Traži

SOI fusion bar: Idealna zagrebačka ljetna destinacija s dozom egzotike i pametne kuhinje

SOI fusion bar: Idealna zagrebačka ljetna destinacija s dozom egzotike i pametne kuhinje

Projekt Vida Nikolića i Vedrana Gulina jedan je od najnajavljivanijih gastronomskih projekata ove godine. Nije nam preostalo ništa drugo već posjetiti SOI Fusion Bar i provjeriti je li sva ta pompa opravdana.

Tekst: Lidija Lončarić


Fotografija: SOI Fusion Bar

Najpoznatiji po vrhunskim koktelima, Vedran Gulin ovog se ljeta odlučio upustiti u novu avanturu pa je u suradnji s chefom Vidom Nikolićem nastala ideja o SOI fusion baru. Riječ je o azijskom street food restoranu kojeg su smjestili u jedan od prostora Swanky Monkey Gardena, jedne od najpopularnijih ljetnih destinacija već dugi niz godina i, iako je riječ o manjem prostoru s istom takvom terasom, već na ulazu u sam Swanky u SOI će vas namamiti divni azijski mirisi i dobra atmosfera koju je ekipa tamo stvorila.

Jela Vida Nikolića do sada smo imali prilike isprobati u nekima od najboljih domaćih restorana poput Timea u Petrinjskoj, a posljednjih je nekoliko pojavljivanja prebacio na gastronomske festivale diljem metropole. Nedavno je, također, otvorio vlastiti restoran u Poreču, nazvao ga je Chilli fusion street food, a u suradnji s vlasnikom Filipom Perićem u Istru je donio dozu azijskog street fooda u kojem se uživa s nogu i o kojem se kasnije još dugo priča. Upravo je chef Nikolić, nakon brojnih putovanja Azijom, dozu inspiracije prebacio u Poreč, dok je ono što je ostalo sačuvao za zagrebački projekt. Tako su jela u SOI fusion baru promišljena, idealna za vruće ljetne dane, svježa, kvalitetna i, najvažnije, zbilja ukusna.



Na meniju restorana nalazi se tek nekoliko jela što znači apsolutnu posvećenost pripremi istih, a između ostalog, tu su gyoze na dva načina, katsu i satay piletina te tuna poke. Za vrijeme subotnjeg popodneva, sparnog i onako naporno ljetnog, zaputili smo se do Ilice 50, gdje je sam restoran smješten, i isprobali tri sjajna jela. To su, redom, bile gyoze od svinjetine, katsu piletina u brioche pecivu te tuna poke, ujedno i najpopularnije jelo u restoranu. Kroz meni vodio nas je sous chef Dino Popović, mladi kulinarski entuzijast kojeg je chef Nikolić angažirao kao desnu ruku u čitavom projektu.

Gyoze sa svinjetinom iznutra su meke, rahle, a sočne, tijesto je prave debljine i, ono što nam se posebno svidjelo, cijelo je jelo idealno začinjeno. Taman slano i bogato, taman da zatraži gutljaj nekog od sjajnih Gulinovih koktela. Katsu piletina dolazi u kombinaciji s azijskom coleslaw salatom, mariniranim daikonom, posebnim umakom, pa sve zajedno upakirano u meko, tostirano brioche pecivo. Zasitna i slasna, hrskava i aromatična piletina panirana u japanskim panko mrvica odličan je odabir za usputni ručak koji će vas bez problema sitima održati čitav dan.

Za kraj smo ostavili, prema riječima sous chefa Popovića, trenutno najpopularnije jelo – tuna poke. Riječ je o zdjeli na dnu koje se dobije dobra količina sushi riže, a zatim su tu i dodaci poput avokada, wakame salate, mladog luka, shiitake gljiva, ukiseljenog daikona i đumbira te, zvijezde jela, komadića svježe tune. Kombinacija koja oduševljava čak i one koji zaziru od sirove ribe, okusi koji se u ustima spajaju u smislenu cjelinu i različitost tekstura ono su što ovo jelo čini zbilja sjajnim i u potpunosti opravdava titulu najpopularnijeg. Sve se namirnice, ispričali su nam u SOI fusion baru, nabavljaju na dnevnoj bazi. Imaju vlastitog dobavljača tune, a ostatak  namirnica također nabavljaju iz domaće proizvodnje.

 

 

Kokteli Vedrana Gulina, jednog od najpoznatijih domaćih barmena, a ujedno i vlasnika restorana, naizgled su jednostavni, bez nepotrebnih slamčica, aromatičnog bilja i drugih dodataka. Dolaze u jednostavnim visokim čašama, a jednom kada ih okusite, shvatit ćete da se sva snaga zapravo, baš kako i treba, krije u okusu. U ponudu SOI fusion bara tako ćete pronaći tek tri pažljivo osmišljena koktela – Fig Collins u kojem je Gulin smućkao gin, smokvin list, voćne kiseline i sodu, Sugar free G&T koji je, logično, gin i tonic bez šećera, pripremljen s kvalitetnim The Botanist ginom, a tu je i Scharf Manhattan, koktel s Jägermeisterom, sezamom i čokoladnim bitterom.

Isprobali smo koktel Fig Collins koji je idealan odabir za vrijeme sparnih ljetnih dana, divno osvježava, nema gorčinu i voljet će ga ljubitelji koktela kao što je, primjerice, Mojito. Gin i tonic bez šećera pak je stvoren za one koji ne pate od dodatnih šećera i gorčina im ne predstavlja baš nikakav problem. Za naš ukus ipak malo prejak, gin i tonic bez šećera čini se kao dobar izbor za lagano pijuckanje te se sjajno nadopunjuje uz raskošne okuse jela. Što se ponude pića tiče, tu su još i voćni sokovi, odabrana vina te pivo.

 

 

Hrana u SOI fusion baru dolazi na kartonskim tanjurima, tu je i drveni pribor za jelo što, pitate li nas, cijeli koncept restorana čini poprilično pametno osmišljenim. Interijer restorana je jednostavan, prostor je nešto manji, sastoji se od nekoliko stolova i šanka ispred same kuhinje pa tako, uz uživanje u hrani, možete pratiti i chefa koji jela u kuhinji priprema te ga, zanima li vas neka pojedinost, bez ikakvih prepreka zamoliti za objašnjenje. I chef Nikolić, ali i mladi sous chef Popović iznimno su pristupačni i rado će vas provesti kroz meni, objasniti sastojke pojedinog jela i uvažiti svako mišljenje.

Na kraju, hrana koju donosi tim SOI fusion bara je jednostavna, a egzotična, ukusna s dobrom dozom pametno osmišljenih okusa, kreativna i drugačija. Donosi dozu osvježenja i idealna je za tople ljetne dane pa tako idući put kada se nađete u centru grada, svratite u Ilicu 50, isprobajte ponudu SOI fusion bara, pronađite svog favorita, a kasnije se rashladite na bazenu Swanky Monkey bara. Pitate li nas, zvuči kao idealno ljetno popodne.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar