Search

Što kažete na domaće sljezove kolačiće?

Što kažete na domaće sljezove kolačiće?

Prema receptu chefa Darka

Tekst: E.G.


Image: Facebook

Ovaj nesvakidašnji recept će oduševiti baš svakoga!

Dok brojimo zadnje trenutke prije 2018. godine i odluke da ćemo smanjiti unos šećera, odlučili smo isprobati još jedan recept uz koji ćemo malo griješiti. Kad je već tako, željeli smo pronaći nešto posebno, a u tome nam je pomogao omiljeni chef Darko. Recept za domaće sljezove kolačiće smo pronašli na njegovoj Facebook stranici Chef Darko's Foodstyling i osvojio nas je već na prvi pogled. Ako ste i vi oduvijek htjeli probati ovu slasticu, evo kako se ona sprema te što vam je sve potrebno.

Sastojci

3 paketića želatine u prahu

240 vode

240 grama meda (ako koristite šećer onda vam je potrebno 200 grama)

prstohvat soli

šećer u prahu

1 čajna žlica ekstrakt vanilije

Priprema

U mikser staviti 120 ml vode, gore posuti želatinu i staviti sa strane 10-15 minuta.

U posudu u kojoj ćete raditi sirup, staviti ostatak vode (120 ml), šećer, sol, i odmah staviti termometar te na laganoj vatri kuhati dok sirup ne dođe do temperature od 115 stupnjeva (traje nekih 10-13 minuta). Kad ste dostigli točnu temperaturu, maknite sa strane.

Uključiti mikser, prvo na manju brzinu i polako sipati sirup, nakon 1-2 minute povećati brzinu te pustiti dok se ne dobije bijela gusta masa, slična tučenom bjelanjku (7-8 minuta). Pred kraj dodati vaniliju.

Dok mikser radi svoje, pleh obložiti papirom za pečenje te posuti sa šećerom u prahu. Dobivenu masu staviti u pripremljeni pleh, ovdje je jako bitno da brzo radite jer smjesa je jako ljepljiva. Sa špatulom izravnati i posuti sa šećerom u prahu.

Ostaviti nekih 4-6 sati ili preko noći. Prije rezanja na drvenu podlogu posuti šećer u prahu te izvaditi cijeli sljezov kolač iz pleha na drvenu podlogu. S nožem rezati veličine kocke koje želite, a najbolje je služiti u ovim zimskim danima s vrućom čokoladom.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više