Search

Taiyaki Beograd: japanski sladoled oduševio Beograđane i čitav Instagram

Taiyaki Beograd: japanski sladoled oduševio Beograđane i čitav Instagram

Poslužen u hrskavim ribicama, ovaj sladoled oduševljava okusima i neobičnim izgledom

Tekst: Lidija Lončarić


Image: Taiyaki Beograd

Usred Beograda nedavno je otvorena japanska slastičarnica, sasvim poseban i nevjerojatno sladak projekt dvije prijateljice i velike ljubiteljice sladoleda. Bojana Damjanović i Ognjana Radović skupile su iskustvo, udružile snage, kontaktirale dizajnera interijera Marka Desivojevića te Madlenu Dašić koja je stvorila sjajan vizualni identitet i posljednjih mjesec dana zajednički oduševljavaju Beograđane neobičnim sladoledom posluženim u kornetima u obliku ribe s dodacima koji tjeraju na instantno paljenje kamere i postanje na društvene mreže. Kontaktirali smo ekipu koja stoji iza Taiyaki Beograd slastičarnice i porazgovarali o ovom japanskom konceptu usred Beograda, ponudi u slastičarnici te dosadašnjim dojmovima.

Taiyaki Beograd: japanski sladoled oduševio Beograđane i čitav Instagram (фото 1)

Bojana i Ognjana tako su nam otkrile kako su ideju za otvaranje slastičarnice ovog tipa dobile putujući po Aziji i Americi. "Obje jako volimo sladolede, a i azijsku hranu, pogotovo slatkiše na bazi matcha čaja. Shvatile smo da tako nešto definitivno nedostaje Beogradu", objasnile su nam kreatorice koncepta i ponosne vlasnice Taiyaki slastičarnice. Sladoledi posluženi u taiyaki ribicama, kako se u Japanu nazivaju slatkiši od kojih je ideja i proizašla, novost su čak i u Americi te Francuskoj gdje su cure prvi puta i isprobale ovu vrstu deserta te se odmah zaljubile. Činio im se čitav koncept dovoljno "instagramičnim", a dodatno su ga željele začiniti kvalitetnim, ukusnim sladoledom i stvorile, čini se, forumulu za uspjeh.

Taiyaki Beograd: japanski sladoled oduševio Beograđane i čitav Instagram (фото 2)

Nakon upoznavanja, bacili smo se na ozbiljnije teme. Zanimalo nas je baš sve, od dizajna sladoleda do kombinacija okusa i drugih slatkiša koji se nalaze u ponudi slastičarnice, reakcija posjetitelja te planova za budućnost. "Okuse mijenjamo jednom tjedno, matcha sladoled i vanilija su nam osnovni ukusi koje uvijek imamo u ponudi. Cilj nam je da uvijek imamo originalne okuse koje su karakteristični za Japan i općenito Aziju", rekle su nam Bojana i Ognjana dodajući kako je sam dizajn njihovog soft serve sladoleda originalan upravo zato što se svaka porcija ukrašava na licu mjesta i personalizira za svakog kupca posebno. Dodaju i kako je Bojana zadužena za estetski dio i voli da svaki sladoled izgleda savršeno te upravo zato i samim ukrasima posvećuju posebnu pažnju. Svi su rađeni i bojani ručno, a kada vidite kako oni zapravo izgledaju, cijela priča dobiva jednu sasvim novu dimenziju.

Uz sve to, korneti u obliku ribica također se rade na licu mjesta, od posebne smjese koja je okusom, ističu, nešto između korneta i waffla, iznutra mekan i sočan, a izvana hrskav i fin. Okusi sladoleda, kako su nam objasnile, mijenjaju se na tjednoj bazi, a neki od dražih su svakako matcha, crni sezam, kokos, tonka čokolada i crvena naranča. "Matcha sladoled s okusom japanskog zelenog čaja već je pronašao svoj put prema ljubiteljima sladoleda iako je to pomalo neobičan okus za ovo podneblje. Također, u ponudi uvijek imamo i barem jedan veganski sladoled kao što su crna čokolada ili crvena naranča", govore nam Bojana i Ognjana te dodaju kako uz sladoled u ponudi imaju i velik izbor napitaka na bazi kave i matche, različite varijante frappuccina sa sladoledom, ledene kave, smoothije i shakeove na bazi voća, uz dodatak ili bez sladoleda.

Kako je taiyaki zapravo naziv za japanski slatkiš, punjenu biskvit ribicu nadjevima poput paste od crnog graha, zanimalo nas je idu li djevojke i u tom smjeru, a one su nam ekspresno odgovorile kako tijekom ljeta u slastičarnici poslužuju i taiyaki punjen Nutellom te azuki grahom, a za nešto hladnije dane spremaju zatvoreni taiyaki biskvit s različitim punjenima. Bit će tu i drugih azijskih slatkiša oko kojih su djevojke, sasvim opravdano, još pomalo tajnovite. Kakvo bi to iznenađenje inače bilo?

Taiyaki Beograd: japanski sladoled oduševio Beograđane i čitav Instagram (фото 3)

Reakcije posjetitelja, dodaju, iznimno su pozitivne. "Ljudi su oduševljeni konceptom, sviđa im se što mogu isprobati nešto potpuno novo i drugačije, što je u isto vrijeme jako ukusno i super fotogenično. Važna je stvar i da je naš taiyaki namijenjen baš svim ljubiteljima slatkiša, a posebno ljubiteljima sladoleda. Po reakcijama naših gostiju vidimo da se izgledom sladoleda jednako oduševe i djeca, ali i odrasli", rekle su Bojana i Ognjena. Za kraj, djevojke su nam otkrile kako su od samog početka vjerovale u ideju i činjenicu da će Instagram biti medij koji će im najviše pomoći da se vijest o japanskoj slastičarnici usred Beograda proširi, ali ih je poprilično iznenadilo kojom se brzinom to dogodilo. U prvih sedam dana od otvorenja, za njih je saznala gotovo cijela regija pa se tako sav napor oko realizacije projekta itekako isplatio. Na njima je sada samo, kako kažu, odgovornost da nastave raditi kvalitetno kao i do sada i da već ove zime posjetitelje razvesele nečim novim, originalnim i ukusnim. Nađete li se u Beogradu, slastičarnicu Taiyaki možete potražiti na adresi Uzun Mirkova 12, svakog dana od 11 do 23 sata te vikendom od 10 do 22 sata.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više