Search

Sok od bazge kao okus djetinjstva!

Sok od bazge kao okus djetinjstva!

Jednostavan recept za pravo ljetno osvježenje


Image: Domacica.com.hr

Temperature su postale prave ljetne što znači da je svako osvježenje itekako potrebno. Tim povodom donosimo vam jedan super jednostavan recept za sok od bazge...

Omiljeni ljetni napitak mnogima je upravo sok od bazge koji je ujedno i sinonim za okus djetinjstva. Domaćice su prije bazgu brale isključivo za sok, a danas je njezina primjena dosta raširena. No, mi ćemo ostati na varijanti soka, bolje rečeno kako pripremiti ovaj osvježavajući napitak kod kuće i o čemu voditi pritom računa. Recept donosi naša draga gastro blogerica Sanja Mijac, autorica bloga Domaćica, koja nas je i počastila ovim super jednostavnim načinom pripreme koja slijedi u nastavku…

 

Sastojci za 4,5 l soka
30 većih rascvjetanih cvjetova bazge
3 l vode
3 kg smeđeg šećera (može i bijeli)
1 vrećica Dolcela limunske kiseline za sirup od bazge ili 20-30 g obične limunske kiseline

Sok od bazge kao okus djetinjstva! (фото 1)

Priprema

Prvo ćete nabrati bazgu. Bitno je da cvjetove berete za sunčanih dana, da su cvjetovi skroz rascvjetani i da su veći. Ukoliko su cvjetovi mali, tada umjesto jednog cvijeta koji zahtjeva recept uberite dva manja. Također, obratite pozornost da iza cvijeta nemate sitne crne bubice, jer njih sigurno ne želite u soku, a jako se teško peru pa bolje odmah dok berete izaberite one cvjetove koji su čisti. Operite bazgu. U velikom loncu pomiješajte vodu i šećer, stavite na vatru i kuhajte dok se šećer ne otopi, nekoliko minuta. Malo prohladite pa u mlako umiješajte limunsku kiselinu, zatim dodajte i oprane cvjetove bazge. Ostavite da stoji 24 sata. Nakon 24 sata sok procijedite kroz sito i gazu. Sok od bazge poželjno je cijediti kroz gazu kako u soku ne bi ostalo njenih latica i ostalog. Sok lijevajte u čiste i sterilizirane boce. Možete ga kombinirati i s mineralnom vodom, mentom i limetom kao kakav ljetni koktel.

Sok od bazge kao okus djetinjstva! (фото 2)

Sterilizacija boca
Pećnicu upalite na 100 °C i ostavite da se grije. Rešetku od pećnice spustite na najnižu razinu. U veći protvan ulijte vodu da prekrije dno, u protvan s vodom naslažite oprane boce pa sve skupa stavite u pećnicu na rešetku. Sušite u zatvorenoj pećnici dok na bocama više nećete vidjeti kapljice vode - oko 10 minuta.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više