Search

The Butcher's Daughter: Genijalka koja je stvorila kultni lanac restorana baziranih isključivo na biljnoj prehrani

The Butcher's Daughter: Genijalka koja je stvorila kultni lanac restorana baziranih isključivo na biljnoj prehrani

Case study: poslovna priča bazirana na vegetarijanskoj ponudi

Tekst: Tina Kovačiček


Image: The Butcher's Daughter,
Felipe Duque photography,
Instagram

Nekoliko sam puta naletjela na ime američkog restorana The Butcher's Daughter prije nego sam konačno krenula istraživati što se krije iza tog genijalnog naziva. Prva pomisao na takav naziv za vegetarijanski restoran - nezgodno. Druga pomisao - genijalno i hrabro! "Mesareva kći" u čijoj se "mesnici" biljke tretiraju kao što bi mesar tretirao meso. One se režu, sjeckaju, filetiraju i pretvaraju u najfinija vegetarijanska i veganska jela. The Butcher's Daughter je ime jednog od kultnih restorana u SAD-u čiji se jelovnik bazira na biljnoj prehrani. Ovdje glavnu riječ vodi voće i povrće, a jedina genijalnija činjenica od toga da je to iznimno cijenjeno gastro mjesto na obje američke obale, zapadnoj i istočnoj, jest ta da je njezina osnivačica stvorila milijunsko ugostiteljsko carstvo krenuvši s cijeđenim sokovima kao osnovnom ponudom. I to na najkonkurentnijem svjetskom tržištu.

Foto @laravlw

Dizajnerica Heather Tierney svoj prvi restoran The Butcher's Daughter otvorila je 2012., u njujorškoj četvrti Nolita. U to vrijeme restorančić baziran na biljnoj prehrani bio je tek ideja, takoreći trend u povojima. Osam godina i pet novih lokacija kasnije, Heather je stvorila vege carstvo koje u Americi štuju kao božanstvo. Poznate face poput Gwyneth Paltrow, Jessica Biel i Karlie Kloss redovite su gošće na lokacijama u New Yorku gdje The Butcher's Daughter, osim u četvrti Nolita, danas možete pronaći i u West Villageu, Williamsburgu te posljednju u nizu otvorenu u svibnju ove godine - pekarnicu u Williamsburgu. Na drugoj strani obale The Butcher's Daughter otvoren je na lokaciji Venice Beach, u Los Angelesu, kao restoran i kao food truck. Ukratko, dizajnerica iz Indianapolisa, odrasla na tipičnoj "meso i krumpiri" prehrani, kako je sama izjavila jednom prilikom, stvorila je lanac vegetarijanskih restorana u koji zalaze i mesojedi jer velika se pažnja poklanja kvalitetno osmišljenim jelovnicima, iznimno ugodnim prozračnim interijerima, čime se baš Heather i bavi, a biznis se širi u smjeru coworking prostora.

The Butcher's Daughter: Genijalka koja je stvorila kultni lanac restorana baziranih isključivo na biljnoj prehrani (фото 1)

Sve je započelo dolaskom u New York gdje se u vrijeme studija zaposlila kao novinar u časopisu Time Out New York. Pisala je kritike za restorane, i to za restorane od kojih su uglavnom svi odustali, upijajući dinamičnu ugostiteljsku scenu konkurentnog njujorškog tržišta. S bratom je otvorila prvi bar u Chinatownu pod imenom Apotheke koji je podsjećao na mjesto gdje će vas ukusnim napitkom ozdraviti, to im je bila nit vodilja, a Heather je već tada ‘zagrizla' u zdrave sokove. Nakon toga su u blizini otvorili još jedno mjesto, ovog puta meksički restoran Pulqueria. Njezin samostalni projekt došao je na red tek dvije godine kasnije, kada je poželjela u blizini svog lofta otvoriti juice bar kako bi zdravi sok mogla jednostavno nabaviti kada nije bila raspoložena da ga radi kod kuće. Juice bar je s vremenom postao mali bistro restoran gdje su se pripremala zdrava jela. Pri tome nije željela žrtvovati lifestyle i uređenje te se s puno pažnje posvetila dizajnu interijera, što joj je na kraju krajeva i profesija. Inspirirali su ju pariški šarmantni restorančići u kojima si uvijek mogao nešto fino prigristi, pri tome nije htjela da zdrava vegetarijanska hrana izgleda dosadno.

"Samo zato što jedeš zdravo ne znači da moraš biti kažnjen tako da sjediš u lošem restoranu ili jedeš dosadnu hranu."

Nakon deset godina od prvih koraka u New Yorku, uzela je godinu dana pauze i otišla na put, do Kalifornije. Tamo je pronašla fantastičnu lokaciju - Venice Beach, na Abbot Kinney Boulevardu. Posao se širio, firma je rasla, a s njome i broj followera ove zdrave priče koja se polako pretvarala u vrhunski brend. Tim ljudi se proširio tako da su s njom sada i poslovna partnerica, zatim osoba zadužena za poslove brenda, posebna šefica za komunikacije u Los Angelesu, dva izvršna chefa zadužena za slaganje jelovnika te majstorica za miksanje sokova odnosno osmišljavanje kombinacija hrane.

The Butcher's Daughter: Genijalka koja je stvorila kultni lanac restorana baziranih isključivo na biljnoj prehrani (фото 2)

Prijetit ćete besprijekoran feed na društvenim mrežama i svim kanalima promocije, a za interijere je uglavnom zadužena sama Heather. "Oduvijek sam bila dizajnerica u glavi, ali kreativu sam počela iskreno ispoljavati kada sam krenula otvarati restorane i barove. Moja ugostiteljska karijera lansirala je moju dizajnersku stranu." izjavila je na temu kako uspijeva biti uspješna u dva različita područja jer uz restorane ima i firmu koja se bavi uređenjem interijera.

The Butcher's Daughter: Genijalka koja je stvorila kultni lanac restorana baziranih isključivo na biljnoj prehrani (фото 3)

Kada su ju u sklopu intervjua za Forbes pitali kako joj je uspjelo stvoriti takvo gastro carstvo posvećeno održivom stilu života i koje uključuje vegetarijanstvo, još uvijek neprihvatljivo mnogima,odgovorila je: "Na pitanje o poslovnim savjetima često sam odgovarala kako je za razvoj brenda potrebno vrijeme. O restoranu The Butcher's Daughter sam počela razmišljati i nekoliko godina prije nego što sam potpisala prvi ugovor za rentu. Sjedila bih s bilježnicom u ruci i zapisivala ideje na papir. Dati si vremena za kreativu i razmišljanje o brendu je doista bitno. Bitno je i da sve u brendu i oko njega bude povezano, isprepleteno, od imena, dizajna pa sve do izgleda uniformi, sve treba govoriti istim jezikom. Također, glavni sastojak za stvaranje snažnog brenda jest strast. Ako imate strast prema ideji ili konceptu, sve će izrasti iz te strasti. A ako radite na ideji o brendu koja ne pospješuje strast u vama, rekla bih da ju prekrižite i čekate nalet nove ideje koja će ju potpicati u vama."

The Butcher's Daughter: Genijalka koja je stvorila kultni lanac restorana baziranih isključivo na biljnoj prehrani (фото 4)

Taj isti intervju donio je njezin fantastičan odgovor na pitanje koja je njezina mantra, s kojim bismo mogli i zaključiti ovu uspješnu poslovnu priču vlasnice kultnog lanca restorana The Butcher's Daughter,

"Moja mantra je "pluteni čep u moru". Volim reći da se u životu osjećam kao taj pluteni čep koji pliva u moru, pogotovo u poslu. Morate biti fleksibilni u glavi kako biste mogli plutati iznad teških valova života i nastaviti ploviti kroz njih. Mnogo toga vezanog uz posao je van vaše kontrole, tako da morate biti otvoreni i moći se prilagoditi nekim novim, možda neočekivanim okolnostima."

The Butcher's Daughter: Genijalka koja je stvorila kultni lanac restorana baziranih isključivo na biljnoj prehrani (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više