Search

Takenoko bar sa svojom sjajnom ponudom pića, cigara i signature koktela već po otvorenju zauzima visoko mjesto na domaćoj barskoj sceni

Takenoko bar sa svojom sjajnom ponudom pića, cigara i signature koktela već po otvorenju zauzima visoko mjesto na domaćoj barskoj sceni

Razgovarali smo s vlasnicom i barmenima Ivanom Srdarom i Markom Petrovićem

Tekst: Lidija Lončarić


Image: Matej Jurčević

Na popularnom zagrebačkom Cvjetnom trgu prije nekoliko se dana otvorio Takenoko Bar. I dok samo ime sugerira kako je riječ o nastavku priče koja se već godinama gradi u Takenoko restoranu u tek nekoliko stotina metara udaljenoj Masarykovoj, riječ je o potpuno novom konceptu koji osvaja velikom ponudom vrhunskih pića, ali i sjajnim koktelima. Nije nam trebalo dugo da se i sami zaputimo u novootvoreni Takenoko bar te se uvjerimo u ponudu koja se već sada proglašava jednom od najboljih na domaćoj barskoj sceni.

Takenoko bar sa svojom sjajnom ponudom pića, cigara i signature koktela već po otvorenju zauzima visoko mjesto na domaćoj barskoj sceni (фото 1)

Takenoko bar podijeljen je na gornji i donji dio, a vlasnica Nives Dačić rekla nam je i koja ideja stoji iza ovakvog koncepta bara. Otkrila nam je kako je došlo do odluke da se bar smjesti upravo na Cvjetnom trgu, ali i otkrila planove vezane za ponudu koji dolaze u narednim mjesecima.

"Sve je počelo kada smo shvatili da na domaćoj barskoj sceni baš nedostaje mjesto poput ovog. Htjeli smo ga smjestiti u centar grada i kada smo pronašli ovu lokaciju, znali smo da je to - to. Ideja iza Takenoko Bara jest ponuditi gostima velik izbor kvalitetnih pića, oko kojih nam je puno pomogla ekipa iz Art of Bar, a sve to uz ukusne tapase s kojima krećemo u ožujku. Zamislili smo ovo mjesto kao ono na koje možete svratiti nakon posla, popiti čašu dobrog vina, pjenušca, šampanjca ili koktel, pojesti nešto fino, odmoriti ili pak nas posjetiti vikendom navečer kako bi se dobro zabavili. Gornji dio zamišljen je kao bar, može se pušiti, a u ponudi imamo i cigare, dok je donji dio i terasa rezerviran za hranu, druženja i različite evente.

Iako nas ljudi to najčešće pitaju i iako nas to veže uz naš prvi restoran i sam brend Takenoko, u ponudi nećemo imati sushi. Ovdje ćemo posluživati tapase iz različitih zemalja svijeta", objasnila nam je Nives Dačić.

Takenoko bar sa svojom sjajnom ponudom pića, cigara i signature koktela već po otvorenju zauzima visoko mjesto na domaćoj barskoj sceni (фото 2)

Osim zanimljivog i nešto drugačijeg koncepta, u Takenoko Baru za velik dio pozitivnog prvog doma zaslužan je interijer. Tako nam je Nives otkrila tko iza dizajna stoji, ali i kako su za uređenje prostora bila potrebna svega dva mjeseca. Rekla nam je kako je na ideju došla zajedničkim mozganjem s prijateljicom i dizajnericom interijera Kristinom Radić, a zatim su ostatak tehničkih detalja odradile zbilja bez ikakvih problema.

"Za dizajn interijera zaslužna je moja prijateljica Kristina Radić. Skupile smo glave i odlučile se za nekakav miks skandinavskog i internacionalnog dizajna. Htjeli smo da sve to bude malo drugačije, spojili smo Pariz, Aziju i Skandinaviju, uzeli smo  tapetu od jednog skandinavskog brenda, a onda nam je i STUDiO BoTTEGA pomogao oko svega ostalog. Uređenje je trajalo tek oko dva mjeseca, a ideja je bila spojiti japanski štih i glamur pariških kavana."

Takenoko bar sa svojom sjajnom ponudom pića, cigara i signature koktela već po otvorenju zauzima visoko mjesto na domaćoj barskoj sceni (фото 3)

Odmah nakon početnog oduševljenja viđenim, zainteresirali smo se i za ono iza kulisa. Ponuda pića, sudeći prema riječima simpatičnih i pristupačnih barmena, ali i po samim etiketama na polici, zbilja je vrhunska, a priznajemo, poprilično nas je zainteresirao i dio s cigarama. Kao jedini domaći bar u kojem možete isprobati najkvalitetnije primjerke cigara, sasvim je jasno, Takenoko se već u početku nametnuo kao ono jedno mjesto koje nudi zbilja nešto posebno i drugačije. Cijelu priču iza cigara pobliže nam je objasnio jedan od kreativaca iza šanka Takenoko bara, Ivan Srdar.

