Traži

Torta s poširanim kruškama i lješnjacima zvuči kao sjajna vikend ideja

Torta s poširanim kruškama i lješnjacima zvuči kao sjajna vikend ideja

Recept s bloga Cukar

Tekst: L.M.F.


Fotografija: Cukar.com.hr

Andrea, autorica bloga Cukar kaže kako joj je ovo jedna od omiljenih torti, i da se priprema prilično jednostavno...

Food blogerica koja stoji iza omiljenog nam gastro bloga Cukar, servirala nam je još jedan sjajan recept. Ovoga puta u pitanju je jedna prava jesenska poslastica, torta s poširanim kruškama i lješnjacima. Iako možda tako ne izgleda na prvu, Andrea kaže da se prilično jednostavno priprema, ali da se velika pažnja treba obratiti na biskvit. Isto tako, ističe kako je u pitanju jedna od njezinih najdražih slastica, a kako se priprema, provjerite sami u nastavku... 

Sastojci

za biskvit
20 g maslaca
3 velika jaja
95 g šećera
95 g brašna
1 žlica kakao praha
prstohvat soli

za nadjev
3 – 4 kruške
3 žlice meda
kardamom
cimet
zvjezdani anis
sok pola limuna
1 – 2 žlice alkohola po izboru
voda
220 g svježeg sira
125 g šećera u prahu
200 ml slatkog vrhnja
100 g lješnjaka, pečenih i oguljenih

Torta s poširanim kruškama i lješnjacima zvuči kao sjajna vikend ideja (фото 1)

Postupak

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a mali okrugli kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje. Otopite maslac nad laganom vatrom i stavite ga sa strane da se malo ohladi. U zdjelu stavite jaja i šećer i krenite tući mikserom. Tucite dugo i uporno dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane tisuće sitnih mjehurića. Oko 7 – 10 minuta. Pomiješajte brašno, kakao i sol u drugoj zdjeli pa nježno prosijajte polovicu brašna u mješavinu jaja. Nježno umiješajte brašno u jaja potezima lopaticom u obliku brojke osam. Isto napravite i s drugom polovicom brašna. Sada lagano usipajte maslac po rubu posude i nježno ga umiješajte. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite oko 25 minuta. Pečeno izvadite, ohladite i prema želji prerežite po dužini.

Torta s poširanim kruškama i lješnjacima zvuči kao sjajna vikend ideja (фото 2)

za nadjev

Kruške ogulite i narežite ih na ploške. U dubljem loncu pomiješajte vodu, med, limunov sok, alkohol i začine te sve kuhajte dok ne zakuha. Smanjite vatru, ubacite kruške i lagano ih poširajte dok malo ne omekšaju. Izvadite kruške iz vode, ocijedite ih, narežite na manje kockice i koristite ih za nadijevanje torte. Ako želite neke kruške možete ostaviti čitave za dekoraciju. Tekućinu u kojoj su se kuhale kruške nastavite kuhati kako bi se reducirala u gusti sirup. Izmiješajte sir sa šećerom u prahu. Tucite slatko vrhnje mikserom pa kad se malo učvrsti dodajte ga siru. Svaku koru premažite ovom mješavinom i narezanim voćem te slažite jedno na drugo Lješnjake grubo nasjeckajte pa njima posipajte tortu.Na kraju sve prelijte reduciranim sirupom od kuhanja kruški.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više