Search

Trebamo li za doručak jesti proteine ili ugljikohidrate?

Trebamo li za doručak jesti proteine ili ugljikohidrate?

Savjeti za najvažniji obrok u danu

Urednik: L.L.


Image: Buro247.rs/Unsplash

"Zobena kaša je najbolji doručak.", "Granola, voćni smoothie ili voće s jogurtom su savršen način da započnete dan.", "Ujutro treba jesti ugljikohidrate da biste imali snage". Ovo su neka od pravila koja nas proganjaju od djetinjstva. Uglavnom ih se drže i oni koji se trude da se zdravo hrane pa jedu složene ugljikohidrate za prvi obrok u danu. Posljednjih godina, jedna alternativna opcija brzo dobiva na popularnosti, a to je da se za doručak "napunite" i proteinima i ugljikohidratima zajedno. Oko ovoga su se stavovi polarizirali, a onda se pojavila i treća teorija: uopće ne treba doručkovati, što vjerojatno znate ako ste upoznati s principom naizmjeničnog posta.

Trebamo li za doručak jesti proteine ili ugljikohidrate? (фото 1)

Odabrati pravu opciju za doručak postaje kompliciranije iz dana u dan zato što sredine zapravo nema. Svi se slažu samo oko jedne stvari: dan nikako ne treba započeti "brzim" ugljikohidratima. U prijevodu: omiljeni dvojac širom sveta - kava i kroasan/sendvič/pecivo - najgori doručak koji postoji. Zašto? Gušterača automatski reagira na svaki unos hrane u tijelo, a kao odgovor na unošene ugljikohidrate proizvodi hormon inzulin. Što više ugljenih hidrata, to više inzulina, što za štitnjaču predstavlja ozbiljno opterećenje. Jedini način da se ovo izbjegne je održavati stabilan nivo šećera u krvi i, ako je ikako moguće, izbjegavati da drastično padne. Ako započnete dan cappuccinom i pecivom, nivo šećera u krvi će odmah skočiti i tijelo će naravno imati energije, ali samo za vrlo kratak period. Sve što brzo skoči, brzo i padne, a te oscilacije se fizički manifestiraju kroz jaku glad koju osjetimo sat - dva nakon ovakvog doručka. Onda zgrabimo bilo što nam padne pod ruku, i tako u krug.

Ako za doručak jedete žitarice (koje spadaju u kompleksne ugljikohidrate), situacija će svakako biti bolja, ali ni one se ne mogu baš nazvati "savršenim doručkom". Nakon što pojedete pahuljice, glad će nastupiti nakon dva do tri sata. Pored toga, velik broj ljudi koji konzumiraju samo pahuljice ili općenito veće količine ugljikohidrata ujutro, brzo osjete umor, pad energije i uspori im se mentalna aktivnost.

Trebamo li za doručak jesti proteine ili ugljikohidrate? (фото 2)

Pošto ugljeni hidrati sami za sebe očito nisu odgovor, i dalje nam ostaje pitanje koju hranu konzumirati ujutro kako bismo u toku dana bili siti i imali energije na duge staze, a ne opteretiti štitnjaču i izbjeći skokove i padove šećera u krvi?

Pravi odgovor je doručak bogat proteinima i mastima. Zdravih masti ne trebate se bojati, one su jedna od najkorisnijih namirnica i preporučljivo je dodati ih doručku u obliku kokosovog ulja ili maslaca, avokada ili biljnog ulja. Idealan izvor proteina za jutro mogu biti jaja, riba, piletina ili puretina, čak i komadić mesa koji vam je ostao od večere prethodnog dana. Vegetarijanci uvijek mogu koristiti biljne izvore proteina (gljive su odličan izbor). Držite se povrća koje ne sadrži škrob - kombinacije poput tikvica s humusom, kajgane ili omleta sa špinatom, ali i općenito svakog povrća s jajima po vlastitom ukusu. Što se tiče kruha, jedan komadić nije baš nikakav problem, a želite li, umjesto običnog možete probati bezglutenski ili integralni. Volite li, u doručak možete uključiti i mliječne proizvode, ali budite oprezni - većina odraslih ima neki stupanj netolerancije na laktozu pa ovo može da rezultira prekomjernim zadržavanjem vode i nastajanjem bubuljica. Svakako isprobajte i mliječne proizvode koji nisu kravlji.

Poslije ovakvog doručka, nemojte se začuditi ako ogladnite tek poslije podne. Imat ćete dovoljno energije i nećete imati nikakvu potrebu za grickanjem. Dakle, imamo pobjednika!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više