"Na ideju uvođenja ponude cigara došli smo upravo zato što to još nitko nema. Surađujemo s Havana Shopom i imamo nekoliko varijanti, od čega bismo voljeli izdvojiti laganije varijante poput Davidoff cigara te nešto jače i finije kao što su Montecristo ili Partagas. Gosti, dakle, mogu birati ovisno o tome kako im se pojedina cigara slaže uz piće ili jednostavno prema svom ukusu. Uz neke cigare se super slaže kava, uz neke rum ili viski, a radimo i na tome da i koktele uparujemo s cigarama. U planu je sa svime uskladiti i glazbu te pokrenuti klub i održavati predavanja u suradnji sa stručnjacima na tom području."

Takenoko bar sa svojom sjajnom ponudom pića, cigara i signature koktela već po otvorenju zauzima visoko mjesto na domaćoj barskoj sceni (фото 4)

Kokteli i cigare kod nas su rijetka, ali lako je zaključiti, savršena kombinacija. I upravo zato, nismo puno čekali s degustacijom istih. Uz Ivana Srdara, inače više nego iskusnog barmena koji je svoje znanje prikupljao na mjestima poput Kavkaza i Barbieri'sa, a potom titulu jednog od najboljih stekao u londonskom Sketchu, baru i restoranu s tri Michelinove zvjezdice, tu je i Marko Petrović, jedan od najpoznatijih barmena s domaće scene. Marko također iza sebe ima zavidan broj projekata, kako samostalnih, tako i onih s kojima je pomogao, ali i još uvijek pomaže, graditi domaću barsku scenu. I to radi više nego uspješno.

Takenoko bar sa svojom sjajnom ponudom pića, cigara i signature koktela već po otvorenju zauzima visoko mjesto na domaćoj barskoj sceni (фото 5)

Dok su Ivan i Marko miksali koktele, ispitali smo ih baš sve o ponudi pića pa nam je Marko tako otkrio kako se ponuda Takenoko bara, osim na koktelima te žestokim pićima, bazira na vrhunskim vinima za svačiji okus, pjenušcima i šampanjcima te sakeu. Kaže kako od samog početka pucaju na kvalitetu, a ne na razvikane brendove bez pokrića te odmah u početku otkriva kako ne želi da se njihov tim te cijeli projekt Takenoka gleda kao na što već postoji ili je prolazno.

"Mi smo zbilja poseban tim i u tom smjeru se želimo kretati i želimo da nas ljudi tako doživljavaju, kao nešto novo i drugačije na sceni. Ivan i ja znamo se već dugi niz godina, radili smo na nekoliko projekata, ostali smo u kontaktu nakon svih poslova, super se slažemo, a i privatno smo među najboljim prijateljima tako da nam se s Takenoko barom sve baš posložilo na mjesto.

Osmislili smo ponudu koja se bazira na signature koktelima. Upravo radimo proljetnu kartu kod koje će fokus biti na lakšim koktelima, cvjetnim, herbalnim i sezonskim. Osim vina, pjenušaca i šampanjca, imamo ogroman asortiman ginova, viskija, rumova, sakea i drugih alkoholnih napitaka.

Volio bih spomenuti kako će se karta, na kojoj trenutno radimo, sastojati od nekih 20 do 30 signature koktela koji su jedinstveni u Hrvatskoj, dakle, riječ je o koktelima s potpisom. Imat ćemo u ponudi i sve klasične koktele poput primjerice Mojita, ali posebnu čar skrivaju upravo naši autorski kokteli kakvi se ne mogu popiti baš nigdje osim u Takenoko baru", rekao je Marko Petrović, a onda se bacio na mućkanje nekoliko pokaznih primjeraka.

Takenoko bar sa svojom sjajnom ponudom pića, cigara i signature koktela već po otvorenju zauzima visoko mjesto na domaćoj barskoj sceni (фото 6)

Prvi na redu bio je koktel s votkom, vermutom te sirupom od matičnjaka, kamilice i lavande. Osvježavajuć i lagan, idealan je za nadolazeće sve toplije dane i zarazan. Jer, vjerujte, nakon što popijete prvu čašu, poželjet ćete još jednu. Negdje između mućkanja Oldfashioneda, drugog koktela kojim se i Marko i Ivan iznimno ponose, a priprema se od japanskog viskija i sirupa od cigara kojeg rade sami, Marko nam je otkrio i kako smatra da su mjesta poput Takenoko bara, s drugačijom ponudom koktela, iznimno važna za domaću barsku scenu, ali i kako gleda na kolege iz drugih barova.

"U Zagrebu se cijela ta scena polako budi, ali da bi posao rastao kako treba, potrebni su kvalitetni ljudi, a ne učenje o koktelima s YouTube-a. Sve se to diže na jednu novu razinu i sada dolazi jedna nova generacija barmena koji rade zajedno, umjesto jedni protiv drugih, i to mi je jako drago. Tako da smatram, koliko i kako mi kao predstavnici te scene radimo, tako i ona sama raste. Mislim da Zagreb ima svjetlu budućnost kada je u pitanju barska scena", govori nam i pruža čašu zlatnog napitka s velikom kockom leda, kockicom tamne čokolade i cigarom.

Jak, pomalo slatkast, ali jasno definiran okus i koktel, baš kako su Ivan i Marko objasnili, Oldfashioned je stvoren za one koji znaju što žele. Zatim na red dolazi voćni i moćni koktel s pireom od maline, Aperolom, aromatičnim ginom i drugim čudima, a Marko nam govori kako je uz Oldfashioned i osvježavajuće koktele kakvi se nalaze ispred nas, puno pozornosti privukao i njihov Takenoko Martini sa sakeom i cordialom od japanskog zelenog čaja te ističe njihovu varijantu Daiquirija, koktel Golden Lips, koji kada se poslužuje, dolazi s pravim zlatom na čaši pa kad se pije, usne postaju zlatne i doživljaj uživanja u samom koktelu prelazi na neku novu, još posebniju razinu. Znatiželjni kakvi jesmo, raspitali smo se jesu li dečki razmišljali o pokretanju kakvih radionica za nas koji bismo voljeli naučiti više o umjetnosti koju njeguju te jesu li razmišljali o ideji koktela za van.

Takenoko bar sa svojom sjajnom ponudom pića, cigara i signature koktela već po otvorenju zauzima visoko mjesto na domaćoj barskoj sceni (фото 7)

"Radionice ćemo imati sigurno za naše goste, i kada su u pitanju cigare i kada su u pitanju kokteli. Prva nam evo već sada slijedi u veljači na kojoj ćemo sparivati koktele i cigare, a planiramo i odlazak na gostovanja te dolazak dobrih barmena kod nas. O koktelima za van smo razmišljali, no trenutno radimo na autorskoj karti pa smo svu pažnju usmjerili na to. Kada u ožujku dođe hrana i ako se neka jela posebno svide gostima, moći će ih ponijeti i kući, a s vremenom bismo voljeli i svoje koktele pakirati u bočice kako bi gosti u njima mogli uživati i kada napuste Takenoko bar", objašnjava nam Marko, a Ivan za to vrijeme, dok još uživamo u voćnim notama prethodnog koktela, mućka onaj s tekilom i likerom od bazge. Govori nam kako obožava raditi koktele na bazi tekile i kako, iako se čini jednostavnim i pomalo običnim, ovaj koktel najviše privlači upravo one koji od pića traže mrvicu više. I u pravu je. Riječ je o okusima koji se upijaju lagano, s pažnjom i dobrom dozom opreza, jak, a istovremeno nježan.

Takenoko bar sa svojom sjajnom ponudom pića, cigara i signature koktela već po otvorenju zauzima visoko mjesto na domaćoj barskoj sceni (фото 8)

I kad smo već mislili da je to sve, Ivan traži čašu kako bi nam prezentirao još jednu kreaciju ovog fantastičnog dvojca. Summer Milk Punch napitak je za pripremu kojeg je potrebno pet sati, u njega se dodaje mlijeko, alkohol i limunska kiselina, a kada je gotov, izgleda nevjerojatno privlačno, sladak je i čini se kao savršeno ljetno osvježenje koje bi, predlažemo im, u toplijim danima bez problema mogli posluživati u neograničenim količinama.

Na kraju razgovora, već pomalo opijenima bojama, mirisima i okusima genijalnih koktela, Nives nam je otkrila i kako ideja među ekipom iz Takenoka ne nedostaje te kako su kroz projekte koje su do sada pokrenuli shvatili želju domaćih ljudi za nečim novim pa tako smatra kako ovo definitivno nije njihov posljednji projekt.

"Za sad smo ovdje, ali mi uvijek imamo neke ideje pa se nadamo da ćemo, nakon restorana i bara, uspjeti realizirati i nove projekte. Vidimo da ljudi vole isprobavati nove stvari i mislim da su sve otvoreniji tako da, ideja i interesa definitivno ne nedostaje. Što slijedi, tek nam preostaje vidjeti..."

Takenoko bar sa svojom sjajnom ponudom pića, cigara i signature koktela već po otvorenju zauzima visoko mjesto na domaćoj barskoj sceni (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više