i najukusnija patka: Evo što vas sve očekuje na novom meniju restorana Fidel Gastro

Probali smo nova jela i odabrali favorite

Tekst: E.G.


Image: PR

Početak jeseni donosi i vrlo konkretne promjene na menijima restorana. Lagana ljetna hrana i obilje ribe se zamijenjuje nešto težim tanjurima i mesom, iako bi najpoštenije bilo reći da čvrstih pravila zapravo više i nema. S tim na umu, krenuli smo i na testiranje novog jelovnika jednog od naših omiljenih restorana u zapadnom dijelu grada, Fidela Gastra.

Sočni tacosi, foie gras s pistacijom i najukusnija patka: Evo što vas sve očekuje na novom meniju restorana Fidel Gastro (фото 1)

Volimo ga iz cijelog niza razloga, kao što su prekrasno (i vrlo ugodno!) uređeni interijer u kojem bismo mogli provesti sate i sate, ljubaznog i nasmiješenog osoblja, uvijek sjajne atmosfere, a u konačnici, naravno, i zbog ukusne hrane po koju se uvijek rado vraćamo. Fidel Gastro je, naime, jedan od rijetkih zagrebačkih restorana koji se može pohvaliti činjenicom da im kuhinju od prvog dana vodi isti čovjek, chef Petar Tomašević, koji ima odriješene ruke za eksperimentiranje i igru s namirnicama, zbog čega u svakom novom meniju odlazi korak dalje.

Petar Tomašević

Novost je što od sada nude dnevni i večernji menu, koji je zamišljen kao experience meni, a njihovo će vam osoblje sugerirat opcije od tri, četiri ili više slijedova. Uz to, kao i uvijek, naglasak je i na načinima pripreme hrane, gdje sous vide tehnika osigurava termičku obrađenost tijekom koje se namirnica ne uništava, a proces kojim se ove sezone posebice igraju je fermentacija. Osim što je logična i u smislu jesenskog doba, fermentacija je također i proces sutrašnjice jer predstavlja zdravo i organsko očuvanje hrane, a također i izvlači okuse za koje ni ne znamo da ih pojedina namirnica čuva u sebi. Naravno, samo serviranje hrane je i vizualno atraktivno i bojama prati godišnje doba.

Sočni tacosi, foie gras s pistacijom i najukusnija patka: Evo što vas sve očekuje na novom meniju restorana Fidel Gastro (фото 2)

Chef Tomašević, u tom smislu, ističe: "Novi menu Fidel Gastra je moderan, aktualan i efikasan, ali isto tako i jednostavan. Progresivnim kuhanjem iz svake namirnice izvlačimo maksimum. Takav pristup namirnicama i kuhanju je zahtjevan, no rezultat su vrlo ukusna i maštovita jela. Ovakvim pristupom Fidel Gastro se upisuje u gourmet kuhinju".

Sočni tacosi, foie gras s pistacijom i najukusnija patka: Evo što vas sve očekuje na novom meniju restorana Fidel Gastro (фото 3)

Svoju smo večeru započeli njihovim nadaleko poznatim tacosima, u varijanti s brancinom i ramsteakom, koji u isto vrijeme uspijevaju biti i nevjerojatno sočni i osvježavajući, a moramo spomenuti i njihovu posebnost - rade se od celera, iako to prema okusu vjerojatno nikad ne biste pogodili. Kušali smo i salatu Fidel Tempestas od čak 36 komponenti koja predstavlja savršeno balansirani i zdravi obrok bogat proteinima, a naš je apsolutni favorit kad je riječ o predjelima bio još jedan klasik restorana, koji sa svakim novim menijem malo promijene.

Sočni tacosi, foie gras s pistacijom i najukusnija patka: Evo što vas sve očekuje na novom meniju restorana Fidel Gastro (фото 4)

Riječ je o pašteti od gušće jetre s pistacijama i konjakom koja se poslužuje s maslacem, prepečencem, kiselim krastavcima i ukiseljnim lučicama i koju smo mogli bez problema jesti kroz čitavu večer. Ipak, drago nam je što smo ostavili mjesta za nevjerojatno ukusni file patke s pireom od celera koji nas je u svakom zalogaju iznenadio novim okusom, kao i za brancin s varijacijama cvjetače koji se pokazao odličnom opcijom za riblji večernji obrok. Večeru smo zaokružili sjajnim kolačima pastry chefice Danijele Matijaščić, koji su u novoj sezoni manje slatki (neki ne sadrže ni gluten), a opet izvrsni, poput cheesecakea i kolača od smokve koje smo kušali. Još jedna večera u Fidel Gastru, još jedan meni i još jedno obećanje da se vraćamo prvom prilikom.

Sočni tacosi, foie gras s pistacijom i najukusnija patka: Evo što vas sve očekuje na novom meniju restorana Fidel Gastro (фото 5)

Sočni tacosi, foie gras s pistacijom i najukusnija patka: Evo što vas sve očekuje na novom meniju restorana Fidel Gastro (фото 6)

Sočni tacosi, foie gras s pistacijom i najukusnija patka: Evo što vas sve očekuje na novom meniju restorana Fidel Gastro (фото 7)

Sočni tacosi, foie gras s pistacijom i najukusnija patka: Evo što vas sve očekuje na novom meniju restorana Fidel Gastro (фото 8)

Sočni tacosi, foie gras s pistacijom i najukusnija patka: Evo što vas sve očekuje na novom meniju restorana Fidel Gastro (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više