Traži

Speakeasy barovi postaju sve veći trend i u Zagrebu. Gdje su?

Speakeasy barovi postaju sve veći trend i u Zagrebu. Gdje su?

Povratak u prošlost


Fotografija: Promo/Adam Jaime

Iako su "speakeasy" barovi nestali 1933. godine kada je završila zabrana točenja alkohola u barovima, danas se taj pojam koristi za opisivanje barova određenih retro stilova

"Speakeasy", "blind pig" ili "blind tiger" bili su nazivi za barove koji su u doba prohibicije ipak točili alkohol. Pojavili su se u Americi, a njihova popularnost dosegla je vrhunac u periodu od 1920. - 1933. godine, a u nekim zemljama još i dulje. Tijekom tog vremena, prodaja, proizvodnja i transport alkoholnih pića bili su nezakoniti diljem Amerike. Ako ste pratili seriju "Carstvo poroka" onda vam je sve savršeno jasno. Mjesto radnje Atlantic City, vrijeme radnje je doba prohibicije, a s obzirom na to da se radi o kriminalističkoj seriji u fokusu je upravo "dilanje" alkohola ispod pulta. Danas je situacija potpuno drugačija i teško nam je uopće misliti da se nekada alkohol nije točio. Ne dao Bog. (smijeh) 

Zagrebačka gastro scena već neko vrijeme žari i pali, svaki mjesec otvori se barem jedno mjesto, a ni ponuda barova ne zaostaje za gastro pričom. Jest da još uvijek vlasnici ne odstupaju od jednoličnih i već sto puta viđenih interijera, bez puno emocija i bez neke dodatne priče koja prati prostor, stvari se ipak događaju. Ok, ima zanimljivih mjesta u gradu, ali još uvijek se prodaje samo usluga, ali ne i iskustvo. Korak po korak i to će se možda jednom promijeniti, a već se čini kako neki barovi mnogo ulažu u svoju ponudu pića i imidž onog što se nalazi s druge strane šanka. Priču o tiki barovima smo već apsolvirali, a sada izdvajamo zanimljiva mjesta u gradu čija je filozofija upravo ona "speakeasy" barova. Doba prohibicije je s jedne strane zabranilo alkoholna pića, a s druge strane to su bili začeci miješanja alkoholnih pića uopće. 

Joe's Bar se nalazi u sklopu hotela Arcotel na adresi Branimirova 29 koji je zgodno mjesto za izlaske u večernjim satima kada barmeni krenu miješati koktele. Na njihovoj koktel karti možete pronaći najrazličitije kombinacije pića, od kojih je većina koktela složena upravo po recepturi iz razdoblja prohibicije. Dark 'n' Stormy, The Last Word, French 75, El Presidente, Hanky Panky samo su neka imena s kojima svojim gostima žele pružiti sasvim drugačije iskustvo ispijanja koktela i dočarati neke nove okuse i ispričati priče koje stoje iza svakog pojedinog koktela. Barmen Ivan Mandarić zadužen je za miješanje, a vlasnici ističu kako njihova koktel karta predstavlja pogled u prošlost i povratak u doba početaka prvih koktela. Podijeljena je u 3 dijela i jedan od njih čine kokteli koji su nastali u Speakeasy barovima, stoga ako ste raspoloženi za dašak prošlosti, onda je Joe's Bar idealno mjesto za utažiti žeđ. 

Šupa je mjesto koje je podiglo ljestvicu noćnih izlazaka u Zagrebu i mjesto na kojem nećete sresti baš svih. Tajni, skriveni barovi dio su šarma noćnog života velikih svjetskih metropola, a Zagreb im se nedavno pridružio sa svojim prvim speakeasy barom na tajnoj lokaciji pod imenom Šupa. Zagrebački speakeasy - Šupa nalazi se upravo u prostoru bivše - šupe, u jednom od podruma u centru Zagreba. Uređenje Šupe, kombinacija je skladišnog prostora i šminkerskog bara u kojem se izdvajaju plišane tapete, kristalni lusteri u prvom dijelu i naravno, izbor kvalitetnih alkoholnih pića u drugom. Šupa je zapravo originalni cocktail bar u kojem se pripremaju vrhunski kokteli po receptu mladog i educiranog barmena Dominika Bečvardija koji je za naše stalne prijatelje, ali i one koji svrate po prvi put, u ponudu stavio stare klasike s novim šarmom kao što su Spicy Old Fashioned, Manhattan ili New York Sour. Tu su i sasvim novi recepti poput; Kentucky Time, Herradura Caballo i Boulevardier. Najbolji način da otkrijte drugačiji svijet koktel kulture jest da navratite. Ili barem, pokušate.

Zagrebačka restoranska scena nedavno je postala bogatija za još jedno mjesto koje ne smijete zaobići ako vas privlače koktel barovi. Svima dobro poznati i cijenjeni restoran Baltazar dobio je novi prostor naziva B35 kao hommage 35. obljetnici rada restorana Baltazar i Speak Easy bar. Odlična ponuda alkoholnih i bezalkoholnih pića koje možete probati ondje, za vas sprema Roman Rabik, proslavljeni hrvatski barmen. Uvjerili smo se u autentičnost ovog mjesta i isprobali nekoliko pomno spremljenih koktela i odlučili ovo mjesto posjećivati malo češće. 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor