Traži

Što s granolom za doručak?

Što s granolom za doručak?

Prema izboru autorice bloga Oh fudge


Fotografija: Oh Fudge

Recept za odlične granola pločice iz vaše vlastite pećnice...

Novi gastro blog Oh fudge potpisuje Anamrija Ledić, zaljubljenica u putovanja i različite okuse. Grickajući po svijetu upoznavala je kulture, svjetove, osjećaje. "Svako jelo ima svoj osjećaj i bitno ga je doživjeti u punom sjaju." kaže Anamarija. Tijekom studiranja u slobodno vrijeme završavala je različite treninge kuhanja, od Londona, Bruxellesa pa sve do Zagreba, a svoje je znanje i inspiraciju odlučila podijeliti putem gastro bloga na kojem ćete naći uvijek nešto novo, po slanom i slatkom guštu. Za početak ispričala  nam je priču o granoli kao savršenoj ideji za početak dana.

Granola je doručak koji je najdalje dogurao od svih doručaka. Brzo i lagano se priprema, dugo može stajati i možete ga ponijeti svugdje sa sobom. Čak vam i ne treba mlijeko ili jogurt, možete ju jesti u obliku pločica (eng. Granola bars). 
Sastojci:
200 g zobenih pahuljica
100 g lana
50 g pirovih pahuljica
50 g suncokretovih neslanih sjemenki
40 g oraha
40 g lješnjaka
4 žlice meda
2 žlice maslinovog ulja
žlica smeđeg šećera
pola žličica cimeta
pola žličice đumbira
par kapljica vanilije


Zagrijte pećnicu na 150°C. Lješnjake i orahe narežite na sitno tako da prepolovite svaku jezgru. Uzmite veliku posudu i pomiješajte pripremljene orahe i lješnjake, zobene i pirove pahuljice i sjemenke suncokreta. U manjoj posudi dobro pomiješajte med, ulje, šećer, cimet, đumbir i vaniliju. Ulijte mokru smjesu u veliku posudu s pahuljicama. Miješajte dok ne primjetite da su pahuljice prekrivene medenom smjesom. Pripremite posudu u kojoj ćete peći granolu tako da ju obložite papirom za pečenjem. Rasporedite granolu jednako po cijeloj posudi. Stavite ju u zagijanu pećnicu i pecite dok ne poprimi lijepu smeđu boju. Otprilike 40 minuta, ovisno o posudi i pećnici. Granolu treba provjeravati svakih 10-15 minuta i promiješati da budete sigurni da se svaki dio jednako tostirao. Kada se ohladi pomiješajte u nju usitnjeni lan. Granola treba biti hrskava i prhka. Već nakon prvog puta zapamtit ćete kako miriše domaća pečena granola i tu će biti kraj kupovnim mješavinama. 


Osim što je zdrav doručak, granola može biti i užina i grickalica. Za granola pločice postupak je isti, samo dodajte 15 odkoštenih datulja nasjeckanih na kockice uz dvije dodatne žlice meda. Sve dobro izmješajte (uključujući lan) i stavite u posudu za pečenje tako da je granola 1,5-2 cm debljine. Čvrsto pritisnite i pecite dok ne poprimi smeđu boju, otprilike 15-20 min. Izvadite da se ohladi na sobnu temperaturu pa prebacite u hladnjak da se stisne na 2 sata. Izvadite iz hladnjaka i režite na pločice 4 x 4 cm. Vratite ih na još 2 h u hladnjak. Nakon što su se dovoljno stisnule mogu se jesti ili spremiti za poslije. U hladnjaku u zatvorenoj posudi mogu stajati do 10 dana.

 

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor