Search

Što smo doručkovali u omleteriji Eggspress i Choco caféu

Što smo doručkovali u omleteriji Eggspress i Choco caféu

FRüHSTüCK i Büro 24/7 u potrazi za najboljim doručkom u Zagrebu


Image: Doris Fatur

Prije par mjeseci zadali smo si ozbiljan zadatak, a to je istražiti koliko je doručak zapravo zastupljen u Zagrebu

Malo po malo i stigli smo do četvrtog Frühstück Toura. Prije par mjeseci zadali smo si ozbiljan zadatak, a to je istražiti koliko je doručak zapravo zastupljen u Zagrebu. Uslijedila su velika iznenađenja. Rijetko smo i mi sami doručkovali u gradu, već smo dane započinjali svojim malim kućnim te uvijek zdravim kulinarskim ritualima. Nakon šest vrhunskih lokacija koje smo obišli, možemo vam sa sigurnošću reći da Zagreb ima što za ponuditi, ali nažalost ponuda je još uvijek veća od potražnje. Što smo sve do sada klopali i koliko nam se svidjelo, pročitajte u vezanim člancima, a sad je vrijeme za dva obilata Eggspressno - Chocoladna doručka.

Čim smo načuli kako se otvorila prva zagrebačka omleterija, smjesta smo ju stavili na našu Frühstück Tour "to do" listu. Jaja se skoro pa uvijek vežu uz doručak, a ovo je i prvo pravo mjesto za doručak, odnosno mjesto čija je ponuda većim dijelom usmjerena prema ljubiteljima najvažnijeg obroka u danu. Ulaskom u lokal primijetili smo vrlo dobar odabir glazbe. Uz francuski Nouvelle Vague svaki jutarnji zalogaj je slađi. Na ovaj Frühstück Tour pozvali smo našeg prvog gosta, dugogodišnju prijateljicu Evu Balažin koja nam je pomagala u ocjenjivanju. U lokalu nije bila gužva, a za stolom nas je čekala rezervacija. Vrlo simpatičan konobar poželio nam je dobrodošlicu. Šarmantno, decentno i elegantno uređen Eggspress zračio je toplinom i ugodom. 

Što smo doručkovali u omleteriji Eggspress i Choco caféu (фото 1)

Za početak naručili smo kave i cijeđene sokove. Nismo ni sumnjali da će kava biti vrlo fina, ali sokovi su bili božanstveni. Cijeđena naranča servirana u velikoj lijepoj čaši na stalku ukrašena s komadima jagoda zamrznutih u ledu. Izvrsna ideja, a i vizualno vrlo primamljivo. Hrana je na stol stizala u sljedovima, a porcije su bile jako velike. Jednostavno ne znamo što nam je bilo finije i okusom zanimljivije. Phillipea su se posebno dojmile kombinacije jaja s finom domaćom kuhanom šunkicom poput Eggspressa a'la Benedict, fine kombinacije domaće kuhane šunke prepečene na roštilju, meko kuhanim jajima i holandez umaka, dok su se mića i Eva davile u varijacijama doručaka s dimljenim lososom poput Eggsclusive ili kajgane.

Što smo doručkovali u omleteriji Eggspress i Choco caféu (фото 2)

Osim sendviča s lososom, jajem i krem sirom, kušali smo i sendvič sa špinatom na mlijeku i jajem na oko, sendvič za šunkom, sirom i jajem i sendvič s jajem na oko i grilanim povrćem. Sve je bilo vrlo ukusno. Izvrstan je bio i omlet sa špinatom, gljivama, mladim lukom, feta sirom i mladom salatom. Naposljetku, na stol je stigao i desert kojem se nismo nadali jer smo već bili puni kao brod. Kruh u jajetu s karameliziranim voćem i šnenokle. Glavnu riječ i komentare prepustit ćemo našoj gošći pa da čujemo kakvi su njeni dojmovi.

Što smo doručkovali u omleteriji Eggspress i Choco caféu (фото 3)

Eva: "Na par sati smo iz bučnog centra grada pobjegli u mirnu oazu punu turista koji u tišini uživaju vrhunski doručak prepun kvalitetnih sastojaka. Ova ekipa zna što radi. Od estetike jela, kombinacije sastojaka, sočnosti i teksture, moram priznati da sam u tom trenutku požalila što nemam još jedan želudac. I kad pokušavam izabrati najbolje što sam probala, ne znam da li izdvojiti jaja s lososom, šunkom ili grilanim povrćem! Najiskrenije, što god da naručite bit će fino i obilno! Znala sam da su jaja genijalna i prije posjeta Eggspressu ali ovaj doručak mi je otvorio skroz jednu novu dimenziju pripreme". Slažemo se s Evom. Eggspress ima doručak kojeg morate probati. Za kraj naše recenzije ona poručuje: "od samog ambijenta, drvenarije, ukrasnih detalja, usluge i lokacije, sve je bilo i više nego izvrsno."

Što smo doručkovali u omleteriji Eggspress i Choco caféu (фото 4)

Što smo doručkovali u omleteriji Eggspress i Choco caféu (фото 5)

Što smo doručkovali u omleteriji Eggspress i Choco caféu (фото 6)

Nekoliko dana nakon Eggspressa posjetili smo i Choco café u Sopotu. Čuli smo puno lijepih priča o tom mjestu pa je bilo vrijeme da i sami istražimo. Trenutačno postoje dva Choco caféa, a niti jedan nije u samom centru grada što nam se posebno svidjelo. Nakon obilaska i degustacije možemo definitivno reći da svaki zagrebački kvart zaslužuje barem jedan Choco café, pa evo i zašto.

Što smo doručkovali u omleteriji Eggspress i Choco caféu (фото 7)

Prostor Choco caféa u Turininoj 7 je vrlo slatko i maštovito uređen. U bajkovitom interijeru bakine sobe teško je ne zapaziti neodoljive kombinacije elemenata koje se na savršen način isprepliću s elegantnim komadima namještaja i dekorativnim elementima u živim bojama. Posebno smo se zagledali u šarenilo torti i kolača koje vise sa stropa. Simpatični voditelj Dominik rekao nam je da je lokal uređen u stilu 70-ih i 80-ih te da takvu glazbu i puštaju. Otkrio nam je kako uskoro otvaraju nove "kvartovske" poslovnice.

Što smo doručkovali u omleteriji Eggspress i Choco caféu (фото 8)

Za početak naručili smo kavu i Feel Good miks. Feel Good miks kombinacija je cijeđene naranče i ananasa, ako se dobro sjećamo. Sve u svemu vrlo fino i osvježavajuće. Hrana koja je pristigla na stol bila je vrlo divno servirana, u tavama s lijepim drvenim podmetačima. Choco café ima stvarno veliki i zanimljiv izbor doručaka. Probali smo izvrsni omlet sa svježim posnim sirom, lukom i pecivom i još bolji omlet capresse s cherry rajčicama, mozzarellom, svježim bosiljkom i pecivom. Na kraju smo kušali i posnu palačinku s piletinom, posnim sirom i umakom od jogurta i kopra. Sve od reda bilo je vrlo ukusno.

Što smo doručkovali u omleteriji Eggspress i Choco caféu (фото 9)

Za one koji vole eksperimentirati postoji mogućnost slaganja vlastitih kombinacija slatkih i slanih palačinki. U ponudi imaju i dva nova sezonska omleta, s kozicama, feta sirom i umakom od jogurta i kopra te omlet bjelanjak s tunom i cherry rajčicama. Ono što nas je oduševilo bile su slastice. Choco café je ipak slastičarnica pa nismo ni sumnjali da će biti loše, ali nakon degustacije vafla i kolača, slijedile su ovacije. phillipe se davio u vaflu sa šumskim voćem i sladoledom. Super tijesto, jako hrskavo, kiselo-slatko osvježavajuće, baš kako voli. Oberon i mića uživali su u savršenom Choco kolaču. Pjenasta hladna čokolada na hrskavom biskvitu i ganache preljevom, kombinacija je sastojaka koja nije mogla sakriti njihovo oduševljenje. Choco café ima jako fine slastice. Mjesto koje definitivno morate posjetiti.

Što smo doručkovali u omleteriji Eggspress i Choco caféu (фото 10)

Što smo doručkovali u omleteriji Eggspress i Choco caféu (фото 11)

Što smo doručkovali u omleteriji Eggspress i Choco caféu (фото 12)

Nemojte zaboraviti da je već iduće subote drugi ovosezonski Frühstück koji će se održati u sklopu Design District Zagreb projekta. Doručkujemo u vrtu bivše vojne bolnice u Vlaškoj 87. Do ponovnog čitanja, vaša Frühstück ekipa!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više