Traži

Tart inspiriran sezonskim voćem kojem nećete moći odoljeti

Tart inspiriran sezonskim voćem kojem nećete moći odoljeti

Recept s gastro bloga Prostohvat soli


Fotografija: Prstohvatsoli.com

S omiljenog bloga Prstohvat soli donosimo recept za prefini tart s jagodama koji možete pripremiti već ovaj vikend

Tart je uvijek dobra ideja, pogotovo onaj sa sezonskim voćem, u ovom slučaju jagodama. Kako ga bezbolno pripremiti, a da u finalnom proizvodu maksimalno uživate, onda se poslužite ovim odličnim receptom koji vam donosimo u nastavku. Naravno, preuzeli smo ga s omiljenog nam gastro bloga Prstohvat soli...


Sastojci

tijesto:
175 g brašna
prstohvat soli
50 g šećera u prahu
75 g maslaca, hladnog
1 jaje

nadjev:
160 g čokolade
120 ml slatkog vrhnja
3 žlice džema od jagoda
svježe jagode

Priprema

Tijesto možete pripremati u multipraktiku, stojećem mikseru uz nastavak za prhko tijesto ili na tradicionalan način, prstima. Prosijte brašno i šećer u prahu u jednoj posudi, pa dodajte sol i izmiješajte. Dodajte maslac izrezan na kockice pa utrljajte u brašno prstima, trebali bi dobiti krupnije mrvice ili pustiti da mašina koju koristite to obavi umjesto vas. Na kraju umiješajte jaje i sjedinite sa sastojcima, ali ostavite da tijesto bude mrvičaste teksture. Nemojte formirati kompaktnu loptu tijesta koju potom spljoštite i zamotajte u prozirnu foliju. Ostavite u hladnjaku 30 minuta.

Upalite pećnicu na 180 °C. Na pobrašnjenoj podlozi uz pomoć valjka razvaljajte tijesto debljine od 1 cm i dimenzija nešto većih od samog kalupa. Pažljivo ga prebacite i lijepo utisnite u kalup. Višak koji ostane da viri izvan, odrežite. Dno izbockajte vilicom. Izrežite komad papira malo veći od tarta, izgužvajte ga i stavite preko tijesta, stavite na njega rižu i krumpir preko cijelog dna, debljine visine rubova tijesta. Pecite oko 20 minuta, izvadite kalup, izbacite papir s krumpirom i rižom i pecite još malo dok dno ne dobije malo boje, pazeći da rubovi ne izgore. Izvadite iz pećnice i pričekajte da se ohladi te ga izvadite iz kalupa.



Na dno ohlađenog tijesta stavite džem od jagoda i ravnomjerno ga rasporedite. Za nadjev izlomite čokoladu na sitne dijelove i stavite u dublju posudu. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, ali ne da provrije. Prelijte preko čokolade i ostavite 1-2 minute, pa žlicom dobro sjedinite da dobijete fini čokoladni preljev. Pažljivo ga izlijte preko tijesta i džema. Poravnajte pa stavite u hladnjak da se nadjev stisne. Izvadite ga iz hladnjaka par sati prije posluživanja kako bi bio na sobnoj temperaturi. Narežite jagode i stavite ih na tart prije posluživanja te dekorirajte s viškom čoko preljeva. Ako volite slađe, jagode prije stavljanja na tart možete posuti šećerom u prahu. Zbog prisustva svježeg voća na tartu, najbolje da ga pojedete taj dan.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više